Šelma s andělskou tváří

Šelma s andělskou tváří
Sdílej
 
Lední medvěd je jediným zvířetem na dalekém severu, které může být pro člověka opravdovou hrozbou. V zoologických zahradách je však miláček návštěvníků.

Čas od času lední medvěd zabije člověka. Dříve, než byli medvědi chráněni, je však pro maso lovili i lidé. Například slavný český polárník Jan Eskymo Welzl vzpomíná, jak před počátkem polární zimy uvařil guláš ze dvou medvědů. Zvířat, s nimiž by se lidé navzájem pojídali, není mnoho.

Jak se žije na severu

Jeden z největších suchozemských predátorů je dokonale přizpůsoben chladnému prostředí ledových plání Arktidy. Je to vynikající plavec, prsty má dokonce spojené do poloviny plovací blánou. Je mrštný a vytrvalý, neuvěřitelně silný, v jedné tlapě prý hravě uzvedne sto kilogramů. V případě potřeby běží rychlostí přes 40 km/h a plave 10 km/h. S otevřenýma očima se potápí do hloubky dvou metrů, pod vodou vydrží až dvě minuty.

Medvěd lední je stále na cestách, denně urazí až 70 km. Za rok až 3 200 km. To je jako od nás na západní Sibiř nebo ke Kanárským ostrovům.
Také má vynikající čich. Uvázne-li někde na břehu velryba, ucítí mršinu ze vzdálenosti 20 km.

Než se medvědovi podaří něco ulovit nebo najít, může dlouho hladovět. Pak se však umí nacpat! Spořádá najednou až 70 kg masa. Nejčastější kořistí bývají tuleni, jen u medvědů žijících v Severní Americe v létě tvoří většinu potravy ptáci, převážně hnízdící husy. Dospělému zvířeti vystačí jeden tuleň na šest až sedm dní.

Lední medvěd •  Profimedia.cz a Archiv ABC



Když má huňáč potíže

Na souši nemá lední medvěd přirozeného nepřítele. Avšak ve vodě na něho v sebeobraně mohou zaútočit mroži. Kosatka dravá je schopna jej příležitostně ulovit. Největším nebezpečím však je pro ně bezesporu člověk.

O inteligenci ledních medvědů se vedou spory. Příhoda, kterou prožil dánský zoolog Alwin Pedersen naznačuje, že mazaní mohou být dost. Vědec i se svými psy jednoho medvěda pronásledoval. Zvíře prchalo na nový, tenký led. Pedersen se tím nevzrušoval, věděl, že i tento led je unese.

Náhle však medvěd začal skákat do výše, dokud led neprorazil. Pedersen i se psy spadli do vody. Naštěstí se brzy dostal na pevný led a odtud do nedaleké chaty. Kdyby se příhoda stala o něco dále, byl by jistě zmrzl.

Jak se žije v zajetí


V zoo jsou lední medvědi oblíbeni. Navzdory dravosti a síle působí na lidi sympatickým dojmem. V Česku je chovají na dvou místech. Tři zvířata mají v Praze a chovný pár v Brně. Brněnská samice Cora však má mít v této době mládě a samec Unca, aby jí nerušil, byl zapůjčen na Slovensko do bratislavské zoo.

Chovatelé v Praze se na mladé nechystají. Samice Bora je stará a její dcera Berta musí počkat, až sameček Tom doroste. Zatím jsou mu teprve dva roky. Další dva bude dospívat a pak by se za dalších zhruba osm až deset měsíců mohlo narodit mládě.

Samice potřebují v prvních měsících absolutní klid. I když v zoo dostane medvědice samostatný výběh, problém mohou způsobit i letadla přelétávající nad zoo. Někdy stačí jen závan pachu z vedlejšího výběhu a matka může z nervozity svému dítěti ublížit.

Mláďata jsou navíc extrémně malá. Zatímco samice váží několik metrických centů, mládě mívá něco přes půl kilogramu. Kdyby byl u lidí podobný poměr hmotnosti mezi matkou a novorozencem, rodili by se děti o váze deset až patnáct dekagramů.

Svému prostředí je lední medvěd dokonale přizpůsoben, žádná kořist si před ním nemůže být jistá •  Profimedia.cz a Archiv ABC

Víte že…

Dospělý medvěd lední má tmavou kůži, aby lépe vstřebával teplo

Když se medvěd plíží za kořistí, zakrývá si černý čenich tlapami, aby nebyl odhalen

Vyskytuje se v Grónsku, na severním pobřeží Severní Ameriky a Asie. Celkem jich je asi 20 000 až 30 000.

Vůbec prvním, na světě uměle odchovaným mládětem ledního medvěda byla roku 1942 samička Ilun v pražské zoo

Lední medvěd

Výška: na čtyřech 1,5 metru, stojí-li na zadních je vysoký až 3,3 metrů
Délka: okolo 2,5 metru
Váha: samci 400 až 600 kg, samice do 400 kg
Délka života: průměrně 20 až 25 let, rekord je 34 let.


Co dělat když ho potkáte

Pomalu ustupujte. Medvěd vás většinou nechá být a také odejde. Neutíkejte, medvěd je mnohem rychlejší než člověk.

Zastrašte ho. Pokud jde stále k vám, zvedněte ruce a udělejte se tak opticky větší a křičte. Pomalu vykročte proti němu, zapalte krabičku sirek, nebo na něho posviťte baterkou.

Hoďte batoh nebo oblečení do vzduchu. Pokud běží za vámi, odhoďte vybavení a zkuste na něj obrátit jeho pozornost. Lehněte a zavřete oči. Medvěd někdy nemá zájem o mršiny. Možná ho zmatete nehybnou polohou s obličejem do sněhu a rukama na krku. Když však bude mít opravdu hlad, nepohrdne vámi.
Zdroj: Horydoly.cz


Autor

Stanislav Drahný

 

Články odjinud