Recenze: Přichází dobrodružství kronikáře vrahů, monster Chaosu a suchého humoru

Recenze: Přichází dobrodružství kronikáře vrahů, monster Chaosu a suchého humoru
Sdílej
 
Píše se rok 2010, ale svět je trochu jiný, než by jeden čekal. Vlastně… je úplně jiný. Evropa v šíleném dobrodružství od Dana Abnetta s názvem Triumff, hrdina jejího veličenstva „zamrzla“ ve Středověku.

 

Polovině Evropy vládne Alžběta XXX., osvícená panovnice Anglo-španělské Jednoty. Církev běžně provozuje magii a Švýcaři místo svých vyhlášených nožů vyrábí kordy, které obsahují i harpuny či škrabátko na brambory.

Největším hrdinou, tedy pokud je střízlivý, je zde sir Rupert Triumff. Dobrodruh, námořník a objevitel. Při poslední výpravě tak nějak zakopl o Autrálii a civilizaci technického typu, ale nechce se o tom moc šířit. Jenže asi mu nezbude, než se o svá tajemství podělit. Kdosi totiž intrikuje proti ctné královně a přitom hrozí, tak nějak mimochodem, zničit celý svět a hodit vinu právě na Triumffa.

Britský spisovatel Dan Abnett se proslavil knihami ze světa Warhammeru či Warhammeru 40KK (což jsou všechno i legendární deskové a počítačové hry), tarantinovskými komiksy o dvojici punkově výstředních zabijáků Sinister a Dexter i haldou dalších věcí. A jednoho dne si střihl od všech těch vtipných, ale v podstatě hodně depresivních děl, malou odbočku.

 

Dan Abnett napsal také komiksovou sérii Guardians of the Galaxy. •  Marvel

 

Triumff, hrdina Jejího Veličenstva je neuvěřitelně lehkým stylem napsaná kniha. Od první do poslední stránky je napěchovaná souboji, akčními eskapádami, zvláštními bytostmi, hrůznými potvorami, proradnými Španěly, hrdými Angličany a jedním šíleným Italem. Občas se v ní pije i čaj, ale většinou je otrávený.

Abnett kombinuje ty nejbrakovější zápletky a hrdiny s odkazy na desítky komiksů, knih a filmů. A i když je jasné, že jeho svět by opravdu nikdy nemohl fungovat, při čtení se budete královsky bavit. Třeba při návštěvě výcvikového střediska Církve.

Jestli znáte klasické bondovky, budete se smát ještě druhý den a následně soucitně spálíte DVD s filmem Van Helsing, kde se tvůrci pokoušeli o něco podobného a žalostně selhali. Policista Eastwoodho odkazující herce Clinta Eastwooda, který si na podobných postavách vybudoval kariéru, je třešničkou na dortu.

Abnett neboduje jen humorem. Je mistrem akce, která v jeho podání často získává nádech hororu. Výslech mrtvých, bytosti skrývající se pod kůží svých hostitelů a temné krvavé rituály… Málokdo o tom umí psát s takovým gustem Všechno je navíc odlehčené všeprostupujícím humorem. A v tomto ohledu prostě Abnett momentálně konkurenci nemá žádnou.

 

+ Naprosto nereálné dobrodružství, které o své přepálené nadsázce dobře ví a klidně si dělá legraci samo ze sebe.

- Pro všechnu tu vtipnou zhůvěřilost se nedbá na důvěryhodnost prostředí, ve kterém se kniha odehrává. Ale toho si budou všímat jen kazisvětové.

 

70%

 

Triumff, hrdina jejího veličenstva

Dan Abnett, 264 str., 279 Kč, Polarit 2012

 

Bláznivé vychytávky: Místo vodotrysku hodinky s Facebookem!

Bláznivé vychytávky: Místo vodotrysku hodinky s Facebookem!

Recenze: Star Wars jsou zpět, ale to takzvané 3D je úplně zbytečné

Recenze: Star Wars jsou zpět, ale to takzvané 3D je úplně zbytečné

Video speciál: 10 nejlepších, nejveselejších a nejoriginálnějších reklam

Video speciál: 10 nejlepších, nejveselejších a nejoriginálnějších reklam

Klíčová slova:
recenze, warhammer, triumff, dan abnett
 

Články odjinud