Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa

Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa
Sdílej
 
V posledních dílech jste se naučili pracovat s nástrojem Twine. Nyní přichází na řadu složitější Bitsy. Pokračujeme dál. Budeme tvořit nejen rozhovory, ale i postavy, předměty a dokonce i celá prostředí. Ničeho se nebojte, není potřeba žádná předchozí znalost.

 

Předně vás musíme pochválit za poslané hry z první sezony našeho seriálu, ve kterém jste pracovali s Twine, nástrojem pro tvorbu větvených příběhů, labyrintů a dialogových dramat. Jste perfektní, díky, že hry vytváříte a posíláte!

Šestým dílem seriálu o programování her jsme uzavřeli jednu velkou epizodu, ale přesto pokračujeme dál. Budeme tvořit nejen rozhovory, ale i postavy, předměty a dokonce i celá prostředí. Ničeho se nebojte, není potřeba žádná předchozí znalost, všechno si postupně projdeme.

Pokud jste nečetli první část seriálu, nevadí! Podívejte se tady:

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Bitsy – pixelový nástroj

Stejně jako v Minecraft vystavíte z kostek prakticky cokoli, co vás napadne, v Bitsy je to stejné, akorát ve 2D prostoru a za pomoci menšího množství pixelů. Pixel, to je obrazový bod v podobě čtverečku. Jejich skládáním vznikají obrázky.

Všechno, co se ve hře udělané v Bitsy objeví, bude vaším vlastním pixelovým dílem. Včetně jednoduché animace. Je to tak snadné, že vytvořit grafiku a animovat ji zvládne opravdu každý. Stačí mít počítač, myš, klávesnici, internetové připojení a hlavně – tužku a papír. Fakt.

Přesně takhle vypadá BITSY ve vašem prohlížeči. Práci s jed- notlivými okny si pro- jdeme příště •  Bitsy, archiv autora

Začněte již nyní

Bitsy je webový nástroj, který najdete zdarma k dispozici na stránce make.bitsy.org. S pomocí našeho seriálu vytvoříte na této stránce bludiště, příběh astronauta, který prozkoumává neznámou planetu, záhadnou výpravu na moře, anebo vyšetřování ztracených korunovačních klenotů.

Fantazii se meze nekladou. Budeme používat rozhovory, předměty, průchozí a neprůchozí stěny, postavy a prostředí obrazovek, mezi kterými se budou hráči přesouvat. Už teď se na Bitsy můžete podívat, v tom vám bránit nebudeme, ale s tou hlavní tvůrčí prácičkou začneme v příštím díle.

Autorem Bitsy je Adam LeDoux, vystudovaný programátor z Georgia Institute of Technology, který aktuálně pracuje v Microsoftu •  Bitsy, archiv autora

Inspirujte se

Autorem Bitsy je Adam LeDoux, vystudovaný programátor z Georgia Institute of Technology, který aktuálně pracuje v Microsoftu. Okolo tohoto – na první pohled snad až moc – jednoduchého nástroje vznikla tvůrčí komunita stovek autorů a pravidelně mezi nimi probíhají tvůrčí soutěže.

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Hrami těchto autorů se můžete nejen inspirovat, ale hlavně taky odpozorovat, co všechno se dá při troše píle a velké porci výdrže vytvořit. Výběr toho nejzajímavějšího najdete na této stránce. Vyzkoušejte si třeba Space Rat (tady), krátký a vtipný příběh o kryse, která pátrá po ukradené obědové krabičce.

Hra dobře pracuje s barevnými paletami a se změnami perspektivy. Chvíli jste ve vesmírné lodi, pak jdete z boku po kočičí planetě až do pekárny a nakonec šplháte po žebříku. Vezměte si k hraní rodiče, aby vám pomohli s překladem z angličtiny.

Příklady her z Bitsy •  Bitsy, archiv autora

Co nás s Bitsy čeká?

V následujících dílech projdeme jednotlivé funkce Bitsy a vytvoříme několik malých her. Začneme u vašeho vlastního pokoje nebo celého domova. To je jeden z nejlepších způsobů, jak se snadno a rychle naučit pracovat s novým programem – přetvoříte v něm něco, co už moc dobře znáte.

Nezapomínáme ani na nejmocnější tvůrčí a designový nástroj na světě, na tužku a papír. Tyhle dvě nesmrtelné věcičky nám toho spoustu usnadní a taky nám pomůžou vytvořit perfektní hry. Připravte si čtverečkovaný papír, bude se hodit!

Tímto dnem společně vkráčíme do světa plného možností a netušených čtenářských děl a my se moc těšíme na vaše hry. Svoje hry (Twine, Bitsy nebo cokoli jiného) nám prosím dále posílejte na mourrison@abicko.cz.

TIP: Pokud vám nedělá angličtina problém, pak návody a postupy na tvorbu v Bitsy najdete tady.

PŘÍŠTĚ: Ovládací prvky v Bitsy

Jak udělat hru 2: Začínáme s Twine

Jak udělat hru 2: Začínáme s Twine

Jak udělat hru 3: Jak vylepšit průchod hrou

Jak udělat hru 3: Jak vylepšit průchod hrou

Jak udělat hru 4: Bez makra to nejde

Jak udělat hru 4: Bez makra to nejde

 

Články odjinud