Maker Faire Prague láká zvídavé: Vydej se mezi kutily!

Maker Faire Prague láká zvídavé: Vydej se mezi kutily!
Sdílej
 
3D tisk, roboti, elektronika a množství šikovných tvůrčích lidí. To je Maker Faire Prague, který proběhne o víkendu 17. a 18. září v areálu Pražské tržnice. Vydej se mezi kutily i ty!

Akce Maker Faire je v Praze jako doma. Od roku 2018 se zde každý rok potkávají tvůrci z ČR i ze zahraničí a ani letos tomu nebude jinak. Uplynulé roky ukázaly, že tvořivost a vůle vymýšlet a inovovat je nekonečná. Gejzír nápadů zaujal každého, kdo festival navštívil, a to bez ohledu na věk nebo pohlaví – Maker Faire je vlastně velkou hernou, kde si každý může vyzkoušet a osahat spoustu nových věcí, a zároveň se přitom učit a objevovat něco, co doposud neznal.

Maker Faire Prague: Koho a co tam najdete

Zábava, pestrost a různost je to, co zdobí festivaly Maker Faire v České republice i po celém světě. Jste přesvědčení, že se jdete podívat za roboty a cestou vás zaujmou masky superhrdinů vytištěné na 3D tiskárně nebo člověk oblečený do extrémně povedeného kostýmu ze Star Wars.

Video se připravuje ...

Maker Faire Prague: Jak to vypadalo minulý rok • Zdroj: Maker Faire Prague

A když konečně roboty potkáte, zjistíte, že někteří z nich umí mluvit, hrát na piano, létat nebo třeba plavat. A o každém z nich se dozvíte i ty nejmenší detaily, protože v jeho blízkosti bude pravděpodobně někdo, kdo ho postavil.

Nuda neexistuje

Přímo na Maker Fairu si můžeš mnoho věcí vyzkoušet, jiné pak přímo vyrobit a odnést. Na workshopu projektu „Postavte si“ si můžete vyrobit parádní robotickou ruku nebo vlastní optický klam a zařadit se do slosování o stavebnici LEGO, designéři ze studia Kashmir studio CZ poradí při výrobě stylové magnetky a na stánku Já na tom dělám se dozvíš, jak propojit recyklaci s designem při výrobě peněženky z kazety nebo bloku z diskety, a to rozhodně není všechno.

Na své si přijdou i fanoušci Star Wars a komunity cosplay •  Maker Faire

Propagátoři CNC obrábění si na místě otevřou gumičkovou střelnici a ve velkém bazénu si každý bude moct vyzkoušet speciální podvodní CPS dron. Milovníci robotů by pak neměli minout stánek Robosoutěže FEL ČVUT, kde si budou moci postavit a naprogramovat vlastního robota basketbalistu, který střílí míčky na koš.

A to je jen zlomek toho, co letošní Maker Faire Prague nabízí. Ať už se vydáš na Maker Faire Prague s rodinou nebo partou kamarádů, nikdo se rozhodně nudit nebude. Nuda je totiž slovo, které makeři nemají ve slovníku!

90 let s LEGO: Nejoblíbenější stavebnice slaví narozeniny

90 let s LEGO: Nejoblíbenější stavebnice slaví narozeniny

LEGO oslaví na Maker Faire v Praze 90. výročí

Letos je tomu neuvěřitelných 90 let od okamžiku, kdy se v dílně dánského truhláře Ole Kirka Kristiansena začal odvíjet příběh stavebnice LEGO®. Ta se za tu dobu stala nejpopulárnější hračkou světa, kulturní ikonou i nástrojem pro malé i velké stavitele.

Na letošním Maker Faire Prague chce společnost LEGO oslavit se všemi návštěvníky 90 let hraní a připomenout jeho význam pro osvojování řady dovedností. Ti se mohou těšit na speciální aktivity připomínající milníky historie a především spoustu kostiček, s nimiž si budou moci přímo na festivalu hrát a tvořit. Kostičky LEGO® díky své univerzálnosti totiž vybízí k experimentování, vynalézavosti a také spojují generace.


Maker Faire od Prahy po Brno

Kdy a kde?

Pražský Maker Faire není jediný, který se v České republice koná. Naopak každým rokem přibývají další, a to i menší regionální veletrhy. Nestihneš 17. a 18. září Maker Faire Prague, nebo máš Prahu daleko? Nevadí, máš pět dalších možností!

  • 17.-18. září – Praha

  • 10.–11. září – České Budějovice

  • 24. září – Mladá Boleslav

  • 8. října – Liberec

  • 22.–23. října – Brno

  • 12. listopadu – Olomouc

Ukaž, co kutíš! Česko hledá bastlíře, kutily a vynálezce!

Ukaž, co kutíš! Česko hledá bastlíře, kutily a vynálezce!

Buď maker! Kutilové 2.0

Buď maker! Kutilové 2.0

Kouzelné book nooky: Nové odvětví modelářství

Kouzelné book nooky: Nové odvětví modelářství

Autor

Maker Faire

 

Články odjinud