Kam mizí voda?

Kam mizí voda?
Sdílej
 
Trpíme suchem, a nejen my, sucho ohrožuje prakticky celý svět.

 

 

Vody ubývá dokonce i té podzemní. Kam se ta voda vlastně ztrácí, napadne možná někoho. Jenže ono je to úplně jinak – voda se ve skutečnosti nikam neztrácí, na Zemi je jí v podstatě stále stejně. Jen mění skupenství, Země je totiž jedinou dosud známou planetou, kde se vyskytuje ve třech různých skupenstvích – v plynné jako vodní pára, v tekutém a konečně v pevném v podobě ledu a ledovců.

Takže ta mizející voda ve skutečnosti nemizí, jen mění skupenství a různě se na Zemi přemísťuje. Vědci tomu říkají koloběh vody. Nějaké další vysvětlivky asi nejsou nutné, na následující animaci uvidíte putování jedné molekuly vody světem:

 

 

 

 

Další informace o vodě a jejím koloběhu na Zemi pro vás natočili vědci z NASA:

 

 

 

 

V čem je tedy problém, proč voda ubývá? Odpověď je jednoduchá – změny ve struktuře půdy, klimatické změny a další vlivy způsobují, že voda, která se vrací nad pevninu, se na ní neudrží. Někdy bez užitku odteče, protože se nestačí vsáknout do půdy a doplnit podzemní zásoby. Oteplování způsobuje rychlejší výpar a když se k tomu připojí změny směru větru, déšť místo na pevninu spadne do moře...

Navíc přibývá lidí, kteří spotřebovávají stále víc sladké vody nejen k pití, ale třeba i k zálivkám v zemědělství a často s ní i plýtvají. Tyto problémy dnes řeší vědci na celém světě, zabývat se jimi začala i naše vláda. A tady se můžete podívat ještě na jeden videoklip, který tuto problematiku představuje.

 

 

 

 

Mrtvá voda v oceánech není mýtus

Mrtvá voda v oceánech není mýtus

Bacha, fakt kosa! Ledové krystaly v rybách

Bacha, fakt kosa! Ledové krystaly v rybách

Zázrak v kapce vody

Zázrak v kapce vody

 

Články odjinud