Mořský levhart na lovu: Dělení kořisti šetří energii

Mořský levhart na lovu: Dělení kořisti šetří energii
Sdílej
 
Tuleň leopardí, kterému se také říká mořský levhart, je největší šelma Antarktidy. Dalo by se říci, že na nejjižnějším kontinentu tak trochu nahrazuje ledního medvěda. Protože však žije ve špatně přístupných oblastech, o jeho chování se dosud ví jen málo. Kamery nesené drony odhalily neobvyklou spolupráci tuleňů leopardích v Antarktidě.

Tuleni: Agresivní samotáři

První poznatky získali vědci teprve v nedávných letech ze záběrů kamer upevněných přímo na těle některých tuleňů leopardích. Ty ukázaly, jak tuleni loví, zahánějí konkurenty nebo se naopak snaží ukrást cizí kořist. Podle toho došli vědci k závěrům, že jde o samotářská zvířata, která si agresivně brání své teritorium.

Drony v akci

Moderní technika ale přináší nové možnosti. Překvapivé poznatky tak nedávno vědci získali od filmařů, kteří o tuleních leopardích připravovali dokumentární film. Natáčeli ho u ostrova Jižní Georgie, kde žije kolonie více jak sta tisíc tučňáků patagonských (Aptenodytes patagonicus), za pomoci kamer nesených drony. A právě díky tomu mohli detailně sledovat chování těchto tuleňů nerušených blízkou přítomností člověka.

Tuleň leopardí, kterému se také říká mořský levhart, je největší šelma Antarktidy •  Profimedia.cz

Společný lov

Početná tučňáčí kolonie dravce přitahuje. Na jednom místě se tak sešlo nejméně 36 tuleňů. Zajímavé bylo, že se v tomto případě vůči sobě vůbec nechovali jako samotáři. Kamery zaznamenaly jejich společný lov a dokonce natočily situaci, kdy se dva tuleni v moři dělili o jednoho uloveného tučňáka. Příčinou tohoto tolerantního chování je podle vědců především nadbytek kořisti a šetření energií.

Spousta masa

Tučňáci patagonští jsou totiž druhým největším tučňákem: Měří téměř metr a váží až 20 kg. Na jeho ulovení proto musí tuleň vynaložit určitou energii. A proč jí plýtvat na zahánění soupeřů, když je kolem dostatek potravy a na všechny se dostane. Velikost úlovku pak nejspíš vysvětluje i unikátní záběr dvou tuleňů dělících se o jednu kořist.

Tučňáci patagonští se zdržují především na ostrovech kolem Antarktidy •  Profimedia.cz

Hlavní menu mořských levhartů

Tuleni leopardí nepohrdnou žádnou kořistí. Kromě tučňáků a dalších mořských ptáků loví ryby i mláďata menších druhů ploutvonožců. Téměř polovinu jeho potravy však tvoří nejmenší obyvatelé antarktických moří – kril. A i když má tuleň pořádně širokou tlamu, příliš velkou kořist nespolkne. Na její roztrhání však není vybaven. Na rozdíl od severských druhů nemá na předních končetinách drápy, jimiž by si ji přidržoval, a neumožňuje mu to ani jeho specializovaný chrup.

Vzájemná pomoc

Velkou kořist proto tuleni levhartí trhají podobně jako krokodýli – prudce s ní mlátí o hladinu a otáčejí ve vodě a tak z ní rvou kusy masa. Což je fyzicky docela náročné. Pokud se ale o jeden velký úlovek, jakým je právě tučňák patagonský, podělí tuleni dva, mohou si vzájemně pomoci. Jeden kořist drží v zubech a druhý si urve sousto. A pak se vystřídají. I v tomto případě tedy převažuje výhoda šetření energií nad vzájemnou agresivitou.

Trochu jiný tuleň

Tuleň leopardí (Hydrurga leptonyx) se od svých příbuzných dost liší. Ve srovnání s nimi je mnohem štíhlejší a pouze u tohoto druhu jsou samice větší než samci – mohou měřit přes 3 m a vážit až 600 kg. K plavání používá na rozdíl od ostatních tuleňů přední končetiny ve tvaru dlouhých úzkých ploutví. Odlišný je i jeho chrup, zatímco silné přední zuby a až 2,5 cm dlouhé špičáky slouží k lovu tučňáků, pozměněné trojhroté stoličky používá k filtrování krilu.

Šelmy s ploutvemi: Tuleni cítí, jak ryba dýchá

Šelmy s ploutvemi: Tuleni cítí, jak ryba dýchá

Tajemství Antarktidy: Nedotčený život ve vnitrozemí

Tajemství Antarktidy: Nedotčený život ve vnitrozemí

Expedice Polarstern: Největší polární výprava v historii - infografika

Expedice Polarstern: Největší polární výprava v historii - infografika

 

Články odjinud