Facebook - Potkáme se tam

Facebook - Potkáme se tam
Sdílej
 
Tenhle článek bude asi o vás všech. Protože znáte dnes někoho, kdo ještě nemá Facebook, nebo o něm alespoň nikdy neslyšel?


Jestli se dá v současnosti mluvit o nějakém celosvětovém fenoménu, je to stoprocentně Facebook. Globální produkt 21. století, který dokázal obletět, a především spojit celou zeměkouli. A přitom nenabízí nic kdovíjak revolučního - prostě jen novou dimenzi komunitních serverů, které už na internetu existují hodně dlouho. Až Facebook však vstoupil do každého pokoje. Jestli je to dobře, nebo špatně, musí posoudit uživatelé.

Páté narozeniny


Letos v únoru hlásila internetová počítadla, že na Facebooku, který zrovna slavil páté narozeniny, se aktivně pohybuje přes 175 milionů uživatelů. Na jeden komunitní server je to slušné číslo, nemyslíte? Obzvlášť když si uvědomíte, že tenhle server původně vznikl jen pro interní účely americké univerzity.

Čtvrtého února roku 2004 spustil ze svého pokoje na koleji student Harvardu Mark Zuckerberg nové webové prostředí pro ostatní posluchače univerzity. Facebook tak v prvopočátcích sloužil jen na akademické půdě, během několika týdnů se však dostal i za školní vrata a začali se registrovat první lidé "zvenku". Do konce roku se na systém napojily i další univerzity.

Zuckerberg musel upravit pravidla pro přijímání: abyste získali login, museli jste disponovat e-mailovou adresou s akademickou koncovkou - například .edu.

Otevřeno nonstop


Skutečný zlom přišel v roce 2006. Server se otevřel úplně každému. Tedy, jak se to vezme. Při prvním přihlášení musíte potvrdit, že jste starší 13 let, a musíte vyplnit dotazník. Právě přihlašovací formulář je to, co dodává Facebooku jeho hodnotu a atraktivitu.

Zatímco na ostatní komunitní servery se uživatelé přihlašují vesměs pod přezdívkami nebo smyšlenými údaji, tady byste byli sami proti sobě, kdybyste údaje nevyplnili správně. Podle zadaných informací vám totiž Facebook vyhledá spolužáky, kteří už si svůj profil udělali, nebo třeba kamarády, s nimiž jste kdysi chodili do skautu.

Nejde tedy o tuctové ani anonymní fórum (i když je jasné, že někdo svůj profil nevyplní pravdivě), jichž jsou i na českém internetu stovky, ale o jakousi virtuální podobu průběžného a nekonečného srazu s vašimi kamarády a známými.

Nebezpečí


Mohlo by se zdát, že Facebook je to nejlepší, na co můžete v dnešní internetové realitě narazit. Ale jako na všech stránkách, kde necháváte k volnému použití své osobní údaje a fotky, je i na Facebooku možnost jejich zneužití. To si například v poslední době vyzkoušela nejedna česká celebrita, když do svého profilu vystavila fotku, kterou pak na svých stránkách otiskl bulvár. Ale je otázka, jestli to uživatelé Facebooku nedělají cíleně, aby se zviditelnili.

Mnohem závažnější důsledky může mít neustálá a puntičkářská aktualizace uživatelského statusu. Kdokoliv si totiž může zjistit, kde se zrovna pohybujete nebo s kým se stýkáte. Celou historií internetu se jako neviditelná nit táhnou také obavy psychologů - webová komunikace narušuje přirozené mezilidské vztahy.

A Facebook je ideálním příkladem pro vznik podobných pochybností. Jenže jak říkají jeho uživatelé, tenhle server je dobrý především pro kamarádství s lidmi, se kterými se nemáte možnost vídat denně, a tak alespoň prostřednictvím jejich profilů zjišťujete, co nového u nich je. Tradiční přátelství vir jménem Facebook rozhodně nezahubí.

Hlavní menu Facebooku (pdf)
Nadstandard


I když se může zdát, že kdo nemá Facebook, jako by nebyl, pro někoho je příjemné stát mimo hlavní proud. Sice se může zdát, že jste ochuzeni o fotky svých kamarádů nebo nejnovější drby, ale jak už jsme zmínili, žádný komunitní server dosud ani trochu tradiční formu kamarádství nenahlodal. Protože zeď se vzkazy či aktualizovaný status vám nedají to, co cesta ze školy se spolužáky nebo odpolední fotbal na plácku za domem. Facebook je příjemný nadstandard, nikoliv nutnost.


Co je to facebook


Sociální server získal jméno podle papírových letáků, které dostávají prváci na amerických vysokých školách. Studenti se tak mezi sebou rychleji seznamují.

