Jak udělat hru: Bitsy 4 - změna barevné palety

Jak udělat hru: Bitsy 4 - změna barevné palety
Sdílej
 
V tomto pokračování seriálu propragomání Jak udělat hru pomocí nástroje Bitsy se podíváme na změnu barevné palety a zkusíme si postavičky a předměty ve hře rozpohybovat. Je to snadný! #topude

 

1. Nejprve změníme barevnou paletu vaší hry, aby byla o trochu víc jedinečná. Klikněte vpravo nahoře na tools-> v liště pak na ikonu palety colors. Podobně jako s předměty a objekty prostředí, barevných palet můžete mít kolik chcete.

Třeba pro každou místnost jinou. V okně colors tak klikněte na plus +, vytvoří se vám nová barevná paleta, pojmenujte si ji a vyberte si tři barvy – (1) pozadí, (2) objekty&prostředí a (3) postavy. V nastavení místnosti room, dole vpravo, vyberte svoji novou paletu v části color. Stačí jeden klik a je to.

Máme ještě jeden tip! Když vyhledáte na internetu „barevný kruh“, vyskočí vám online klikátka, která vám umožní snadno najít barvy, které se k sobě hodí. Pod barvičkami najdete jejich unikátní označení, něco jako #FC6453. Tyhle čísla a písmena můžete zkopírovat do Bitsy a vybere se vám přesně ta stejná barva. Podařilo se? Supr.

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

2. Teď přidáme pohyb. Klikněte v editoru na postavičku hráče paint->avatar a dole vlevo na tlačítko animation. Otevře se vám pod-okno, ve kterém bude dvakrát ta stejná postava, mezi kterými můžete překlikávat.

Zkuste umazat nebo přidat pixely a hned uvidíte, jak se vaše postavička dá do pohybu. Jasně, jsou to jen dva obrázky, které se střídají, podobně, jako když si nakreslíte dva obrázky na okraj sešitu, ale nenechte se odradit. Dvou obrázková animace může být fenomenální. Fakt! Chce to ale cvik.

Foto:  Bitsy, archiv autora

3. Až si vyzkoušíte rozpohybovat postavičku hráče (avatar), zkuste si rozpohybovat postupně předměty (šálek kávy, ze kterého jde pára), postavy (kočka vrtí ocasem) a nakonec i objekty (vlnící se tráva, voda). Nepotřebujete se k tomu naučit nic nového, u každého objektu je dole stejné tlačítko animation a pohyb vytvoříte, zapnete a vypnete pokaždé úplně stejně.

S trochou péče bude i jedna místnost vaší hry může vypadat jako klidné meditativní zátiší nebo dynamické město.

Hotovou hru nám pošlete na mourrison@abicko.cz, rádi si ji vyzkoušíme!

TIP: Hned vedle boxu s názvem vaší hry je tlačítko s maticovým klíčem (tools). Když na něj kliknete, zobrazí se vám lišta s tlačítky, kterými můžete zapínat a vypínat jednotlivé nástroje editoru.

PŘÍŠTĚ: Filtrování objektů

Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa

Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa

Jak udělat hru 8: Ovládací prvky v Bitsy

Jak udělat hru 8: Ovládací prvky v Bitsy

Jak udělat hru: Bitsy 3 - Když pixely mluví

Jak udělat hru: Bitsy 3 - Když pixely mluví

 

Články odjinud