Jak udělat hru v Bitsy: Skrytý labyrint

Jak udělat hru v Bitsy: Skrytý labyrint
Sdílej
 
Další pokračování návodů programování Jak udělat hru je tady. V Bitsy vyrobíme skrytý labyrint, který se bude na obrazovce odkrývat postupně. Je to jednoduchý trik, který hře dodá tajemnou atmosféru. V zajímavých kombinacích budeme používat to, co už známe. Jdeme do toho! #topude

Programovací nástroj Bitsy si stáhnete na make.bitsy.org.

Začněte s malou místností se dveřmi. Dovnitř postavte pouze hráče (avatar). V editačním okně místnosti (room) klikněte na tlačítko pro duplikování. Místnost (room) se zkopíruje, hráč zmizí, to je správně a vy můžete postavit další část labyrintu. Vytvořte další místnost labyrintu nebo chodbu. Tento postup opakujte. Vždycky vytvořte kousek labyrintu, uzavřete ho jedněmi dveřmi, pak celou místnost zduplikujte a zase vytvořte, dokud nebude celá obrazovka zaplněná.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Přejděte na první místnost, otevřete editační okno exit&endings, vyberte +, pak + one-way exit. V místnosti se vám objeví bílý čtvereček s šipkou nahoru, ten chytněte myší a přetáhněte na dveře v místnosti. Pak v editačním okně room vyberte za pomoci šipek další místnost v pořadí, aby se vám odkryla jen ta část labyrintu, která je za dveřmi. V okně exit&endings pak klikněte v části nazvané destination (cíl) na tlačítko move. Klikněte na stejné dveře, na které jste v první místnosti dali exit. A je to.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Když hráč vejde do dveří, hra ho teleportuje z jedné room do druhé, ale protože jsou to stejné souřadnice, tak to akorát vypadá, jako by se vstupem do dveří dveře otevřely a ukázali hráči, co je za nimi.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Teď vás čeká trochu mravenčí práce, protože do každých nových dveří je potřeba přidat exit, vybrat správnou další místnost, tam kliknout na správné místo a pořád takto dokola, než bude konec. Výsledek ale stojí za to, a hlavně jsme se naučili nový trik a techniku, jak okořenit hru. Bitsy je totiž fajn v tom, že v každé místnosti můžete kombinovat různé techniky. Když se pak skrytý labyrint ukáže ve hře jen na vzácných místech, v hradním podzemí, v noci mezi ulicemi, v bludišti, zatímco zbytek hry bude probíhat za světla, ve městě nebo na lodi, tak bude skrytý labyrint vzácným rozptýlením herního zážitku.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Jednoduše řečeno, bude to větší zábava!

Pošlete nám vaši hru na mourrison@abicko.cz! Těšíme se na vaše interaktivní příběhy a virtuální světy!

Jaké děláte hry? Nejlepší si zahrajete tady!

Jaké děláte hry? Nejlepší si zahrajete tady!

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak udělat hru: Jak vytvořit vnořené podmínky v Bitsy

Jak udělat hru: Jak vytvořit vnořené podmínky v Bitsy

 

Články odjinud