Dárek pro život: Záchrana dětí s UNICEF

Dárek pro život: Záchrana dětí s UNICEF
Sdílej
 
Organizace UNICEF pomáhá dětem v nejchudších zemích, aby se dokázaly vypořádat s tvrdými životními podmínkami.

 

(Staro)noví X-Meni: Kdo se přidá k Wolverinovi?

(Staro)noví X-Meni: Kdo se přidá k Wolverinovi?

 

 

Dětský fond Organizace spojených národů známý pod zkratkou UNICEF je jednou z nejstarších a největších neziskových organizací na světě. Pracuje v 157 zemích světa, kde už více než šedesát let organizuje záchranné programy. Ty lidem pomáhají bojovat s chudobou a následky katastrof, zajišťují zdravotní péči a podporují vzdělání.

Nejkrásnější dárek

Loni před svátky uspořádal UNICEF akci Dárek pro život. Každý mohl koupit nějaký předmět, který může zachránit život nebo ulevit v obtížné situaci. Byla to zajímavá myšlenka – vyberete konkrétní věc a přesně víte, jak váš příspěvek pomůže. Nápad se vydařil a fond zajistil humanitární pomoc za téměř tři miliony korun. Akce se koná i letos a nabídne unikátní kolekci jednadvaceti vánočních dárků.

 

Lepší než Hobit! The Elder Scrolls Online

Lepší než Hobit! The Elder Scrolls Online

Léky i hračky

Výběr dárků je docela široký. Najdete zde předměty potřebné pro přežití, jako jsou například nutriční balíčky pro podvyživené děti nebo ruční pumpy pro vesnice, jež nemají přístup k pitné vodě. Dále to jsou medikamenty, kterých je v zemích s chybějící lékařskou péčí zoufalý nedostatek. Nejčastěji chybí očkování proti nemocem, na něž zbytečně umírají ročně miliony dětí. Důležitou součástí pomoci je podpora vzdělání. Přenechat místo v české třídě někomu z Afriky bohužel nejde, můžete však podpořit výbavu místních škol, kde chybí i obyčejné tužky a sešity. Vzdělání ale není všechno, zábava je také důležitá. Jedním z dárků je proto i sada fotbalových míčů. Snad o této akci uslyší česká reprezentace, která by po nedávných výkonech mohla klidně přenechat dětem celou svoji výbavu.

Má to smysl

Dárek, který vyberete a koupíte, putuje k potřebným dětem. Dárce jako symbolické poděkování obdrží certifikát, podepsaný jménem jeho či někoho blízkého. Pokud právě přemýšlíte, s čím přijít pod stromeček, a napadají vás jen ponožky a nudné knížky, zkuste zvážit tuto variantu. Budete mít jistotu, že nezvýšíte počet zbytečností ve vašem domově. A pomyšlení na vzdálené dítě otvírající dárek vás může přiblížit opravdové vánoční náladě. Bližší informace a možnosti pomoci naleznete na www.unicef.cz





Jak chutná terapeutická výživa?

UNICEF nám nabídl výživnou pastu Plumpy’Nut, abychom mohli sami vyzkoušet stravu pro podvyživené děti. Pastu tvoří směs burákového másla, sušeného mléka, cukru a oleje – je tedy sladká, tučná a klouže do krku lépe než strejcům páté pivo. Má podobnou konzistenci jako marcipán nebo chalva (blízkovýchodní pochoutku z cukru a sezamu). Té se podobá i chuťově, jen má příjemně nakyslý konec. Je to zkrátka dobrota. A to je fajn – děti z ní získají pořádnou porci důležitých živin a ještě si přitom pochutnají.



Obří transportéry ve službách astronomů

Obří transportéry ve službách astronomů

Nové Star Wars natočí režisér nového Star Treku

Nové Star Wars natočí režisér nového Star Treku

Mamuti překvapují: Putovali kolem pyramid?

Mamuti překvapují: Putovali kolem pyramid?

Klíčová slova:
unicef, pomocná
 

Články odjinud