Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady
Sdílej
 
Do redakce ábíčka nám došlo 56 her. Padesát šest! Vybrali jsme čtyři hry, které si tady můžete vyzkoušet, a o každé vám chceme něco říct. A pak budeme pokračovat! Až zhodnotíme druhou sezónu, navážeme dalšími díly seriálu o programování Jak udělat hru s pomocí Bitsy.

Milé čtenářky a milí čtenáři! V prvé řadě vám srdečně děkujeme za každou minutu, kterou jste věnovali tvorbě vašich her. Museli jste se naučit něco nového, vyzkoušet neznámé a zároveň taky něco napsat, nakreslit, animovat, vymyslet, vyzkoušet, otestovat, změnit, vyladit, dokončit a taky se nebát to prezentovat.

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Možná si ani nemyslíte, že by to bylo kdovíjak velké úsilí, ale věřte mi, když říkám, že to není jen tak. Sice jsou to malé hříčky, ale ten pracovní postup od nápadu přes technické překážky až po zveřejnění se vlastně nachází v obrovské spoustě lidské činnosti. Od zábavy, tvorby, přes učení, výzkum, výrobu i projektovou práci. To, co jste si zkusili v malém, můžete využít i ve velkém.

Ukradené kafe

bráchové Tobiáš Buldra a Vojtěch Buldra; 10 a 7 let

Ukradené kafe •  Tobiáš Buldra a Vojtěch Buldra

Hra začíná jednoduše, nevypadá, že by se lišila od ostatních. Brzy zaujme uvolněným textem a dobrou gramatikou. Najdete klíče, potkáte kočku a od mluvícího kamene zjistíte, že někdo ukradl všechno kafe! Horor.

Musíte pečlivě číst a poslouchat nápovědy, najít správné cesty a kostlivcům říct heslo. Nakonec najdete poklad, tedy všechno nakradené kafe a na konci hry dostanete obrovskou medaili od kočky Lízy.

HODNOCENÍ ZDEŇKA ZÁHORY: Jednoduché prvky, v textu schované nápovědy a důmyslné střídání místností s obrovskou viditelnou odměnou na konci – to vše poskytuje komplexní zážitek. Žádné gramatické chyby? Super třešnička!

Zahraj si Ukradené kafe >

Legend of Dragon •  Michael Halfar

Legend of Dragon

Michael Halfar; 15 let

Legenda o Drakovi nejenže vyniká jednoduchou grafikou a připomíná jedny z prvních digitálních her, ale rozložením místností a jednoduchými hádankami se jedná o nejrozsáhlejší hru, která nám do redakce přišla.

Moc se v ní nemluví, ale v tom to právě je – není to potřeba! Sice procházíte dvoubarevným prostředím, ale putujete dlouho přes spoustu míst. Nalezením draka hraní nekončí a zápletka se zauzluje do malého závěrečného překvapení!

HODNOCENÍ ZDEŇKA ZÁHORY: LoD je hra, která má dobře vybudovaný virtuální svět a vůbec nevadí, že stvořen z několika barevných čtverečků. Co není na obrazovce nakresleno do detailu, to si naše fantazie doplní. Hra s tím počítá a funguje perfektně.

Zahraj si Legend of Dragon >

Zlatokop •  Oldřich Slezák

Zlatokop

Oldřich Slezák; 12 let

Objevíte se ve westernovém městečku, u fontány na vás mrká kočka a v dálce vidíte obchod, nádraží a jeskyni. Zlatá horečka je v plném proudu. Přes koleje dojdete až k nádraží, které je nakresleno jinou perspektivou než ostatní domy, a to hře dává jedinečný charakter. Seberte v obchodě krumpáč, vydejte se do dolů a nakutejte tolik, kolik dokážete.

HODNOCENÍ ZDEŇKA ZÁHORY: Olda jako jeden z mála skvěle pracuje s pocitem zisku, díky tomu, že sbíráte celé zlaté bloky. Spletité chodby samotného dolu vás dovedou až k velkému ložisku zlata a hra vás sama nabádá k hledání způsobu, jak se tam dostat.

V angličtině se tomu říká foreshadowing. Dělá se tak, že hráči ukážete velkou odměnu, ke které se ale (ještě!) nemůže dostat. Vzbudíte zvědavost a pozornost. Zlatokopovi to jde na jedničku.

Zahraj si Zlatokopa >

Where is my coffee! •  Filip Sotona

Where is my coffee!

Filip Sotona; 11 let

Cokoli s kávou má u mě tematický bod navíc, ale Where is my coffee jsem si skutečně zahrál několikrát. Úplně jednoduchý úkol donést babičce kávu s mlékem se rozjede v snovou pouť kávy zažívacím traktem přes hrdlo, kamenné překážky v žaludku a přes střeva až do konce. Změna perspektivy a jednoduchá, ale velmi povedená animace podtrhují celou zábavu.

HODNOCENÍ ZDEŇKA ZÁHORY: Přenesení do těla, jakkoli pohádkové až naturalistické (příliš moc částí těla zblízka), je vlastně zajímavé. A když se vám podaří nad tím přemýšlet bez laciného humoru tkáně, otvorů a potrubí, tak si hraní zaslouží pozornost.

Zahraj si Where is my coffee! >

Milé čtenářky, milí čtenáři, jen tak dál! Každou další tvorbou se zdokonalujete a věřte, že ty dovednosti využijete nejen ve hrách. Náš seriál ale nekončí. Od příštího čísla vstupujeme do třetí sezony a začneme spolu vymýšlet mnohem složitější a hezčí hry.

Jaké děláte hry? Nejlepší si zahrajete tady!

Jaké děláte hry? Nejlepší si zahrajete tady!

Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa

Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa

Programovací jazky: Kolik řečí umíš, tolikrát jsi programátorem

Programovací jazky: Kolik řečí umíš, tolikrát jsi programátorem

 

Články odjinud