Ukaž, co kutíš! Česko hledá bastlíře, kutily a vynálezce!

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Druhý ročník festivalu Maker Faire Prague se uskuteční o víkendu 22. a 23. června 2019 na holešovickém Výstavišti v Praze. Do půlky května běží výzva pro všechny makery, kteří by se chtěli na akci přihlásit a představit svou tvorbu. Nekomerční vystavovatelé opět dostanou prostor zdarma.

 

"Maker Faire je festival jako žádný jiný, protože nemusíte být firma ani profesionál, abyste mohli vystavovat. Naopak, Maker Faire je otevřený pro všechny tvůrčí duše bez rozdílu věku a oboru. Rozhodující je nápaditost a nadšení, ať už pracujete s elektronikou, dřevem, sklem, kovem, světlem nebo textilem. Vítán je každý, kdo vytváří něco zajímavého. Letos bychom rádi rozšířili instalace i do venkovních prostor před budovou Výstaviště," říká programový ředitel festivalu Jiří Zemánek. 

Přijď na Maker Faire a ukaž, co kutíš

Mottem Maker Faire je "přijď ukázat, co vyrábíš, a sdílet, co ses při tom naučil". Na jednom místě se zde potkají nejrůznější lidé bez ohledu na věk, zaměření nebo nástroje, se kterými pracují. Ať už se zajímáte o tradiční kutilství, řemesla, papír, nové technologie, elektroniku nebo programování, na Maker Faire je pro vás místo.

Maker Faire Prague: Jak to vypadalo minulý rok •  Maker Faire Prague

Důraz se klade na interaktivnost výstav – návštěvníci si tak ve většině případů mohu sami něco vyrobit, vyzkoušet nebo se něco nového naučit. Součástí programu budou workshopy, vystoupení na pódiu, přednášky, ale třeba i světelná show.

Festival Maker Faire byl online: Ani virus kutily neporazil

Festival Maker Faire byl online: Ani virus kutily neporazil

Vystavovat můžeš zdarma

Vystavovatelé, kteří by chtěli na akci představit svou tvorbu, se mohou přihlásit do výzvy, která je prodloužena do 12. května. Nekomerční projekty opět dostanou prostor zdarma. V minulém roce se na Výstavišti sešla pestrá plejáda projektů. Návštěvníci tak mohli vidět umělecké předměty, recyklované objekty, textilní a papírové výrobky, vlastní návrhy hraček nebo obří vzduchové dělo. Mezi vystavujícími byli nejen jednotlivci, ale i celé skupiny, školy, kroužky a otevřené dílny. Podobně by tomu mělo být i letos. Organizátoři očekávají účast okolo 200 vystavovatelů a 10 000 návštěvníků.

Maker Faire Prague: Jak to vypadalo minulý rok •  Maker Faire Prague

Co je Maker Faire?

Festival Maker Faire pochází původně ze San Franciska, kde se poprvé konal v roce 2006. Dnes má podobu sítě akcí po celém světě. Jen v loňském roce jich proběhlo 221 a navštívilo je přes 1,5 milionu lidí. První český Maker Faire se konal loni na stejném místě jako letos a během víkendu přitáhl tisíce návštěvníků. Hlavním partnerem festivalu zůstává PRUSA Research, český výrobce 3D tiskáren, který podporuje podobné akce po celém světě. Vstupenky na festival si návštěvníci mohou koupit už nyní v předprodeji na Goout


Buď maker! Kutilové 2.0

Buď maker! Kutilové 2.0

Prusa Research: Království prostorového tisku

Prusa Research: Království prostorového tisku

Festival Maker Faire Prague bude online, vypustí balon do stratosféry

Festival Maker Faire Prague bude online, vypustí balon do stratosféry

Cool rotační kulomet: NERF s vylepšením

Cool rotační kulomet: NERF s vylepšením

Klíčová slova:
technika, zábava, kutilství, Maker Faire
 

Články odjinud