Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery

Pozorujte ptáky: Aplikace pro birdwatchery
Sdílej
 
Pozorování ptáků neboli birdwatching je koníček, o kterém jsme v ABC už několikrát psali. Tento koníček u nás získává rok od roku více fanoušků. Podívali jsme se na vhodné mobilní aplikace, které mohou birdwatcherům jejich zálibu výrazně zpříjemnit.


Pozorování ptáků neboli birdwatching je koníček, o kterém jsme v ABC už několikrát psali. Dokonce jsme uveřejnili celoroční seriál pro birdwatchery, který pro nás psala přední česká ornitoložka Alena Klvaňová (njdete ho tady). Tento koníček je oblíbený především v USA, ale i u nás získává rok od roku více fanoušků. Snad i díky ábíčku.

Podívali jsme se na vhodné mobilní aplikace, které mohou birdwatcherům jejich zálibu výrazně zpříjemnit. V Google Play jich najdete nepřeberné množství, ale velmi často jsou optimalizovány pro prostředí Severní Ameriky. Z těch vhodných pro české prostředí jsme vybrali čtyři, které by v mobilu milovníka ptáků rozhodně neměly chybět.

Atlas ptáčkaře

Výchozí aplikací pro českého milovníka ptactva by mohl být Atlas ptáčkaře. Je to obsáhlý atlas ptáků, které lze třídit podle biotopů, ale i podle rodu či českého nebo latinského názvu. U každého ptáka je popis, fotografie i zvuky hlasu a komentáře ornitologů. V atlasu je možné vytvářet vlastní výběry, a co je pro birdwatchera podstatné, také je přiřazovat k vlastním pozorováním, která jsou provázána s Google Maps.

Atlas ptáčkaře by mohl být výchozí aplikací pro českého milovníka ptactva •  archiv autora

Příjemným bonusem jsou siluety některých ptáků. Appka existuje ve verzi free nebo full a určitě se vyplatí koupit plnou verzi za 30 Kč. Počítejte ale s tím, že vám ukousne z úložiště telefonu hezký kousek, protože databáze zvuků se stahuje pro offline použití. Přestože se aplikace dá použít i jako zápisník birdwatchera, není to jejím primárním účelem a my bychom k tomu doporučili jiný program. Jako atlas je super, ale občas má problémy při načítání aktualizace obsahu.    

Avif Mobile

Avif je faunistická databáze České společnosti ornitologické a její aplikace Avif Mobile je asi nejlepší zápisník birdwatchera, který je na mobilním webu k sehnání. A je zadarmo. Vytváříte si tu svá vlastní pozorování, která jsou však zároveň provázána s otevřenou webovou databází ostatních pozorovatelů.

Avif Mobile •  Google Play

Není to jenom kvůli porovnávání úlovků, ale zároveň to slouží účelům občanské vědy – Český svaz ornitologický totiž pozorování využije k doplnění svých dat. Appka automaticky vyplňuje datum čas i polohu pozorování, cože je napojeno na Google Maps. Účet na aplikaci je pak provázaný s vaším účtem v desktopovém prohlížeči, takže se ke svým pozorováním dostanete i v pohodlí velkého monitoru. Jediné, co může na aplikaci odradit, je strohé prostředí.

Hlasy ptáků

Tato aplikace Českého rozhlasu umí přesně to, co napovídá její název. Na webové adrese rozhlas.cz/hlas najdete přírodovědný portál, kde jsou nejen ptáci, ale také savci, hmyz a obojživelníci. A právě od tohoto projektu je odvozená i aplikace Hlasy ptáků. Obsahuje seznam 184 ptáků naší přírody.

V aplikaci Hlasy ptáků najdete také savce, hmyz a obojživelníky •  Český rozhlas

Můžete je vybírat podle abecedního seznamu nebo přes vyhledávání. Když rozkliknete kartu ptáka, najdete celkem obsáhlý popis, fotografie a zvukové záznamy. Karty ptáků si můžete označit do svého výběru oblíbených. Nic jiného aplikace neumí. Ovšem to, co umí, umí skvěle. Navíc má krásné uživatelské prostředí a je zdarma.

BirdNET

Vzhledem k tomu, že v Německu žijí z velké části ptáci, kteří se vyskytují i v české přírodě, doporučujeme i tuto německou aplikaci. Nebojte, je kompletně v češtině. Její největší devizou jsou záznamy hlasů ptáků na mikrofon. Aplikace je následně identifikuje a velmi přesně dokáže určit jejich původce.

Vzhledem k tomu, že v Německu žijí z velké části ptáci, kteří se vyskytují i v české přírodě, doporučujeme i německou aplikaci BirdNET •  Google Play

Appka je přizpůsobena birdwatcherům i v jiných směrech, protože dovede vytvářet záznamy osobních pozorování a je propojena s Google Maps.Přes funkci Prozkoumej svoji oblast vám nabídne databázi všech ptáků obvyklých ve vaší oblasti. Vlastní databázi ptáků appka neobsahuje, ale je šikovně propojena s Wikipedií. Podobně jako Avif je i BirdNET navázán na občanskou vědu a je zdarma. Data se odesílají ke zpracování k autorům aplikace na technické univerzitě v Saské Kamenici.


Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Birdwatching: Pozorování ptáků - seriál časopisu ABC

Birdwatching 19: Na ptáky s mobilem

Birdwatching 19: Na ptáky s mobilem

Nejlepší aplikace za dobrodružstvím

Nejlepší aplikace za dobrodružstvím

 

Články odjinud