Jak udělat hru 8: Ovládací prvky v Bitsy

Jak udělat hru 8: Ovládací prvky v Bitsy
Sdílej
 
Pokračujeme v programování her s nástrojem Bitsy. Budeme tvořit nejen rozhovory, ale i postavy, předměty a dokonce i celá prostředí. Vyhrňte rukávy a jdeme na to! Otevřete si stránku make.bitsy.org, projdeme si všechny ovládací prvky. 

Seznamte se s avatarem

Po otevření programovacího nástroje Bitsy (make.bitsy.org) na vás hned jako první vyskočí místnost složená z modrých čtverečků, bílý panáček a kočka. Panáček jste vy, toho bude hráč vaší hry ovládat. Říká se mu avatar.

Okno s místností room má nahoře vlevo tlačítko PLAY. To rovnou zmáčkněte myší a hra se spustí: Objeví se název hry a místnost s kočkou. S ní si můžete promluvit tak, že k ní za pomoci šipek přijdete a „narazíte“ do ní.

Řekne vám jen „I am a cat“ (Jsem kočka). Stiskněte zase tlačítko, tentokrát STOP. Tohle si rovnou dobře zapamatujte, vždycky když dohrajete hru a vracíte se k její editaci, musíte hru zastavit.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Jak přesouvat a mazat objekty

Když při zastavené hře kliknete někam doprostřed místnosti, přesune se avatar. Klikem umísťujete, přesouváte a taky mažete objekty. Můžete přesunout i kočku! Ve vedlejším okně paint (maluj) klikněte na třetí záložku sprite. Tím jste vybrali kočku, když teď kliknete někam do místnosti, přesunete kočku.

Když kliknete přímo na kočku, smažete ji, dalším klikem do prázdna ji zase umístíte. Objekty avatar (hráč) a sprite (postavy) jsou vždy jedinečné, můžou být v místnosti vždycky jenom jedenkrát.

Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa

Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa

Jak stavět a bořit zeď

Ve stejném okně jako je sprite vyberte tile (dlaždice). Tam najdete zeď a v budoucnu i všechny objekty, ze kterých budeme sestavovat prostředí. Představte si to jako Lego kostky nebo krychličky v Minecraft. Když kliknete někam do místnosti, postavíte zeď! Klikem na existující zeď ji zase zboříte. Zkuste si hru zahrát a zjistíte, že můžete skrze zdi procházet. To přece nedává smysl. Zpátky k editaci! STOP.

Foto:  Bitsy, archiv autora

V okně paint->tile klikněte na tlačítko wall. Tím z toho objektu, který se jmenuje block (zábrana) teprve uděláte neprůchozí zeď! Otestujte (PLAY) a zpátky do editoru (STOP). Perfektní! Jste připraveni na závěrečný složitější experiment? #topude

Jak duplikovat

Klikněte při vybraném objektu block na tlačítko pro duplikování – takové jakoby dva papíry přes sebe – a zeď se vám zduplikuje. Zatím vypadá úplně stejně a to chceme. Vytváříme totiž falešnou průchozí zeď. Váš nový objekt se jmenuje tile b (dlaždice b) a vy u něj klikněte na tlačítko wall, abyste zeď znovu udělali průchozí.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Pokud jste postupovali dle návodu, tak máte dvě stejně vypadající zdi (block), ale jen jedna z nich je průchozí (tile b). Naklikejte zdi, posuňte hráče i kočku a pár zdí udělejte falešných. Šup. Máte labyrint, kde cílem je najít kočku. Nahoře, hned vedle loga si hru pojmenujte a v okně download (stáhnout) klikněte na download game (stáhnout hru).

Hotovou hru nám pošli nám na mourrison@abicko.cz, rádi si ji vyzkoušíme!

TIP Klikněte na tlačítko v okně room -> dole vpravo tlačítko visibility (viditelnost) -> tlačítko vprostřed walls (zdi) a všechny neprůchozí zdi se vám zobrazí plným čtvercem.

PŘÍŠTĚ Rozhovory

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru 2: Začínáme s Twine

Jak udělat hru 2: Začínáme s Twine

Jak udělat hru 3: Jak vylepšit průchod hrou

Jak udělat hru 3: Jak vylepšit průchod hrou

 

Články odjinud