Ecocapsule: Bydlení v domku budoucnosti

Ecocapsule: Bydlení v domku budoucnosti
Sdílej
 
Obytná buňka Ecocapsule se dá postavit i na konec světa, přitom vyrábí elektřinu a pitnou vodu. Pojďte se na ni s námi podívat zblízka!

 

 

Bratislavské studio Nice Architects má v posledních týdnech nabitý program. Po nedávném představení prototypu ekologického domku Ecocapsule se na něj sesypali fandové do „zelené“ technologie i zájemci o koupi ze všech koutů planety. Ani my jsme neodolali a vydali se na návštěvu do vesnice Ivanka pri Dunaji kousek za Bratislavou, kde prototyp stojí.

Futuristická buňka

Když jsme společně s Matějem Pospíšilem, designérem Ecocapsule, dorazili ke stavbě, museli jsme se pousmát. Vajíčko s neprůhlednými okny potažené stříbrnou fólií vypadá jako základna na planetě Hoth v Hvězdných válkách a rozhodně nezapadá mezi okolní vesnické vilky. Když se ale podíváte zblízka, zjistíte, že nejde o žádnou sci-fi představu bydlení. Všechno funguje a má svůj význam a logiku.


Prototyp ekologického domku Ecocapsule •  Honza Mudra

Sláva kulatosti

Třeba úsměvný vejcovitý tvar zvolili autoři kvůli úspoře energie. Chladnější vzduch se vždycky drží v rozích a vytopit hranatou místnost je až o 30 procent nákladnější než u interiéru bez hran. Oblá linie je zároveň ideální pro shromažďování vody. Déšť a rosa, které padnou na Ecocapsuli, po jejím hladkém povrchu snadno sklouznou do nádrže schované pod podlahou. Ta má obsah 500 litrů. Voda po cestě projde přes keramický filtr, který zachytí mikroorganismy a propustí jen pitnou vodu.

Energie z nebe

Výrobu elektřiny má na starost slunce a vítr. Střechu pokrývají solární panely a nad ní se tyčí stožár s větrnou turbínou. Kombinace generátorů o celkovém výkonu 1350 W zajistí dostatek energie na všechno důležité – ohřev vody, topení, světlo, vaření a dokonce zbude i dost šťávy na napájení elektrických zařízení, jako jsou notebook, toustovač, varná konvice nebo televize.

Eko po celý rok

Obnovitelné zdroje by měly stačit téměř na celoroční provoz. Podle propočtů na základě průměrného počasí na Slovensku nastane situace, kdy nebude dostatečně foukat nebo svítit, pouze zhruba sedm dní v roce, a to během prosince nebo ledna. Ecocapsule dokáže udržovat příjemnou teplotu i při minusových teplotách. Může za to silná vrstva z izolačního aerogelu, který se za tím samým účelem používá i ve vesmírných modulech. „Jak se opravdu osvědčí, se na vlastní kůži přesvědčíme letos v zimě. Ale v létě fungovala báječně. Venku bylo osmatřicet a uvnitř příjemných dvaadvacet,“ říká designér Matěj.


prototypu ekologického domku Ecocapsule •  Honza Mudra

Smart domácnost

Energie, která se hned nespotřebuje, se ukládá do akumulátorů s kapacitou na týden provozu. Tvůrci navíc vyvíjejí smart systém, který bude majitele informovat o stavu domácnosti. Tablet umístěný na zdi nebo na stole bude informovat o stavu baterií, nabídne ovládání topení a dokonce i doporučení, které vám podle předpovědi počasí prozradí, zda je na čase šetřit, nebo se naopak můžete energeticky rozšoupnout. Matěj dodává: „Pokud má nastat bezvětří a zataženo, upozorní vás náš systém, že není dobrý den třeba na to, abyste na elektrické plotně dali na osm hodin vařit kotel guláše.“

Kam s kapslí?

Ecocapsule bude na prodej nejspíš již příští rok. Studio Nice Architects momentálně zajišťuje podmínky pro její výrobu. Zájem mají například majitelé kempů, kteří chtějí zprovoznit energeticky soběstačné tábořiště, nebo vlastníci pozemků bez přístupu k elektřině a vodovodu. Nepůjde zatím o nic levného. Odhadovaná cena se pohybuje v desítkách tisíců dolarů (tedy klidně milion korun). Ecocapsule je ale důležitá i jinak. Jde o hmatatelný důkaz, že máme možnost žít v souladu s přírodou, aniž bychom se museli vzdát našeho pohodlí. Při cestě z Ivanky pri Dunaji zpět do pražské redakce ábíčka jsme se museli sami sebe ptát: Budeme jednou žít v ekokapslích o velikosti rodinných domů? A naše odpověď zněla: Nebylo by to vůbec špatné!


Více o ecocapsuli a ekologii:


Prohlédněte si Ecocapsuli ze všech úhlů!

Prohlédněte si Ecocapsuli ze všech úhlů!

Neviditelná voda: Oceány v hlubinách země

Neviditelná voda: Oceány v hlubinách země

Ocean Cleanup: Oceány se čistí samy

Ocean Cleanup: Oceány se čistí samy

 

 

Články odjinud