Hřbitov dinosaurů: Vykopávky v Montaně

Hřbitov dinosaurů: Vykopávky v Montaně
Sdílej
 
Americký stát Montana je jedním z mála míst, kde máte skoro zaručenou šanci, že dřív nebo později zakopnete o nějakou dinosauří kost. Nebo ji vykopete.

Čech v zemi tyranosaura

V létě roku 2009 jsem se účastnil jako dobrovolník vykopávek u městečka Jordan na severovýchodě Montany. Jordan už sto let paleontologům slouží jako opěrný bod při výpravách do okolního terénu. Spolu s dalšími dinosauřími nadšenci z celého světa (hlavně Evropany a Američany) jsme v asi třicetičlenném táboře společně jedli, spali v malých stanech a ráno nastupovali do terénních aut, které nás rozvážely do okolí na vykopávky.

V menších týmech jsme pak v obtížných podmínkách (zkuste si kopat v zemi na prudkém slunci, kde teplota dosahuje 38 °C!) odkrývali zkameněliny dinosaurů i jiných organizmů starých asi 66 milionů let. Očišťovali jsme například ohromnou lebku rohatého triceratopse vážící asi půl tuny nebo kostru mláděte kachnozobého edmontosaura. Vykopávky probíhaly pod dohledem zkušených odborníků z Museum of the Rockies, velkého muzea ve tři sta kilometrů vzdáleném městě Bozeman. Jeho vedoucím je slavný americký paleontolog Jack Horner, který jako první odhalil, že dinosauři pečovali o svá mláďata. Kromě toho se proslavil jako odborný poradce při natáčení Jurského parku.

 

Celé téma si přečtete v ABC 13/2012, které je v prodeji od 19. června 2012.



Bláznivá evoluce: Mohli vzniknout inteligentní dinosauři?

Bláznivá evoluce: Mohli vzniknout inteligentní dinosauři?

Pravěká zvířata: Dinosauři s lesklým peřím

Pravěká zvířata: Dinosauři s lesklým peřím

Pohled do světa: Dinosauří školka

Pohled do světa: Dinosauří školka

Autor

Vladimír Socha

Klíčová slova:
dinosaurus, vykopavky, montana
 

Články odjinud