Jaké děláte hry? Nejlepší si zahrajete tady!

Jaké děláte hry? Nejlepší si zahrajete tady!
Sdílej
 
Jak udělat hru? To jste se dozvěděli v uplynulých měsících v našem seriálu. A že jste to opravdu dobře pochopili, to ukazují i hry v Bitsy, které jste nám posílali do redakce. Pojďme se podívat na ty nejlepší! Můžete si je zahrát online!

Přišlo nám několik desítek her udělaných v Bitsy a vězte, že máme z každé velkou radost. Něco vytvořit dá spoustu práce. My tohle moc dobře víme, a tak vám všem – tvůrkyním a tvůrcům – tleskáme a z plných plic křičíme „bravo!“. Ze všeho nejvíc na světě si přejeme, aby to nebyly vaše poslední výtvory. Každou další tvorbou se totiž zdokonalujete a tak to má být. A pamatujte, že když vydržíte a nebudete se bát to zkoušet a vytvářet znovu a znovu, tak #topude!

Níže najdete nové hry. Ty, které jste nám poslali dříve, jsou tady:

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Honba za ABC

(Jakub Kopecký)

Honba za ABC: Hra naprogramovaná v Bitsy (Jakub Kopecký) •  Bitsy, archiv autora

Jednoduchý příběh o ukradených časopisech ABC se rozpíná přes celých pět mini her. Hra Honba za ABC začne pěknou grafikou, zábavnými texty, pak přejde do špionského vyhýbání se kamerám ve stínech a na závěr uhýbáte střelám jak v matrixu a bojujete se záporákem – zlodějem, který ukradl ABC. Ten uteče, ale vy hned za ním a…! To už vám neřekneme. Byl by to spoiler.

Zahraj si online 1. část >

Zahraj si online 2. část >

Zahraj si online 3. část >

Zahraj si online 4. část >

Zahraj si online 5. část >

Bludiště dveří

(Matouš Novák; 10 let)

Bludiště dveří: Hra naprogramovaná v Bitsy (Matouš Novák; 10 let) •  Bitsy, archiv autora

Hra Bludiště dveří využívá kontrastní barevnou paletu a zajímavě pracuje s prostorem a teleporty. Musíte sesbírat všechno zlato a zorientovat se v tom, kudy se můžete dostat kam, vám pěkně potrápí mozek. To my rádi! Jen tak dál.

Zahraj si online >

Bludiště ironie

(M. Šedivý)

Bludiště ironie: Hra naprogramovaná v Bitsy (M. Šedivý) •  Bitsy, archiv autora

Ve hře Bludiště ironie se pěkně střídají mechaniky. Neviditelné stěny doplňují vtipné popisky, hra je dostatečně těžká a hraje si s vaším očekáváním. Ne nadarmo je klíč schován až za dveřmi a hra vám řekne, že ho nikdy nezískáte. Bludiště ironie je zkrátka bludiště ironie.

Zahraj si online >

Game Save The Earth

(Vašík Pechlát; 9 let)

Game Save The Earth: Hra naprogramovaná v Bitsy (Vašík Pechlát; 9 let) •  Bitsy, archiv autora

V redakci nás potěšily všechny hry, ale ty anglické obzvlášť. Přijde nám fajn, že trénujete tvorbu her a zároveň angličtinu. Obojí se totiž neztratí. Hra Save the Earth má příjemnou atmosféru, perfektní teleportační bludiště, neviditelné pasti a závěrečná scéna stojí za váš čas.

Zahraj si online >

Mimozemšťan Ti na planetě IKO

(Elena Bartoňová; 11 let)

Mimozemšťan Ti na planetě IKO: Hra naprogramovaná v Bitsy (Elena Bartoňová; 11 let) •  Bitsy, archiv autora

Napínavé dobrodružství mimozemšťana Ti na podivně planetě. Ve hře jsou použity výrazně jiné barevné palety mezi místnostmi, návodné šipky, humorné dialogy psů a koček a celý příběh dobře graduje. Škoda jen špatného nastavení fontu, nejsou vidět háčky a čárky. Jinak to je ale skvěle ucelená hra, na které je jasně vidět, že si autorka dala fakt záležet.

Zahraj si online >

Válka se čtvercem

(Jan František Petrák; 8 let)

Válka se čtvercem: Hra naprogramovaná v Bitsy (Jan František Petrák; 8 let) •  Bitsy, archiv autora

Barvy i téma jak z osmdesátkového kung-fu filmu. Procházíte přes dvě místnosti zaplněné hordou bojovníků, abyste porazili... čtverec! Kočka vám doporučí napít se předtím mocného nápoje. A to přece dává smysl. Rychlé, svižné, vtipné. Jen tak dál!

Zahraj si online >

The Little Moon Game

(Ondra Pavlok)

The Little Moon Game: Hra naprogramovaná v Bitsy (Ondra Pavlok) [11-11e] •  Bitsy, archiv autora

Tahle hra vás přivítá roztřeseným názvem a možná vás napadne, že to je jen tak pro efekt. Není tomu tak. Super práce s perspektivou! Hráč prohledávání vodní nádrže na měsíci, aby objevil závadu. Odlehčené dialogy, tajemné přechody mezi scénami a dobrá práce s pixel art grafikou. Zápletka má správně překvapivý zvrat a na závěr vás čeká odměna galaktických rozměrů.

Zahraj si online >

Skákačka 1.0

(Dana Balatková)

Skákačka 1.0. Hra naprogramovaná v Bitsy (Dana Balatková) •  Bitsy, archiv autora

Název hry Skákačka 1.0 jasně sděluje, o co se jedná. Tahle hra byla ale jedna z mála, ve kterých autorka zvolila perspektivu z boku. Zároveň si vyzkoušela vytvořit grafické objekty z více dlaždiček. Hra tak byla osvěžující změnou a důkazem, že když je člověk trpělivý, můžou vzniknout vizuálně zajímavé hry.

Zahraj si online >

Desítky her a hříček Čmeláka a Vosy

(Viktor a Matyáš; 8 a 10 let)

Desítky her a hříček Čmeláka a Vosy (Viktor a Matyáš; 8 a 10 let) •  Bitsy, archiv autora

Do redakce dorazila i zpráva, která neobsahovala hry, ale rovnou odkaz na web dvou bráchů, kde jsme těch her našli ne jednu… ani dvě… ani tři, ale hned několik desítek! Nevěříte? Přesvědčte se sami tady. My si zahráli skoro všechny.

A pánové, získáváte náš obdiv! Nejenomže je tam spousta Bitsy her, ale vidíme, že jste se vydali i na dráhu sebevzdělání a zkusili jste vytvořit hru i v Godot, což je přístupný nástroj pro tvorbu složitějších her.

Kluci, je skvělé, že se takhle nebojíte tvořit, a taky je super, že jste na to dva a zdá se, že vás to fakt baví. Nic víc jsme si – já jako autor článků a taky celá redakce ABC – ani nemohli přát.

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jak vytvořit vnořené podmínky v Bitsy

Jak udělat hru: Jak vytvořit vnořené podmínky v Bitsy

Jak udělat hru: Bitsy a vizuální novela

Jak udělat hru: Bitsy a vizuální novela

 

Články odjinud