Pravěká zvířata: Dinosauři s lesklým peřím

Pravěká zvířata: Dinosauři s lesklým peřím
Sdílej
 
Vědci představili zase o něco přesnější podobu Microraptora, malého dinosaura se čtyřmi křídly. Znají jeho barvu: byl černý s metalickým leskem.

 

Zdá se to skoro neuvěřitelné, ale na otázku, jaké zbarvení měli dinosauři, nalézají paleontologové pomalu odpovědi. Nyní dali vědět, že jeden z nejpodivnějších dinosaurů, malý opeřený mikroraptor se čtyřmi křídly, byl černý s kovovým leskem. Pomohla jim k tomu dobře zachovalá zkamenělina nalezená předloni v severovýchodní Číně. Když fosilii zkoumali elektronovými mikroskopy, všímali si ve zbytcích peří hlavně malých stop pigmentu. Po porovnání s těmi, jaké mají dnešní ptáci, usoudili, že mikroraptor měl černé měňavé peří, podobné, jaké mají například havrani.

Parádníci

Lesklé peří slouží dnešním ptákům obvykle k tomu, aby se mohli předvádět před druhým pohlavím. Také tito malí dinosauři ho pravděpodobně používali ke stejnému účelu. Samozřejmě nevíme, zda metalickou barvu měli příslušníci obou pohlaví (jako je tomu například u dnešních havranů), nebo zda zkoumaný exemplář byl samec a samičky měly opeření mnohem nenápadnější (jako u tropických rajek).

S rajkami je zde ještě jedna podobnost. Zkamenělina z roku 2010 ukazuje, že mikroraptor měl prodloužený ocas s dvojicí nápadných asi dvaceticentimetrových per. Takový útvar nemůže sloužit k letu, ale samci mnohých součastných ptáků mají podobně prodloužené ocasy, aby zaujali svůj protějšek. Ať již jde o zmíněné samce rajek, ale třeba i o bažanty nebo pávy.

Proč jsou kolibříci tak barevní: Možná mají peří jako dinosauři

Proč jsou kolibříci tak barevní: Možná mají peří jako dinosauři

Malý dravec

Mikroraptoři (známe dva druhy: Microraptor zhaoianus a M. gui) žili asi před 125 až 130 miliony let v období druhohor zvaném spodní křída. Jak již jejich jméno napovídá (mikroraptor znamená malý lupič) patřili k nejmenším dravým dinosaurům, které známe. Dospělý mikrorator byl velký asi jako straka nebo kavka. Přestože vypadal jako pták, přímým ptačím předkem nebyl. Jednalo se o teropodního dinosaura, k jehož příbuzným patřili i známí velociraptoři. Navíc v jeho době již žili i opravdoví ptáci. Jejich první nálezy jsou dokonce o dvacet milionů let starší než mikroraptor.

Čtyři křídla

Asi nejpodivnější byla na mikroraptorovi křídla, neměl totiž jen dvě, jako ptáci nebo netopýři, ale hned čtyři. Letky mu narostly na předních i na zadních končetinách. Navzdory tomu moc dobrým letcem asi nebyl. Pravděpodobně pobíhal a poskakoval po stromech. Autor tohoto článku si představuje, že se přitom vzdáleně podobal dnešní strace skákající po větvích.

Na kořist se spouštěl třepotavým letem. Vrhal se asi na všechno, co zmohl: hmyz, drobné plazy i savce. S jistotou víme, že lovil i ptáky, protože v jedné zkamenělině tohoto druhu, v místech kde byl žaludek, se našly pozůstatky drobného ptáčka.

Co se mikroraptorova létání týče, objevila se i teorie, že při plachtivém letu dával svá křídla pod sebe a vypadal tak trochu jako nejstarší letadla – dvojplošníky. Nové nálezy však tuto myšlenku moc nepodporují. Ať už je to s jeho létáním jakkoliv, poslední rekonstrukce tohoto tvora ukazují, že podobnost (a tedy i příbuznost) dinosaurů a ptáků byla ještě větší, než jsme si donedávna mysleli.

 

Pohled do světa: Dinosauří školka

Pohled do světa: Dinosauří školka

Dinosaurus archeopteryx: Jak dopadl slavný prapták

Dinosaurus archeopteryx: Jak dopadl slavný prapták

Dinosaurus do čaje aneb strčte si toho Tyranosaura do hrnku

Dinosaurus do čaje aneb strčte si toho Tyranosaura do hrnku

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
zvire, pravek, dinosaurus, mikroraptor
 

Články odjinud