Oživlí dinosauři: Co vyprávějí staré kosti

Oživlí dinosauři: Co vyprávějí staré kosti
Sdílej
 
Z dinosaurů, největších suchozemských tvorů, kteří panovali Zemi dlouhé miliony let, zůstaly jen zkamenělé kosti dráždící naši představivost. Jak pravěcí veleještěři vypadali a žili?

 

Hřbitov dinosaurů: Vykopávky v Montaně

Hřbitov dinosaurů: Vykopávky v Montaně

 

 

Na otázku, jaký život dinosauři vedli, se snaží odpovědět i představení Putování s dinosaury, které ve dnech 15. až 17. února zavítá do Prahy. Scény ze života těchto tvorů vám ukáže v jejich životní velikosti. Tvůrci se při tom nechali inspirovat známým stejnojmenným seriálem BBC.  

Počátek dinosaurů

Když v nejhorším známém zvířecím vymírání na konci prvohor (před asi 250 miliony lety) zmizela naprostá většina do té doby vládnoucích savcovitých plazů, dostali šanci zástupci dinosauří linie. Zanedlouho (z geologického hlediska!) se objevili tvorové, kteří již ve svých genech nesli budoucí úspěšný koncept dinosaurů.

 

GALERIE: Podívejte se, jak vypadala show Putování s dinosaury v Belgii.

 

 

Nejstarším známým „prvodinosaurem“ je nedávno prozkoumaný Nyasasaurus, který žil asi před 245 miliony lety. Šlo buď přímo o dinosaura, nebo o blízkého příbuzného těchto tvorů. Njasasauři byli necelý metr vysocí a dva až tři metry dlouzí. Vážili mezi 20 a 60 kilogramy, tedy jako větší pes. Měli štíhlé, lehce stavěné tělo, delší krk, protaženou hlavu a dlouhý ocas, který jim při běhu pomáhal udržovat rovnováhu. Chodili zřejmě po zadních nohách, ale často používali k pohybu i nohy přední. Pokud bychom mohli jejich běh po zadních přirovnat k nějakému dnes žijícímu zvířeti, byla by „vzorem“ americká kukačka kohoutí nebo kasuár. Na čtyřech snad chůzí připomínali nějakého dlouhonohého krokodýla.

Pestré potomstvo

Během času se potomci pravděpodobně všežravých njasasaurů vyvinuli do celé řady fantastických bytostí. Byla mezi nimi největší zvířata všech dob – 30 metrů dlouzí sauropodi nebo rohatí dinosauři, vedle kterých by nynější nosorožci vypadali jako trpaslíci. Tyto býložravé giganty lovili obří dravci, z nichž je nejznámější Tyrannosaurus rex.

Mimo nich žila i řada menších hbitých dinosaurů. Jedna jejich skupina ovládla umění aktivního letu a opanovala vzdušný prostor, z něhož vytlačila své vzdálené příbuzné ptakoještěry. Tito dinosauři jako jediní přežili do dnešních dní, kdy jim říkáme ptáci. Daří se jim na všech kontinentech.

 

Oživlí dinosauři jsou hlavním tématem nového ábíčka ve speciální 3D podobě. Celý článek si přečtete v ABC 3/2013.



Příběh dinosaura: Balada o alosaurovi

Příběh dinosaura: Balada o alosaurovi

ABC 3/2013: Ochutnávka 3D čísla

ABC 3/2013: Ochutnávka 3D čísla

Ábíčko vychází jako speciální 3D číslo

Ábíčko vychází jako speciální 3D číslo

Klíčová slova:
dinosaur, putovani
 

Články odjinud