Duchové pralesa: Lovci hlasů objevili nový druh

Duchové pralesa: Lovci hlasů objevili nový druh
Sdílej
 
K objevu nového druhu dnes není nutné zvíře ulovit – stačí nahrávka jeho hlasu. Vědci vyrazili do pohoří Taita na jihovýchodě Keni, aby objevili nový druh damanů. Vyzbrojili se kvůli tomu nejen osvědčenými fotopastmi, ale i kvalitními nahrávacími soupravami.  

 

Velkým africkým savcům je věnována spousta studií, ale o těch malých, žijících skrytě v horních patrech tropických pralesů, se ví velmi málo. Z mnoha míst dokonce chybějí informace o jejich druhovém zastoupení a početnosti, což jsou základní data potřebná k jejich ochraně. Alespoň částečně vyplnit tyto mezery se pokusil tým vědců z Helsinské univerzity.

Kukačka nebo prase? Tajemné hlasy z pralesa

Kukačka nebo prase? Tajemné hlasy z pralesa

Hlasy pralesa

Noční živočichové v tropickém pralese se studují těžko. Pokud se zdržují v hustých korunách stromů, je to téměř nemožné. Problém s tím dokonce mají i samotná zvířata: Přes husté větve se v členitém terénu navzájem nevidí. Pro komunikaci proto používají hlasové signály často o síle větší než 100 decibelů. Ty se nesou korunami stromů do značné vzdálenosti a jsou typické pro každý jednotlivý druh.

Kombám se pro jejich pronikavý naříkavý hlas přezdívá bushbaby (dítě buše), na obrázku je komba Garnettova •  Profimedia.cz

Nahrávací „studio“ v pralese

Pohoří Taita na jihovýchodě Keni sousedí s Národním parkem Tsavo. Většina původních pralesů tu byla vykácena, ale jejich roztroušené zbytky jsou domovem mnoha vzácných druhů živočichů včetně dosud blíže neurčených stromových damanů a komb. K jejich určení a odhadu, v jak početných populacích zde žijí, se vědci rozhodli poslouchat jejich zvučné hlasy. Kromě osvědčených fotopastí se vybavili i kvalitními nahrávacími soupravami.

Dva druhy komb

K přesnému určení druhu vědci využili již existující databázi nahrávek hlasů afrických savců pořízených v jiných oblastech. Ukázalo se, že v horách Taita žije jeden druh stromových damanů a dva druhy komb. Jednou z nich je velká komba Garnettova (Otolemur garnettii), která se dělí na čtyři poddruhy. Hlasové nahrávky jednoznačně zařadily kombu z taitských hor do poddruhu O. g. Lasiotis.

Okno do světa: Od lemurů po slavíky. Mapa zvuků z lesů po celém světě

Okno do světa: Od lemurů po slavíky. Mapa zvuků z lesů po celém světě

Daleko od domova

Druhá komba vědce překvapila. Její hlas prozradil, že jde o kombu dianskou (Paragalago cocos), která normálně žije při pobřeží Keni. A to je nějakých 160 km vzdálené. Komby na pobřeží navíc žijí ve výškách do 350 m n. m., zatímco jejich izolovaná populace v taitských horách obývá pralesy ve výškách 1500–1900 m n. m.

Jak se tento druh dostal tak daleko, je záhadou, protože obě oblasti od sebe dělí suchá a téměř bezlesá savana, což je pro pralesní poloopice nepřekonatelná překážka.

Zleva doprava (nahoře): Samec damana nového druhu, Mladý samec komby Garnettovy, Komba dianská, (dole): samice damana nového druhu, Komba Garnettova, forma s tmavým ocasem, Komba dianská •  Hana Rosti

Nový daman

Největší překvapení připravily nahrávky hlasů damanů. V současné době jsou známy tři druhy damanů rodu Dendrohyrax: daman stromový (D. arboreus), daman pralesní (D. dorsalis) a daman horský (D. validus). Jenže hlasy damanů z taitských hor se nepodobaly hlasům žádného z nich.

Rozdíly byly tak velké, že vědci došli k závěru, že jde o nový, dosud neznámý druh. Jeho přesné zařazení však bude vyžadovat prostudování biologických vzorků, jeho tělesných znaků a vzorců chování. Zatím tak zůstává beze jména.

Keňa leží na východě Afriky •  Lencer

Malí „sloni“

Damani jsou zvláštní starobylá zvířata. Vzhledem připomínají přerostlá morčata nebo králíky, přesto s nimi mají pramálo společného. Na prstech nemají drápy, ale nehty připomínající kopýtka.

Samcům vyčnívají z tlamy horní řezáky přeměněné v miniaturní kly. To je jeden z nejnápadnějších znaků, který napovídá, že nejbližší příbuzní damanů jsou sloni. Také sloní kly jsou přeměněné řezáky, zatímco kly většiny jiných savců jsou špičáky.

Se slony (a sirénami) spojuje damany i řada dalších anatomických a fyziologických znaků, které však nejsou tak patrné na první pohled.

Původ mořských panen: Sirény jsou skutečné

Původ mořských panen: Sirény jsou skutečné

Superschopnosti zvířat: Hlučný král

Superschopnosti zvířat: Hlučný král

Ultrazvuk pod ledem odhalil Hvězdné války mezi tuleni

Ultrazvuk pod ledem odhalil Hvězdné války mezi tuleni

 

Články odjinud