Robotická stavebnice Engino: Pro náročnější makery

Robotická stavebnice Engino: Pro náročnější makery
Sdílej
 
Vyzkoušeli jsme stavebnici Engino, z níž lze postavit sto různých modelů programovatelných robotů. Jak dopadlo Engino v našem redakčním testu a jestli se nám líbila stavebnice pro náročnější makery, zjistíte v této recenzi.

Engino je kyperská firma podnikatele Costase Sisamose, který býval učitelem matematiky a fyziky na základní škole. Zatímco učil, ve sklepě svého domu konstruoval pro své žáky různé pomůcky na pochopení fyzikálních a matematických principů. Vznikal tak zcela originální stavebnicový systém, který má dnes několik produktových řad. Spojují hru s výukou.

Základem jsou stavebnice bez motorů nebo s jednoduchým elektromotorkem. Programovatelné robotické stavebnice stojí naopak na opačném konci produktové řady a jsou nejobtížnější. Taková je i naše testovaná stavebnice s věkovým limitem 10+.

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

Studium robotiky nutné

Stavebnice obsahuje 291 dílků včetně programovatelného ovladače, dvou servomotorů a dvou senzorů. Tato kombinace umožňuje téměř neomezenou škálu možností postavit robotický model. Pokud jste však robotikou nepolíbení, nepočítejte s tím, že si sednete a za hodinu budete mít funkčního robota. Čeká vás důkladné studium.

Naučíte se mechanicky zkontruovat například robotickou paži, ale co je důležitější, budete ji muset ovládnout také programově. Naštěstí nemusíte psát programové kódy (i když to je možné), ale využijete blokové programování v příjemném grafickém prostředí. To si ostatně můžete vyzkoušet i bez stavebnice.

Blokové programování je skvělým úvodem do programové logiky •  Engino, Toy.cz

Blokové programování

Aplikace pro programování stavebnice Engino se jmenuje Keiro a najdete ji jak pro Android, iOS, tak pro PC či Mac. Jen pozor, při používání v mobilu jsou ovládací prvky miniaturní a programování moc příjemné není. Lepší je použít tablet nebo počítač.

Programování je grafické, blokové, to znamená, že skládáte barevné bloky příkazů za sebe a přiřazujete jim funkce a atributy. Zpočátku to není jed- noduché, ale zase si tím hezky osvojíte základy programátorského myšlení, které můžete využít v dospělosti.

Engino je programovatelná robotická stavebnice •  Engino, Toy.cz

Engino je originální systém

S počítačem či mobilním zařízením se stavebnice Engino propojuje přes robotickou ovládací jednotku MINII 2.0, krabičku se sedmi tlačítky a čtyřmi kone tory, k nimž se připojují motory a snímače. Napájená je třemi AAA bateriemi. Pátý konektor slouží k propojení s počítačem či mobilem. K tomu lze použít také Bluetooth.

Ovládací jednotka je srdcem každého robotického modelu, který budete stavět. Právě do ní se přenáší naprogramovaný kód z aplikace Keiro. Stavebnicový systém Engino je zcela originální a nepodobá se ničemu, co jsem viděl u konkurenčních stavebnic. Je třeba mu přijít na chuť, ale pak vás odmění nepřeberným spektrem možností stavby.

Fantazii se meze nekladou a ze stavebnice můžete konstruovat i nezdokumentované mechanismy •  Engino, Toy.cz

Přípravka na vejšku

Manuál je v podstatě učebnicí robotiky včetně úvodu do historie tohoto technického oboru. Naučí vás, jak používat blokové programování v Keiru, jak nakládat s ovládací jednotkou a v závěru je několik návodů na stavbu robotických modelů. Není jich tam stovka, jak avizuje krabice, většinu najdete elektronicky v aplikaci. Tahle stavebnice není pro každého, ale pokud vás robotika láká, je skvělou volbou, jak s oborem začít.


SHRNUTÍ: Robotická stavebnice pro náročnější makery.

DISTRIBUTOR: www.toy.cz

Velitel droidů: Programování ve světě Star Wars™

Velitel droidů: Programování ve světě Star Wars™

Naprogramujte si robota Krypton 0: Vyzkoušeli jsme novou stavebnici!

Naprogramujte si robota Krypton 0: Vyzkoušeli jsme novou stavebnici!

BBC Micro:bit - Nadšení pro programování: Mikropočítač pro začínající programátory

BBC Micro:bit - Nadšení pro programování: Mikropočítač pro začínající programátory

 

Články odjinud