Vyšperkované hračky: Vinyl & Paper Toys

Vyšperkované hračky: Vinyl & Paper Toys
Sdílej
 
Internetovým světem hýbe fenomén hraček DIY. Zkratka znamená Do It Yourself neboli „udělej si sám“. Mohou být z plastu, ale také z papíru.

 

Dunny je plastový králík s velkou hlavou a trubkovitýma ušima. Jeho figurky pomalované známými grafiky a designéry (často z graffiti scény) jsou sběratelským hitem a ceny za ně se mohou vyšplhat do pěkných výšek. Šanci mít doma „vydesignovanou“ figurku ale má každý. Dunny má brášku s pohyblivýma rukama jménem Munny, která se prodává čistě bílá, a vy si ji můžete pomalovat podle svého. Fotky svého dílka samozřejmě zveřejníte na internetu. Pokud to uděláte, stanete se součástí fenoménu Vinyl Toys – tedy hraček vyrobených z plastu, dřeva, vinylu nebo třeba plyše, které čekají na to, až jim někdo dodá tvář. Postavičky Dunny a Munny vytvořila americká firma Kidrobot a na internetu nebo ve specializovaných obchodech si je můžete pořídit i u nás.

 

Papírové možnosti

Podobným a fenoménem jako Vinyl Toys jsou Paper Toys čili papírové hračky. I tady dáte hračce vlastní barevný design. Vyzkoušet si to můžete na vystřihovánce gorily, kterou najdete v tomto čísle ABC na straně XY. Další možností je stáhnout si skládačku z internetu – například na www.nicepapertoys.com jich najdete nepřeberné množství. Paper Toys ale nabízejí i další dimenzi – hračku si můžete vytvořit se vším všudy. Od nápadu přes tvorbu modelu a jeho převedení na papír. Abyste moc netápali, připravili jsme pro vás návod i přehled softwaru, který budete potřebovat.
Postup při tvorbě Paper Toys:

1. Nápad

Nejprve ze všeho je důležité mít nějaký koncept, nápad, který si pomocí tužky naskicujeme na papír. V tento okamžik se snažíme najít formu a tvary, které budou tvořit postavičku nebo předmět. Platí, že čím jednoduší, tím lepší!

2. Modelování

Pokud se postavička skládá ze skutečně jednoduchých objektů, jako jsou např. krychle a obdélníky, bude nám stačit papír, tužka a pravítko. Tyto objekty si lze snadno narýsovat a není problém s výpočtem velikostí jednotlivých stran.

Jestliže se však naše postavička skládá z množství komplikovanějších objektů, jako jsou např. trojúhelníky nebo oblé tvary, přichází na řadu počítačový 3D modelovací program – my doporučujeme Blender. K vymodelování postavičky vám budou stačit ty nejzákladnější nástroje, které si i začátečník rychle osvojí. Jednotlivé části modelujeme ze základních objektů, jako je krychle. Na ni následně aplikujeme různé nástroje – vysunutí, zaoblení, řez atd.

3. Síť

Po vymodelování musíme náš model z 3d programu vyexportovat jako .OBJ soubor, který si otevřeme v dalším programu Pepakura Designer. Tento kouzelný software nám automaticky rozloží náš model na síť se vším, co taková skládačka musí mít, jako např. chlopně pro slepení, ořezové a ohybové čáry.

4. Export a tisk

Vygenerovanou síť vyexportujeme z programu jako .EPS soubor. Jedná se o vektorový soubor, který otevřeme v editoru Adobe Illustrator. Umožní vytvořit naší postavičce vzhled pomocí různých kreslicích nástrojů a vytisknout ji na papír. Ne ovšem ten obyčejný, na který tisknou sekretářky. Papír pro naši postavičku musíme volit podle její velikosti. Platí, že čím je větší, tím tužší papír potřebujeme, aby se jednotlivé stěny neprohýbaly. Pro středně velkou postavičku s nejdelším rozměrem 10 až 15 cm je nejlepší křídový papír s gramáží kolem 160 g/m2.

Pokud nemáte zkušenosti, na internetu – například na www.grafika.cz – je nepřeberné množství návodů na modelování. Skvěle poslouží i stránky www.youtube.com, na kterých naleznete postupy ke každému uvedenému programu. Nebojte se, že drtivá většina těchto návodů je v angličtině, stačí pozorně koukat a následně vyzkoušet. Můžete se také obrátit přímo na autora článku a gorilí vystřihovánky – stačí napsat na Prochazka.ptoys@gmail.com. Přejeme hodně radosti s každou vytvořenou postavičkou.

 

Paper toys web:
www.nicepapertoys.com
www.custompapertoys.com
www.paperforest.blogspot.com
www.paperkraft.blogspot.com

Vinyl toys web:
www.bfly.cz
www.toyqube.com
www.customtoylab.com
www.toysrevil.blogspot.com

 

Pohyblivý mechanický voják

Pohyblivý mechanický voják

Já, robot: Půl století umělé inteligence

Já, robot: Půl století umělé inteligence

Úlet! Tetování jako prase? Ano, tohle je taky umění

Úlet! Tetování jako prase? Ano, tohle je taky umění

 

Články odjinud