Superschopnosti zvířat: Hlučný král

Superschopnosti zvířat: Hlučný král
Sdílej
 
Lev je prý král zvířat, ale trochu se bojíme, že tenhle titul získal hlavně pro svůj majestátní zjev. Jednu superschopnost ale má. Umí řvát. Hodně řvát! Takže jestli si představujete, jak vypadal svět v době pleistocénu, kdy byli lvi na vrcholu slávy, jak o tom píšeme v novém ábíčku 19/2020, nezapomeňte na lví řev!

 

Lev je druhá největší kočkovitá šelma (po tygrovi) a od všech ostatních koček se docela liší. Třeba tím, že jako jediná má na konci ocasu štětku chlupů. Nebo tím, že jako jediná žije ve smečkách. Že by právě pohled na majestátního lvího samce obklopeného svou širokou rodinkou v lidech budil královský dojem? A co teprve, když jejich král zvířat začal řvát!

Lví řev skoro bolí!

Pokud by byl někdo tak odvážný, že by se postavil na metr daleko od lví tlamy, čekal by ho nevšední zážitek. Do ucha by mu zahřmělo 114 decibelů, což je jako zvuk asi pětadvaceti sekaček na trávu najednou. A také je to jen o několik decibelů méně, než kolik už vnímáme jako bolest. Práh bolesti pro naše uši totiž začíná na 120 decibelech.

Královské hlasivky

Lví řev je podle vědců jeden z nejsilnějších zvuků, jaké dokážou žijící zvířata vyprodukovat. A mají i anatomické vysvětlení. Řev, stejně jako jiné hlasy, vzniká v hrtanu, kde jsou umístěny hlasivky, které svým rozechvíváním produkují zvuk.

Většina zvířat má hlasivky v trojúhelníkovitém tvaru, ale u lva (a také „kralevice“ tygra, který dokáže řvát stejně silně) jsou spíš čtvercové. Ochotněji tak reagují na proud vzduchu, což znamená, že lev může řvát velmi hlasitě bez toho, aby nějak moc namáhal své plíce. Pomáhá i to, že jeho hlasivky jsou velice odolné a snesou i velké roztahování.

Za řev o síle až 114 decibelů vděčí lvi zejména tvaru svých hlasivek •  iStock

Zmizte z mojí půdy!

A k čemu lev potřebuje tak nahlas řvát? Řev bývá slyšet nejčastěji časně zrána a pak při západu slunce. Přes den obvykle tehdy, když lvi vyrážejí na lov a nad zabitou kořistí.

Smysl je jasný: Varovat všechny cizí lvy před vstupem do jejich teritoria, které může mít rozlohu až 400 km čtverečních. A také každého, kdo by měl zálusk na jejich kořist – ať už ještě živou, nebo ulovenou. V rámci smečky však lvi komunikují i daleko jemnějšími zvukovými prostředky, jako je různé mručení, vrčení a pofrkávání.

Nejhlučnější šelmy

Zajímá vás, které šelmy jsou spolu se lvem v elitní skupince nejhlučnějších? Kromě už zmíněného tygra (stejně jako lev 114 decibelů) jsou to velcí konkurenti lvů – hyeny, jejichž lovecký pokřik dosahuje intenzity až 112 decibelů. A také vlci, kteří své vytí vytáhnou na 90 až 115 decibelů.

Jak vypadá minulost i budoucnost lvů se dozvíte v časopisu ABC č. 19, který si můžete koupit online - tady s doručením domů.

Poražená puma: Která šelma je nejsilnější?

Poražená puma: Která šelma je nejsilnější?

Lvi vs. dikobrazi: Jak se ze lva stane lidožrout

Lvi vs. dikobrazi: Jak se ze lva stane lidožrout

Poražený král: Buvol versus lev

Poražený král: Buvol versus lev

 

Články odjinud