Jak udělat hru 2: Začínáme s Twine

Jak udělat hru 2: Začínáme s Twine
Sdílej
 
Příběh? To je základ každé dobré hry. Někdy je to nejdůležitější. Nejprve ale potřebujete vymyslet, co se v tom vašem stane. Čím jasnější mantinely si vyberete, tím lépe vám půjde tvorba samotné hry. Pojďte do toho!

 

Ti nejúspěšnější herní vývojáři a vývojářky ví, že si toho nesmí na začátek moc navymýšlet, jinak hru nikdy nedodělají! Ani my se nebudeme přetěžovat a vyrobíme krátký rozhovor, který bude mít maximálně šestnáct částí (tzv. místností) a dva konce: dobrý a špatný.

Začněte se strukturou příběhu

Nejlepší designový nástroj je papír a tužka. Opravdu! Podívejte: Vezměte tužku a na papír napište (1) s kým rozhovor probíhá, (2) jak bude probíhat (vyšetřování, objednání něčeho v obchodě, telefonát, fyzicky, chat) a (3) o čem rozhovor bude (o hrách, škole, oblečení, lásce, výletě, rodině, hudbě).

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Vaším úkolem je nakreslit cestu rozhovorem, použít 16 obdélníků a přidat k nim označení (tagy), jako je start, otázka, rozhodnutí, tajemství, konec. Sice nemáte konkrétní slova, ale tak to má být. Budete mít strukturu a bez toho byste si brzy nevěděli rady.

Začněte se strukturou příběhu. Nejlepší designový nástroj je papír a tužka •  archiv autora

Jdeme na Twine

Otevřete vývojářský nástroj Twine (stáhnete ho tady), klikněte na zelené tlačítko „+ Příběh“, pojmenujte příběh (třeba Příběh pro ábíčko) a dostanete se do editoru! Dvakrát klikněte na obdélník s nápisem „Nepojmenovaná místnost“ a otevře se editovací okno. V prvním řádku místnost pojmenujete a ve třetím je místo pro váš příběh, tam klikněte a rovnou pište. Postupně tak budete kopírovat strukturu z papíru.

Otevřete vývojářský nástroj Twine, klikněte na zelené tlačítko „+ Příběh“, pojmenujte příběh (třeba Příběh pro ábíčko) a dostanete se do editoru •  archiv autora

Všemocné hranaté závorky

Do první místnosti napište krátký úvod, kdo se baví s kým, jak a kde, nemusíte prozrazovat, o čem hra bude. Když napíšete něco do [[dvou hranatých závorek]] a vrátíte se do editoru, program Twine sám vytvoří novou místnost!

Hru spustíte přejetím myší nad místností a zmáčknutím PLAY tlačítka. Texty [[[v závorkách]] budou prokliknutelné a vezmou hráče do další místnosti. Zkuste si to! Funguje? Perfektní! To je totiž všechno, co potřebujete k tvorbě vaší první hry.

Hru v nástroji Twine spustíte přejetím myší nad místností a zmáčknutím PLAY •  archiv autora

Pište rozhovor přímo do editoru a [[hranatých závorek]] v místnosti použijte tolik, kolik jste si jich nakreslili na papír. Cílem je, aby to v editoru vypadalo stejně jako na papíře. Netrapte se ale, když se trochu rozjedete, a nakonec bude místností víc nebo se cesty trochu zapletou. Nejdůležitější je dojít do konce.

Z počítače až na telefon

Hotovo? Klikněte na název příběhu dole vlevo, vyberte „Zveřejnit do souboru“ a stáhne se vám HTML soubor, který rozjedete na každém počítači i telefonu. Pošlete ji e-mailem kamarádům, rodině, sobě a hlavně nám do redakce na e-mail mourrison@abicko.cz a jako předmět napište Hra pro ábíčko. Nezapomeňte připojit i fotku papírového návrhu!

Twine: Klikněte na název příběhu dole vlevo, vyberte „Zveřejnit do souboru“ a stáhne se vám HTML soubor, který rozjedete na každém počítači i telefonu •  archiv autora

TIP: Když v základním editovacím okně, kam píšete text vaší hry, všechno smažete, objeví se vám nápověda v angličtině. Zkuste to!

PŘÍŠTĚ: Jak vylepšit průchod hrou

Jak udělat hru 3: Jak vylepšit průchod hrou

Jak udělat hru 3: Jak vylepšit průchod hrou

Jak udělat hru 4: Bez makra to nejde

Jak udělat hru 4: Bez makra to nejde

Jak udělat hru 5: Jak naprogramovat RPG

Jak udělat hru 5: Jak naprogramovat RPG

 

Články odjinud