7 cest na tajuplný ostrov, do vnitřního vesmíru i pravěku. Připrav se, jedem!

7 cest na tajuplný ostrov, do vnitřního vesmíru i pravěku. Připrav se, jedem!
Sdílej
 
Dobrodružné cesty za fantastickými tvory jsou vděčné filmové téma. Cesta na tajuplný ostrov 2 není prvním ani druhým takovým dobrodružstvím. Abíčko vybralo 7 nej.

 

Cesta na tajuplný ostrov 2

Pokud máte rádi knížky Julese Verna, určitě vás potěší, jak moc si z nich Cesta na tajuplný ostrov 2 bere. Příběh mladého Seana a jeho nevlastního otce, jehož si zahrál Dwayne „Rock“ Johnson. Při cestě po stopách kapitána Nema a jeho ponorky Nautilu najdou i se svými společníky jak Atlantidu, tak i místní faunu typu zakrslých slonů, přerostlých včel, obrovského plaza a spousty hmyzí havěti nadměrné velikosti. Film je mimochodem volným pokračováním Cesty do středu země.

 

Ztracený svět

Film, který jste určitě už viděli párkrát v televizi. Tenhle kanadský kousek možná není tím nejlepším Ztraceným světem, ale je asi tou nejlepší adaptací klasického románu Arthura Conana Doyla. Expedice na ostrov (ve filmu do Afriky), kde stále žijí dinosauři působí příjemně a nadšeně, zvlášť, když má v čele Johna Rhyse-Daviese, který si zahrál Gimliho v Pánu prstenů. Díky digitálním trikům tu pak najdete spoustu podařených dinosaurů i domorodých obyvatel.

Vnitřní vesmír

Tohle vlastně není klasická cesta za tajemnými dálkami. Hrdinové tohohle snímku se vydají do prostoru blízkého – do těla svého kolegy, jímž putují ve zmenšené ponorce. Podobné téma zpracovává i starší Fantastická cesta, ale tady si užijete mnohem lepší triky, které byly na svou dobu přelomové. Jde tu hlavně o to objevování zákoutí lidského těla a tak tu najdete červené krvinky, srdeční chlopně, cévy místo dálnic... prostě takový Byl jednou jeden život, jen bez panáčků.

Cesta do pravěku

Česká klasika, která je právem uznávaná po celém světě. Karel Zeman dokázal pro příběh čtyř chlapců, kteří se vydají po tajuplné řece do pravěku, vytvořit úžasné kulisy. Svými animovanými triky trumfnul konkurenty, kteří používali místo dinosaurů klasické plazy. Takže když kluci vidí souboj tyrannosaura a stegosaura, nikdo v kině nedýchal. A to nechybí ani pterodaktyl nebo další ještěři. Ne nadarmo prý měl Speilberg tenhle film jako jednu hlavních inspirací pro...

 

Jurský park

Dnes už klasika a film, který změnil pohled kinematografie na digitální triky. Spielberg dokázal vytvořit úžasné a realistické ještěry, kteří žili v plánovaném zábavním parku na ostrově. Samozřejmě se ale něco muselo pokazit a na hrdiny brzy začali dorážet krvelační velociraptoři, kteří od té doby patří do každé knížky o dinosaurech. Kromě nich tu ale byl i ten nezbytný tyrannosaurus, brachiosaurus, triceratops či dilophosaurus.

Jáson a Argonauti

Vynikající adaptace antické legendy o Argonautech. Příběh Jásona, který se vydal pro Zlaté rouno funguje i dnes a to hlavně díky starým stop-motion trikům, díky nimž monstra vypadají pořád děsivě a nemají kočičí pružnost jako ve špatných počítačových tricích. Najdete tu nádherně vytvořené kostlivé válečníky, strašlivou hydru, kovového obra i děsivé harpyje.

Sedmá Sindibádova cesta

Na tomhle velkolepém dobrodružství pracoval, stejně jako na Jásonovi a Argonautech, slavný trikař Ray Harryhausen. Příběh bagdádského prince, námořník a dobrodruha vás chytne i dnes. Jeho sedmá pouť jej zavede na stopu vejce obrovského ptáka, přičemž pomáhá i princezně zmenšené kouzlem. Hlavní jsou ale jeho střety s monstry, jako byli kyklopové, přerostlí ptáci, kostlivci, drak a nebo dvouhlavý dravec.

 

 

 

Ztracená města: Co ukrývá neprostupná džungle?

Ztracená města: Co ukrývá neprostupná džungle?

Zapomenuté divné vesmírné stanice

Zapomenuté divné vesmírné stanice

Scrat je Umělec, Doba ledová paroduje oscarového vítěze

Scrat je Umělec, Doba ledová paroduje oscarového vítěze

 

Články odjinud