Jak udělat hru: Bitsy 10 - Zvuky a hudba

Jak udělat hru: Bitsy 10 - Zvuky a hudba
Sdílej
 
I když je Bitsy (make.bitsy.org) jednouchý nástroj, vy s jeho pomocí tvoříte hry a jste tak tvůrci stejně jako profi vývojářky a vývojáři. Možná na menší škále složitosti hry, ale principiálně jde o to samé. Za to vám náleží náš obdiv, protože víme, že vytvářet hry je dlouhá a úmorná práce. Přináší ale obrovskou radost. Jste připraveni přidat do vaší hry hudbu? #topude

Programovací nástroj Bitsy si stáhnete na make.bitsy.org.

Jak napsat hudbu v Bitsy

Hudbu k použití zdarma najdete třeba na bensound.com nebo freesound.org a incompetech.com. Vyzkoušejte ale i nástroje na tvorbu jednoduchých hudebních smyček v prohlížeči, například typatone.com, 808303.studio nebo music-grid.surge.sh. V těchto klikátkách můžete experimentovat s hudebními smyčkami a nakonec si stáhnout potřebný soubor typu .wav nebo .mp3.

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Nejprve hru!

Pamatujte na to, že existuje ověřený postup, jak s hudbou ve hře pracovat. Nejdřív dodělejte celou hru, to je základ. Teprve až pak se podívejte na všechny místnosti, co máte, a popřemýšlejte, kolik typů hudby by se vám hodilo. Málokdy využijete víc jak tři. Pokud byste jich chtěli víc, budou vám stačit krátké smyčky do deseti vteřin.

Nejlepší je si na začátek vyzkoušet přidat jen jednu jedinou hudbu, která bude hrát po celou dobu hry. Klidně i jen tzv. ambient, zvuky prostředí, jako je vítr, zpěv ptáků, tekoucí proud vody… Dodá to hře obrovskou porci atmosféry.

Jak udělat hru v Bitsy a jak na zvuky a hudbu •  Bitsy, archiv autora

Jdeme hacknout Bitsy!

Abychom dodali hře hudbu, musíme to trochu hacknout. Stáhněte si svoji hru do html, jděte na tuto stránku https://kool.tools/bitsy/tools/bitsymuse-ui a uvidíte tlačítka inputs – klikněte na to horní a vyberte vaši hru, klikněte na spodní a označte myší všechny hudební soubory. Nahrají se vám nejen místnosti, ale i hudba.

Jak udělat hru v Bitsy a jak na zvuky a hudbu •  Bitsy, archiv autora

Pak můžete ovlivnit hlasitost a do místností přidat hudbu. Možnost [no change] znamená, že bude hrát předchozí muzika a [stop music] hudbu zastaví. Kliknutím na tlačítko export zip stáhnete hru i hudbu dohromady v ZIP archivu. Po jeho otevření spustí hráči index.html a hrají a poslouchají.

Příklad hudby v Bitsy 1

Příklad hudby v Bitsy 2

Příklad hudby v Bitsy 3

Pošlete nám vaši hru na mourrison@abicko.cz! Těšíme se na vaše interaktivní příběhy a virtuální světy!

[TIP] Pokud potřebujete při nahrávání více hudebních souborů vyklikat jen některé, držte CTRL a klikejte na jednotlivé soubory. Je to vlastnost Windows.

Jak udělat hru: Bitsy 9 - Pasti, pasti, pastičky

Jak udělat hru: Bitsy 9 - Pasti, pasti, pastičky

Jak udělat hru: Bitsy 8 - Jak na animace?

Jak udělat hru: Bitsy 8 - Jak na animace?

Jak udělat hru: Bitsy 7 - Zámek a klíč

Jak udělat hru: Bitsy 7 - Zámek a klíč

 

Články odjinud