Festival Maker Faire byl online: Ani virus kutily neporazil

Festival Maker Faire byl online: Ani virus kutily neporazil
Sdílej
 
Právě když měly v březnu vypuknout přípravy na největší kutilské setkání v Česku, dorazil zákeřný virus. Republika doslova utichla. Přestala létat letadla, zastavila se výroba v továrnách. Nákaza se šířila světem a byla zavedena nejpřísnější protiopatření. Veškeré veřejné akce byly zrušeny, lidé se nesměli scházet ani v malých skupinkách, natož pak po tisících brouzdat výstavištěm. A přesně v takové situaci se kutilové rozhodli, že se svého festivalu nevzdají.

 

Maker Faire se v Česku poprvé konal v roce 2018. Tvůrci měli původně obavy, že slovo „maker“, které lze do češtiny nepřesně přeložit právě jako „kutil“ nebude návštěvníkům, ale i potenciálním vystavovatelům srozumitelné. Obavy byly naštěstí neopodstatněné. Ukázalo se, že o makery u nás není nouze. Do Holešovic jich přijelo 180 a během víkendu se na ně přišlo podívat přes 10 000 lidí.

Maker zblízka


Kdo že je to tedy vlastně ten maker? Především někdo, kdo se chce o své výtvory a zkušenosti podělit s ostatními. A je jedno, jestli si doma vyřezává ze dřeva, tiskne na 3D tiskárně, pájí, háčkuje, vystřihuje z papíru, programuje nebo třeba v garáži staví vlastní letecký simulátor. Důležitý je nový pohled na věc. Kombinace tradičních řemesel s novými technologiemi a neotřelými postupy jsou novodobým kutilům vlastní.

Buď maker! Kutilové 2.0

Buď maker! Kutilové 2.0

Online festival

Makeři se měli letos znovu sejít. Místo plánovaných 250 kutilů jsme však kvůli přísným opatřením mohli pozvat do obří dílny v Říčanech pouze několik. Maker Faire se totiž poprvé v historii konal online a bez účasti publika. Prostory jsme vybrali takové, aby se akce mohla uskutečnit i v té nejpřísnější karanténě. Naskladnili jsme pro jistotu desítky vytištěných ochranných štítů a roušek a logistiku vymysleli tak, aby se makeři navzájem nepotkali.

Maker Faire 2020 online: Maker Faire 2020 online: Středočeské inovační centrum učí učitele učit velmi netradičním způsobem •  Maker Faire

Nakonec vše proběhlo v mnohem uvolněnější atmosféře. Svůj um ukazovali makeři v přímém internetovém přenosu na stránce makerfaireprague.online a na Mall TV. Jen na Mall TV měl přímý přenos téměř 20 tisíc zhlédnutí, na Facebooku pak dalších 26 tisíc. Díky technologiím, jako je Zoom nebo Google Meet jsme mohli uskutečnit i plánované workshopy. Zájemci o ně dostali potřebné pomůcky dopředu domů poštou.

Maker Faire 2020 online: Milan Weiner (uprostřed) za ábíčko ukazoval, jakou radost dokáží udělat papírové vystřihovánky •  Maker Faire

Ábíčko na místě činu

Nadšenci ze spolku Žádná věda pak přímo před kamerami vypustili do stratosféry miniverzi legendárního experimentu Stratocaching (hráči hledají kešky, které přistanou z nebe), tisklo se z čokolády i z kovu, kreslilo se na vodu, programovala se chytrá domácnost, vyráběly se loutky pro nové představení Spejbla a Hurvínka a samozřejmě nechybělo Ábíčko a vystřihovánky Miniboxů. Celý online přenos byl simultánně tlumočen do angličtiny a sledovali jej zájemci doslova z celého světa.

Tato rportáž z festivalu Maker Faire online vyšla v časopisu ABC č. 13/2020, který si můžete koupit tady - online s doručením domů.

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

Skutečný Iron Man: Létá a je neprůstřelný

Skutečný Iron Man: Létá a je neprůstřelný

Skate pro kočku: Video návod na vlastní DIY vychytávku

Skate pro kočku: Video návod na vlastní DIY vychytávku

 

Články odjinud