Ultrazvuk pod ledem odhalil Hvězdné války mezi tuleni

Ultrazvuk pod ledem odhalil Hvězdné války mezi tuleni
Sdílej
 
„Znělo to, jako když jste uprostřed vesmírné bitvy ze Star Wars, laserové paprsky a tak vůbec.“ Tato slova patří evolučnímu biologovi Paulu Czikovi z americké Oregonské univerzity. A kupodivu se netýkají filmového průmyslu, ale výzkumu komunikačních schopností antarktických tuleňů.

 

Dva roky podvodního streamování v mrazivém moři kolem podvodní oceánografické observatoře McMurdo ukázaly, že tuleni Weddellovi jsou nejen „ukecaní“ ve slyšitelných frekvencích, ale že umí i něco, co zatím u ploutvonožců nebylo pozorováno. Pod ledem spolu komunikují ultrazvukem.

Nejhlučnější ploutvonožec

Tuleň Weddellův je nejjižněji žijící savec světa, který obývá vody Jižního oceánu kolem celé Antarktidy. Plave pod ledem a dokáže přitom až neuvěřitelné výkony. Potopit se do hloubky 600 metrů. Vzdálit se od dýchacího otvoru, který si v ledu vyhloubí zuby, až na 5 kilometrů daleko a zase ho bezpečně najít. Vydržet na jedno nadechnutí 80 minut.

Šelmy s ploutvemi: Tuleni cítí, jak ryba dýchá

Šelmy s ploutvemi: Tuleni cítí, jak ryba dýchá

Na ploutvonožce má také neobvykle rozsáhlý hlasový projev – produkuje celkem 34 různých typů slyšitelného volání. Ve vodě jimi tuleni vytvářejí neuvěřitelnou zvukovou scenerii, která působí jako z jiného světa. Odtud Paulova úvodní zmínka o Star Wars.

Ultrazvukové cvrlikání

Vědci z observatoře McMurdo při poslechu tuleních hlasů linoucích se v reálném čase z hlubin často usínali. Když ovšem observatoř po nějaké době pořídila citlivější digitální hydrofon, zjistili, že tuleni produkují i zvuky o frekvenci větší než 20 kilohertzů, které spadají do oblasti ultrazvuku a jsou tedy mimo sluchový práh lidského ucha.

Pod ledem loví ryby, hlavonožce i korýše. Troufnou si i na 50 kg vážící kořist •  Profimedia.cz

Ultrazvukové signály tuleňů mají podobu různého cvrlikání, hvízdání a trylkování. Celkem vědci zaznamenali devět typů ultrazvukové komunikace. Co ovšem znamenají a jestli je produkují samci, samice či mláďata, zatím zůstává záhadou.

Tuleň se sonarem?

Tuleni Weddelovi jsou jedním z 33 známých ploutvonožců, mezi které kromě tuleňů patří také lachtani a mroži, a u žádného jiného druhu zatím používání ultrazvuku nebylo zjištěno.

Jedna možnost podle Paula Czika je, že tuleni produkují ultrazvuk jednoduše proto, aby jejich signály vynikaly z všudypřítomného nízkofrekvenčního okolního hluku.

Evoluční biolog Paul Cziko u podvodní kamery oceánografické observatoře McMurdo •  Henry Kaiser

Nabízí se ale i teorie, že tuleni využívají odraz ultrazvukových vln k orientaci tak, jako to dělají ozubení kytovci nebo echolokující netopýři. Možnost, že tuleni využívají nějakou formu biologického sonaru, byla zatím přehlížena, ale vědci o ní nyní vedou rozvášněné debaty.

Lov v temnotách

Teorii echolokujících tuleňů Weddelových trochu nahrává skutečnost, že nikdo vlastně neví, jak se při svých loveckých výpravách pod ledem orientují a hledají kořist v téměř absolutní temnotě, jaká v antarktickém moři panuje během zimních měsíců.

Zdá se také, že ultrazvukové projevy jsou častější právě během zimy. Na druhou stranu prokázat u nich echolokaci se vědcům zatím také nepovedlo. Ale třeba je tuleni Weddelovi ještě překvapí.

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

Zvířecí hrdinové ze Star Wars

Ve vesmíru Hvězdných válek se objevuje mnoho podivných tvorů a je slyšet ještě více poodivných zvuků. Ale i když se sága Star Wars odehrává na fantastických světech, všechno, co v ní slyšíme, pochází z naší planety.

Nezanedbatelnou roli si ve filmech a seriálech zahrála i řada běžných pozemských zvířat! Žádné z nich sice neuvidíte, zato je dobře uslyšíte, nekdy dokonce i několik najednou.

Více o zvířecích hrdinech ze Star Wars se dozvíte tady.

Žlutě je vyznačen areál výskytu tuleňů Weddellových. Kromě Antarktidy a subantark- tických ostrovů se ale občas vyskytnou i na jihu Afriky, Jižní Ameriky a Austrálie •  Henry Kaiser

Okno do zmrzlého oceánu

Oceánografická observatoř u základny McMurdo se nacházela 21 metrů pod hladinou zamrzlou hladinou jihozápadního Rossova moře. Potápěči ji instalovali v roce 2017, v roce 2019, po dvou letech úspěšných výzkumů pak byla zase demontována.

Cílem bylo získávat vědecká data v reálném čase, součástí instalace proto byly HD kamery pro živé streamování, podvodní mikrofony a senzory pro měření kvality vody. Více na moo-antarctica.net.

Mořský levhart na lovu: Dělení kořisti šetří energii

Mořský levhart na lovu: Dělení kořisti šetří energii

Lední medvědi: Nesnadný život v bílé pustině

Lední medvědi: Nesnadný život v bílé pustině

Vousy jako antény: Tuleni zachytí vodní vlnění

Vousy jako antény: Tuleni zachytí vodní vlnění

 

Články odjinud