Superschopnosti zvířat: Královna flexibility

Superschopnosti zvířat: Královna flexibility
Sdílej
 
Ohebnost neboli flexibilita patří mezi běžné, i když někdy ne moc nápadné vlastnosti superhrdinů. Flexibilitu na horní hranici lidských schopností předvádějí pružné dámy jako je Catwoman nebo Harley Quinn, lehce za hranicí je Spider-Man. Zcela nadpřirozenou flexibilitou vládne například žlutý pes Jake ze seriálu Čas na dobrodružství nebo Mr. Fantastic z Fantastické čtyřky. A kdo je nejohebnější v přírodě? Chobotnice!

 

Osmero chapadel, kterými je každá chobotnice vybavena, představuje podle nové vědecké studie zřejmě vůbec nejflexibilnější tělní přívěsky, jaké příroda dokázala stvořit. Kromě toho, že jsou měkká a silná, se mohou ohýbat, kroutit, natahovat a zkracovat v mnoha různých kombinacích.

Superschopnosti pod dohledem

Vědce z Laboratoře mořské biologie na Chicagské univerzitě zajímalo, v jakém rozsahu tato deformace probíhá a také to, jestli jsou schopnosti všech chapadel rovnocenné.

Aby to zjistili, během několika měsíců filmovali deset chobotnic druhu Octopus bimaculoides, které žijí na mnoha pacifických pobřežích včetně Kalifornie. Postavili je před celou řadu úkolů, které vyžadovaly práci s chapadly, a získali tak 16 563 příkladů jejich pohybu. (Jak chobotnice Octopus bimaculoides předvádí různé změny tvaru chapadla uvidíte tady.)

Chobotnice Octopus bimaculoides žije v mělkých pobřežních vodách, kde loví korýše a měkkýše •  iStock

Kroucení osmi chapadel

Výzkumný tým má s chobotnicemi bohaté zkušenosti, i přesto ale byli vědci při analýze záběrů překvapeni extrémní všestranností, kterou má skutečně každé z osmi chapadel -  dokáže provádět všechny čtyři typy deformace (ohýbat se, kroutit, natahovat a zkracovat).

Každý typ pohybu také může provádět v mnoha různých orientacích – nahoru, dolů, doleva, doprava, o 360O atd. Za velice pozoruhodný vědci pak považují fakt, že chobotnice může během ohybu, natahování či zkracování zkroutit chapadlo po i proti směru hodinových ručiček. Což je výjimečné pomalu i podle superhrdinských standardů flexibility.

Chobotnice Octopus bimaculoides umí svá chapadla ohýbat, kroutit, natahovat i zkracovat •  Wikipedia

Sen konstruktérů robotů

Inženýři už delší dobu touží po hbitějších, silnějších a citlivějších robotických pažích. V současné době většina modelů vyžaduje tvrdé materiály a množství kloubů - obojí přináší určité limity.

Chapadla chobotnice by se však mohla stát modelem budoucnosti robotického designu, podobně jako třeba sloní chobot nebo lidský jazyk. Všechny totiž tvoří takzvaný svalový hydrostat – biologická struktura, kterou tvoří pouze svaly a nemá žádný kosterní podklad. Místo něj využívá k produkci pohybu nestlačitelné svaly v různých uspořádáních.

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

Superschopnosti zvířat: Mutantka z X-Men v ptačí podobě

Superschopnosti zvířat: Mutantka z X-Men v ptačí podobě

Superschopnosti zvířat: Čím střílejí sumýši? To nechcete zažít...

Superschopnosti zvířat: Čím střílejí sumýši? To nechcete zažít...

 

Články odjinud