5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr
Sdílej
 
Seznamte se s jednou z technologií budoucnosti, kterou dokážete ovládnout i vy.  Ceny 3D tiskáren se snižují a roste tak jejich využitelnost i pro domácí použití. K tomu, abyste mohli na 3D tiskárně něco vytisknout, je potřeba nejdříve vytvořit 3D model. Dnes už na to nemusíte být zkušení profi programátoři. Máme pro vás 5 nejlepších aplikací, které vám v tom pomůžou a některé zvládnou i úplní začátečníci. Představujeme programy TinkerCAD, Fusion 360, Makers Empire, SketchUp a Onshappe. Ponořte se do 3D modelování a vytvořte dárky pro přátele nebo třeba chybějící krytku dálkového ovladače.

Aplikace TinkerCAD

TinkerCAD je bezplatná jednoduchá aplikace pro úplné začátečníky od Autodesku. Je vhodný jak pro menší děti, tak pro vytváření pokročilejších 3D modelů.  Aplikace vám nabídne třeba kolečka, volant, podvozek nebo sedadla v různých barvách a velikostech, ze kterých si můžete poskládat například auto a pak vytisknout. Prostředí programu je velmi intuitivní a k dispozici jsou také tutoriály a videa. Stačí se pouze zaregistrovat a pak pomocí přednastavených, editovatelných základních tvarů sestavit výsledný 3D objekt.

3D tisk potřebujete tiskárnu, materiál pro tisk, některou z CAD/CAM aplikací a nějaký nápad •  www.maxpixels.net

Aplikace Fusion 360

Fusion 360 je pokročilejší verzí TinkerCADu pro zdatnější uživatele, který si umí bez problémů představit 3D model. Pro nekomerční využití a pro studenty je nabízen zdarma. Jedná se o cloudovou aplikaci, která umožňuje pracovat i v offline režimu a díky přístupu do cloudu budete mít k dispozici software se spoustou profesionálních nástrojů pro modelování. A je docela možné, že vás tato oblíbená aplikace bude doprovázet od dětství až do pracovního procesu, protože nabízí spoustu možností od jednoduchých po složitých a běžně se také používá třeba ve strojírenských firmách.

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

Aplikace Makers Empire

Makers Empire je vytvořen speciálně pro studenty a byl vyhlášen jako jeden z nejlepších výukových produktů v soutěži neziskové organizace podporující digitální gramotnost Common Sense Education’s Best EdTech. Je dostupný jak v desktopových verzích, tak pro Android i iOS. Aplikace je určena i pro úplné začátečníky a menší děti, je možné v ní tvořit vlastní 3D modely nebo si v herní zóně zahrát 3D bludiště. Své modely můžete sdílet, nechat okomentovat nebo za tokeny "nakupovat" a "prodávat" ostatním návrhářům.

Pokud máte dostatečnou představivvost, nebude pro vás problém vytisknout si 3D míček •  www.maxpixels.net

Aplikace SketchUP

I aplikaci SketchUP od vývojářů ze společnosti Trimble je možné používat bezplatně a je k dispozici jak pro desktop, tak jako on-line verze. Slouží pro 3D kreslení a je oblíbena pro svoji jednoduchost a přívětivé uživatelské rozhraní. Zvládnou ho i začátečníci. Má podporu cloudové služby Trimble Connect a do cloudu jsou ve výchozím nastavení ukládány i jednotlivé projekty. Ke sdílení vytvořených modelů musíte mít zřízený účet u Trimble Connect s registrací přes @gmail účet.

Vyzkoušeli jsme 3D tiskárnu Průša Mini+: 3D tisk snadno & rychle

Vyzkoušeli jsme 3D tiskárnu Průša Mini+: 3D tisk snadno & rychle

Apliakce Onshape

Onshape se na trh uvedl jako první cloudový CAD software, který byl určen i pro mobilní zařízení. Licence Onshape Free umožňuje používat produkt zdarma a je omezena velikostí úložiště a počtem projektů. Pro začínající modeláře jsou připraveny návody a tutoriály, ale produkt je určen spíše pro středně pokročilé uživatele, kteří už mají s 3D modelováním nějaké zkušenosti. Umožňuje rozdělit jednotlivé části modelu na menší díly a ty pak virtuálně spojit a vyzkoušet před samotným tiskem, jak budou fungovat dohromady. Výhodou a zároveň nevýhodou neplacené varianty je, že vytvořený model musí být veřejný.

Onshape přišel jako první s CAD softwarem určeným i pro mobilní zařízení •  www.onshape.com

Jak 3D tisk funguje

Už koncem 90. let minulého století byla patentována technologie, která spočívala v trojrozměrném laserovém tisku fotopolymerem. Fotopolymer je materiál, který mění svoji strukturu působením světla. Obvykle díky UV záření a znát ho můžete např. z ordinace vašeho stomatologa.

V novém tisíciletí se začala technologie dynamicky rozvíjet. Současný 3D tisk funguje na principu tavení plastu.Speciální hlavice taví plast ze zásobníku a po roztavení ho nanáší na podstavec. Domácí 3D tiskárny pracují s polymerem, který v tenkých vrstvách pokládá dvojrozměrně materiál na podstavec a ten se pohybuje třetím směrem. Tisk tedy spíše připomíná "tvoření" nebo "modelování" než klasický tisk, který známe z laserových a inkoustových tiskáren. Bylo vynalezeno také první 3D pero, na kterém si můžete nejlépe představit, jak 3D tisk funguje.

Alternativou k 3D tiskárně je 3D pero •  https://live.staticflickr.com/

Možnosti 3D tisku

3D tisku leží naše budoucnost. Dá se vytisknout prakticky cokoliv a tiskárny se domů dají pořídit už od 4 tis. Kč. Na trojrozměrných tiskárnách umějí vědci a odborníci vyrobit různé části těla. Dokáží vymodelovat pro své pacienty kyčelní klouby, kostní implantáty, zubní korunky nebo náhrady části páteře. K medicínským účelům se pochopitelně nepoužívá roztavený plast, ale titanový prášek, nicméně princip je stále stejný.

3D Domy

Začíná se experimentovat také s 3D tiskem pro stavění domů a budov. Například americká firma Apis Core nebo startup Icon, pracují na tisku nízkonákladových domků v chudinských oblastech Latinské Ameriky. Čínská firma WinSun si dokonce nechala pro tyto účely v Šanghaji postavit obří 3D tiskárnu s výškou 20 metrů, šířkou 10 m a délkou 40 metrů.

3D tiskárna – model je nejdříve „nakrájen“ na tenké plátky a ty se při tisku vrství na sebe •  www.maxpixels.net

Drobnostmi pro radost vašich blízkých, to jen začíná. Navíc obrovskou výhodou modelování pro 3D tisk je rozvoj technického a kreativního myšlení a představivosti. A to se vám bude v dnešní digitální době určitě hodit.

Prusa Research: Království prostorového tisku

Prusa Research: Království prostorového tisku

Nejlepší Aplikace: Fyzika zábavně a chytře

Nejlepší Aplikace: Fyzika zábavně a chytře

Neztratit se ve světě: Aplikace na cizí jazyky

Neztratit se ve světě: Aplikace na cizí jazyky

 

Články odjinud