Naděje pro tygry - Bez pomoci lidí nepřežijí

Naděje pro tygry - Bez pomoci lidí nepřežijí
Sdílej
 
Upražené a rozemleté tygří kosti smíchané s vínem jsou prý tím nejlepším lékem na revma. Ale dovolit si je může jen málokdo, jsou totiž nesmírně drahé.

Také další části tygřího těla patří v orientální medicíně k žádaným lékům. A protože tygrů je čím dál méně a jejich ochránců naopak více a lépe vybavených, cena tygřích orgánů dosahuje astronomických výšek. Za jediného tygra může lovec získat na černém trhu 1500 až 2500 dolarů! Boj ochránců přírody s pytláky tak nebere konce. A jak dokumentují následujícíc dva příběhy, jen někdy je úspěšný.


Záchrana na poslední chvíli
(Malajsie, září 2009)

Při běžné kontrole si strážci lesního celku Belum-Temengor všimli dvou motorkářů, kteří před nimi podezřele rychle ujeli. Nedaleko silnice pak objevili pětiletého tygřího samce chyceného za přední tlapu do drátěného oka.

Spolu s přivolanou posilou převezli tygra do zoo Malacca, kde ho veterinář zbavil smyčky a ošetřil mu ránu. Doufá, že nebude nutné tlapu zvířeti amputovat a bude možné ho po vyléčení vrátit zpět do přírody. Je ale jisté, že za poslední rok bylo v této oblasti uloveno mnohem víc tygrů, kteří podobné štěstí neměli.

Matka s mláďaty •  Fkickr.com, Wildkingdom.com

S minou na tygra
(Kambodža, červen 2001)

Kambodžský zemědělec Lain Sothy míří do lesa. V jedné ruce nese mrtvou opici, ve druhé nášlapnou minu. Dobře ví, že pokud bude mít štěstí a položí opici na minu na správném místě, vydělá za tento týden víc peněz, než za čtyři roky práce na poli. Když se za pár dní vrátí na stejné místo, čeká tu na něj výhra – mrtvý tygr.


Tygři vs. lidé

Pytláctví však není jedinou příčinou ubývání tygrů. Nelegální těžba lesů je připravuje o domov, domácí zvířata na pastvinách vytlačují původní zvěř. Tygři se z nouze se vydávají do blízkosti lidských sídel na lov dobytka. Dochází tak ke konfliktům s místními obyvateli, které často končí i zabitím člověka. Lidé se přirozeně brání – líčí na tygry pasti a otrávené návnady, střílejí je ...


Ochrana tygrů je za těchto okolností mimořádně obtížná, situaci řeší mezinárodní ochranářské organizace ve spolupráci s vládami zemí, kterých se to týká. Snahou je, vybudovat dostatečně velkou síť rezervací a národních parků, v nichž by mohli tygři nerušeně žít, a najít finanční prostředky na úhradu ztrát zemědělců.

Tygr ve skoku •  Fkickr.com, Wildkingdom.com



Kolik tygrů zbývá

Ve volné přírodě dnes přežívá posledních asi 4 – 5 tisíc jedinců. Z původních devíti poddruhů jsou už tři definitivně vyhubené. Který je na řadě teď?


Tygr indočínský (Panthera tigris corbetti) – přežívá 1200 – 1500 jedinců
Tygr čínský (P. t. amoyensis) – není známo – přežívá možná několik posledních jedinců, možná už žádný
Tygr sibiřský (P. t. altaica) – největší poddruh – přežívá asi 500 jedinců
Tygr sumatránský (P. t. sumatrae) – nejmenší poddruh – přežívá méně než 400 jedinců
Tygr indický (P. t. tigris) – nejrozšířenější poddruh – přežívá asi 1800 jedinců
Tygr malajský (P. t. jacksoni) – poslední popsaný poddruh (až v r. 2004) – přežívá asi 500 jedinců

 

Články odjinud