Prozkoumejte celý svět: Aplikace na zeměpis

Prozkoumejte celý svět: Aplikace na zeměpis
Sdílej
 
Ať už se musíte učit do školy, chystáte se vyrazit na dobrodružný výlet, nebo se chcete jen dozvědět nějakou zeměpisnou zajímavost, určitě si pozorně pročtěte tento článek. V něm vám představíme pět různých aplikací, díky kterým se nejen neztratíte, ale dozvíte se o spoustu nových zajímavostí. Tak pojďme na to!

Earth

Úplným základem každého geografa by měla být vynikající appka od Googlu. Parádní mapy mají i české Mapy.cz, ale Google je přeci jen světový hráč, který má dokonale zmapovanou celou planetu. Po zapnutí appky na vás vyjede virtuální glóbus, kterým můžete libovolně otáčet, přibližovat, oddalovat… V horní liště najdete hned několik zajímavých ikonek. Kromě standardního hledání daného názvu můžete nechat program vygenerovat náhodné místo a přečíst si o něm nějaké zajímavosti. Vedle je pak seznam všech možných významných míst na světě se spoustou informací. A zajímá vás, jak jsou daleko třeba od Prahy? Stačí kliknout na funkci měření vzdálenosti.

Zeměpis ČR

Jestli máte spíše chuť na něco hravějšího, můžete zkusit interaktivní hru, která vás naučí všechny důležité pojmy z české krajiny. Na úvodní stránce máte možnost volby mezi řekami, povrchem, městy, anebo skupinou pojmů z jednotlivých krajů. Nejnáročnější jsou řeky. Na slepé mapě musíte ťuknout přesně tam, kde se nachází právě požadovaná řeka. A věřte, že to vůbec není snadné ani pro zkušeného vodáka. Totéž vás čeká i u testování znalostí z měst či povrchu. Poslední kategorie vás pak prozkouší ze spojování pojmů v kraji. Dokázali byste přiřadit okurky do Znojma a perník do Pardubic?

Najděte si kterékoli místo na zemi •  red

Old Maps

Tady si přijdou na své milovníci nejen geografie, ale i historie. Old maps je unikátní projekt, který shromáždil do jedné aplikace tisíce historických map. Ve spolupráci s archivy, muzei a sběrateli vznikl téměř stroj času, díky kterému se můžete přenést do doby, kdy ještě neexistovalo ani Československo. Po zapnutí aplikace se vám zobrazí mapa podobná Google Earth, jen s tím rozdílem, že vám dole v nabídce vyjede několik možností s letopočty. Je libo 18. století, území za císaře pána, nebo Evropa v době první republiky? Pozorně si můžete prohlédnout rozložení vašeho města stejně jako jednotlivé ulice metropole na druhém konci světa.

Světová geografie

Světová geografie je hra, která vás naučí zeměpisné pojmy ze všech možných oblastí. Po zapnutí aplikace si vytvoříte svůj účet, na němž budete nahrávat body a díky tomu si odemykat další úrovně. Jako začátečník se můžete prozkoušet z Ameriky, Evropy, Afriky, Asie a Oceánie. USA je k dispozici od levelu 10, ostrovy na vás čekají na 15. úrovni. Po startu si můžete vybrat – podle toho, na jak dlouho chcete zaměstnat mozek – kolik otázek budete v testu zodpovídat. Pak vám začnou vyskakovat otázky ze slepé mapy: Na počty obyvatel, náboženství, nebo třeba vlajky, či hlavní města. Pozor ale, na každou odpověď máte maximálně minutu. Navíc čím dříve odpovíte, tím více bodů dostanete. V nabídce máte vždy několik odpovědí. Pokud si nevíte rady, můžete použít nápovědu. Závěrem dostanete vyhodnocení a počet XP. Při pohledu na něj zjistíte, že je vždy co zlepšovat.

Mapit GIS

Mapit GIS je vynikající appka pro všechny pracovníky v terénu, kteří se zabývají lesnictvím, zemědělstvím, ekologií, nebo zkrátka oborem, při kterém je potřeba shromažďovat velké množství dat, respektive prostorových dat. Aplikace umožňuje vytvářet si vlastní "územní plány", kam zaznamenáte informace, na které narazíte a software vám je následně zpracuje do mapky. Appku můžete využít, pokud jste třeba houbaři. Zaznamenáváte si místa, kde houby najdete, případně i druhové složení, k tomu přidáte charakter místa – vlhkost, prostředí, nadmořskou výšku. V jednoduchém systému se to naučíte rychle. No a pak už jen analyzujete informace. Najednou se dozvíte, v jaké nadmořské výšce a jak daleko od vody je potřeba hledat a příště dorazíte domů s plným košíkem.

Aplikace na taháky: Chytrá pomoc se školou

Aplikace na taháky: Chytrá pomoc se školou

Neztratit se ve světě: Aplikace na cizí jazyky

Neztratit se ve světě: Aplikace na cizí jazyky

Nejlepší aplikace pro první pomoc

Nejlepší aplikace pro první pomoc

 

Články odjinud