Zábavná věda 4. díl: Jak se stát záchranářem

Zábavná věda 4. díl: Jak se stát záchranářem
Sdílej
 
Chtěli byste být akčním hrdinou? Jestli se vám nechce čekat na mimozemskou invazi, můžete se všechny potřebné dovednosti naučit na vysoké škole.

 

Prozkoumej vesmír! Soutěžit můžete klidně i třikrát

Prozkoumej vesmír! Soutěžit můžete klidně i třikrát

 

 

Jeden z nejakčnějších vysokoškolských oborů vyučuje Fakulta biomedicínského inženýrství na ČVUT v Praze. Podle názvu působí spíš jako místo, které plodí akademiky v plášti, fakulta ovšem kromě klasických oborů jako biomedicína nebo optika nabízí i možnost stát se zdravotnickým záchranářem neboli, po anglicku, paramedikem.

Poctivá dřina

Záchranáři pracují buď v sanitkách, nebo ve vrtulnících, které se používají v místech těžko dosažitelných autem či při dlouhých převozech těžce raněných pacientů. I kvůli tomu jde o jedno z nejnáročnějších povolání, zároveň patří k nejváženějším. Lidské životy zachraňujete v primitivních podmínkách a pod neúprosným časovým limitem se musíte stoprocentně spolehnout na své schopnosti.

 

 

Obtížné přijímačky

Toužíte jednou zachraňovat životy? Nejde to tak lehce, jak se vám možná zdá. Pro přijetí na tenhle obor musíte nejprve zasednout za stůl a složit zkoušky z biologie a fyziky. Pakliže budete úspěšní, tak stále nemáte vyhráno. Musíte ještě splnit zkoušku fyzických předpokladů. Zdravotnický záchranář musí mít prostě jak bystrou hlavu, tak pružné svaly.

Při katastrofě

Pokud nemáte chladnou mysl a fyzičku na to, abyste se stali záchranářem, nebuďte z toho nešťastní. Akčním hrdinou se můžete stát i bez toho. Další možností studia, které fakulta nabízí, je totiž obor Plánování a řízení kritických situací. V něm se naučíte, jak se stát odborníkem na řešení všemožných mimořádných událostí. Když dojde k nějaké přírodní nebo průmyslové katastrofě – třeba povodním nebo výbuchu jaderné elektrárny – je potřeba, aby se někdo dokázal se situací co nejlépe vypořádat.

Pestré studium

Studenti oboru Plánování a řízení kritických situací se učí širokou škálu dovedností. V prvé řadě studují psychologii, aby dovedli uklidnit vystrašené lidi, dále pak logistiku, aby mohli v postižené oblasti zajistit vše potřebné, a nakonec třeba i základy pyrotechniky pro porozumění účinkům různých výbuchů. Takoví odborníci pak pracují ve velkých podnicích a výzkumných střediscích, kde dohlíží na hladký chod a v případě nouze dovedou přesně posoudit rizika a řešení případných následků.

 

 

Záchranáři v akci: Jak pracuje letecká záchranná služba?

Záchranáři v akci: Jak pracuje letecká záchranná služba?

RoboSimian: Lidoop záchranář

RoboSimian: Lidoop záchranář

Dělník (ne)čeká na hasiče, zachraňuje se jako nindža

Dělník (ne)čeká na hasiče, zachraňuje se jako nindža

Klíčová slova:
pomocná, pomoc, zachranar
 

Články odjinud