Mark Zuckerberg (24)


Ještě jako student Harvardské univerzity založil se dvěma kamarády server Facebook. Programoval už na střední škole, větší úspěch přišel až na univerzitě. Z Harvardu byl paradoxně vyloučen pro absenci, nyní pracuje jako výkonný ředitel společnosti Facebook.

Facebook x Myspace


Zřejmě největší konkurent Facebooku je server Myspace. Pro běžného uživatele sice není rozdíl mezi oběma viditelný, ale portály nabízejí řadu odlišných funkcí.


Anketa

Tereza, 17

O Facebooku jsem se dozvěděla od spolužačky, profil jsem si zřídila vloni v květnu. Líbí se mi, že tam potkám známé, které už nemám šanci moc vídat. Profil kontroluju denně, pět minut stačí.

Štěpán, 19

Facebook mi doporučili přátelé, dlouho jsem ale odolával, než jsem se zaregistroval. Největší výhodou je podle mě snadná a přehledná komunikace s kamarády. Přihlašuju se vždycky, když se najde trocha volného času a internet.

Eva, 18


O Facebooku jsem se dozvěděla od kamarádky, svůj profil jsem si zřídila před rokem. Jeho největší výhoda pro mě je možnost být v kontaktu s kamarády z ciziny. Přihlašuju se obden, ale myslím, že bych se zvládla nepřihlásit i delší dobu.




Minirozhovor

O jedinečnosti Facebooku i o jeho životnosti jsme si povídali s internetovým odborníkem Milošem Čermákem.

Na internetu existuje řada komunitních serverů, proč je zrovna Facebook nejznámější?


V tomhle segmentu trhu platí, že první bere všechno. Neboli že lídr trhu vítězí a ostatní nemají nic. Každý chce být na té sociální síti, kde jsou všichni ostatní. I kdyby ty nové byly lepší (byly lépe řešené a s lepšími funkcemi), stejně budou rozhodovat lidé, nikoliv služba. Facebook měl to štěstí, že jako první "strhl" davy.

V čem se liší od ostatních?

Je zcela srovnatelný, nemá nic lepšího. Má uživatele, a to rozhoduje.

Nabízí něco víc než ostatní servery, jako je třeba Myspace?


Myspace promeškal svou šanci, byl na trhu zhruba ve stejnou dobu jako Facebook, ale nechal se příliš ovlivnit popkuklturou. Nenabídl zajímavé sociální prostředí pro běžné uživatele - v určitý moment se proměnil v síť fanklubů. Proto s Facebookem prohrál.

Kdy Facebook získal masovou popularitu? Souviselo to s nějakou událostí?


Ne, prostě byl první síť, která nabídla požadovanou funkčnost a přilákala kritickou masu uživatelů.

Říká se, že do Česka jeho známost "zavlekli" studenti z výměnného programu Erasmus.


Zavlekli je silné slovo. Facebook je tak populární, že by se v Česku prosadil i nebýt Erasmu. Z vlastní zkušenosti však vím, že prvními aktivními uživateli byli právě studenti Erasmu, to je fakt.

K čemu vy sám používáte profil na Facebooku? A proč jste si ho zřídil?


Je to dobrá zábava, nic víc. Když něco potřebuju (například hledám odpověď na otázku nebo řešení technického problému), tak stejně dobře poslouží jednoduchý Twitter. Ale Facebook je větší zábava.

Když jste třeba v zahraničí, komunikujete přes něj s rodinou?


Ne, jsme staromódní rodina. Když je někdo v zahraničí, telefonujeme si.

Mnoho lidí se snaží "diktátu" Facebooku odolat. Stanou se z nich outsideři?


Určitě ne. Facebook je prostě zábavný server. Neřekl bych, že jeho odmítání člověka nějak "vydělí" ze společnosti. Ale na druhou stranu si myslím, že principiální odmítání je jen póza.

Jak dlouhou životnost bude mít fenomén Facebook?


Vy víte, kdy umřete?




Miloš Čermák (40)

Novinář, konzultant, vysokoškolský učitel. Napsal dvacet knížek, spolupracoval na dvou úspěšných televizních pořadech (Zavináč, Bez obalu), pracoval jako reportér a komentátor (Reflex, Lidové noviny). Pro ABC spolupřipravuje rubriku internetových tipů.


ABC na Facebooku

Vytvořili jsme pro vás skupinu ABC časopis. Jako členové této skupiny budete moci být v mnohem užším kontaktu s redakcí než jen prostřednictvím pošty. Pravidelně vás zde budeme informovat o novinkách, soutěžích nebo důležitých článcích a akcích, které byste rozhodně neměli přehlédnout.

A důvod? Na Facebooku chceme vytvořit komunitu přátel časopisu ABC, abychom k vám měli blíž. Ostatně, až dočtete tenhle článek, napište nám na zeď, co si o textu myslíte.