Jak udělat hru: Bitsy 14 - Hrátky s proměnnými I

Jak udělat hru: Bitsy 14 - Hrátky s proměnnými I
Sdílej
 
V tomto pokračování seriálu programování Jak udělat hru pomocí programovacího nástroje Bitsy si ukážeme, jak vytvořit a měnit proměnné. Je to snadné a hru to posune pořádně dopředu. #topude

Programovací nástroj Bitsy si stáhnete na make.bitsy.org.

1. Proměnné jsou virtuální objekty, které mají číselnou hodnotu. Vypadají třeba takhle kolikatyJeTotoBitsyDil = 20. Proměnnou vytvoříte rychle. Otevřete editační okno inventory, vyberte list {} variables a klikněte na + add variable. Přidá se vám řádek s dvěma obdélníky názevProměnné: hodnota. Přidejte třeba zásoby vody na cestu – voda: 5. Klikněte jinam. A je to, máte ve hře proměnnou voda.

Foto:  Bitsy, archiv autora

2. Vytvořte láhev s vodou paint -> item -> +, umístěte několik lahví do hry. Teď přidáme příkaz, aby hráč po sebrání láhve získal několik jednotek vody. V editačním okně item klikněte na ikonku šipky dialog, otevře se vám lahev dialog. Vyberte + add -> item and variable actions ->… tady nás budou zajímat poslední dvě možnosti.

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Pomocí set variable nastavíte konkrétní hodnotu a díky change variable provedete nějakou číselnou operaci, přidáte, uberete, vydělíte nebo znásobíte proměnnou. Vyberte change variable. Klikáním nebo vepsáním změňte operaci na voda = voda + 3. Pokaždé, když seberete láhev vody, získáte 3 jednotky vody k těm, co už máte.

Foto:  Bitsy, archiv autora

3. Touto jednoduchou dovedností můžete vaši hru pořádně vylepšit. Kočka vám třeba při každé konverzaci dá měch plný vody {voda = voda + 7}, mluvící kámen po vás bude chtít, abyste ho polili {voda = voda – 2} a dá vám za to truhlici zlaťáků {zlataky = zlataky + 30}, pokaždé, když vkročíte do dolu, nakutáte jeden zlatý valoun {zlatyValoun = zlatyValoun + 1} a obchodník ve městě si od vás každých pět zlatých valounů koupí za 75 zlatých {zlatyValoun = zlatyValoun – 5; zlataky = zlataky + 75}. Když našetříte tisíc zlatých, loď vás odveze na další ostrov {zlataky = zlataky - 1000} + ending v dialogu za podmínkou... psst! To se naučíme příště).

Foto:  Bitsy, archiv autora

4. Zkuste se nyní podívat přímo do kódu. V okně dialogu klikněte na {} show code. Vaše číselná operace po sesbírání láhve vody vypadá takto {voda = voda + 3}. Pamatujte, že Bitsy kouká do vaší hry a kdykoli najde cokoli ve složených závorkách, tak s tím pracuje jako program. Možná jste si všimli, že i textové efekty pracují se složenými závorkami, takže třeba {rbw} tohle {rbw} bude duhový text.

Když už jsme v kódu, zkuste tam k láhvi dopsat V batohu máš {say voda} vody. Když pak láhev seberete, hra vám napíše: V batohu máš 3 vody. Konkrétní počet vody bude vždy takový, jakou hodnotu bude mít vaše proměnná voda.

Pošlete nám vaši hru na mourrison@abicko.cz! Těšíme se na vaše interaktivní příběhy a virtuální světy!

[TIP] Při hraní hry v editoru si zapněte okno item->variables. Průběžně bude ukazovat, jaké hodnoty vaše proměnné zrovna během hraní mají.

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak udělat hru: Bitsy 13 - Kouzlo jedné místnosti

Jak udělat hru: Bitsy 13 - Kouzlo jedné místnosti

Jak udělat hru: Bitsy 12 - změny perspektivy

Jak udělat hru: Bitsy 12 - změny perspektivy

 

Články odjinud