Nová ušatá chobotnice: Přelomové popsání neznámého druhu

Nová ušatá chobotnice: Přelomové popsání neznámého druhu
Sdílej
 
Existuje asi 45 známých druhů hlubinných chobotnic rodu Grimpoteuthis, k nimž právě přibyl jeden nový. Způsob, jakým jej vědci popsali, je stejně neobvyklý jako on sám. Jak vypadalo přelomové popsání neznámého druhu? Jediný exemplář, nejpokročilejší zobrazovací přístroje a žádný skalpel!

 

Nejvýraznější rysem hlubinných chobotnic rodu Grimpoteuthis je dvojice lalokovitých ploutví posazených nad očima. Jelikož na první pohled připomínají létající slůně z Disneyho filmové pohádky, vysloužily si přezdívku chobotnice Dumbo. Existuje asi 45 známých druhů, k nimž právě přibyl jeden nový. Způsob, jakým jej vědci popsali, je stejně neobvyklý jako on sám.

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Ušatá chobotnice z hlubin

V létě roku 2016 strávil evoluční biolog Alexander Ziegler z německé Univerzity v Bonnu pár měsíců na palubě výzkumné lodi Sonne v severním Pacifiku. Její posádka spouštěla do hlubin vlečný košík, který odebíral vzorky hornin, sedimentu a také živých organismů.

Jedním z nich byl i exemplář dosud neznámého druhu chobotnice Dumbo. Asi 30cm dlouhý „ušák“ pocházel z hloubky více než 4000 metrů v oblasti zvané Emperor Seamounts. Ulovit jej živého se ale nepodařilo, protože organismy z takových hloubek nejsou přizpůsobené podmínkám u hladiny.

Chobotnice Grimpoteuthis discoveryi z hlubin Středoatlantického hřbetu v severním Atlantiku •  Profimedia.cz

Nový druh bez pitvy

Chobotnice Dumbo, která se ocitla na palubě Sonne, se svým vzhledem lišila od všech dosud známých druhů rodu Grimpoteuthis. Doktor Ziegler ji vyfotografoval, odebral kousíček tkáně pro analýzu DNA a tělo naložil do formaldehydu, který jej zakonzervoval pro budoucí zkoumání. Popisu nových druhů obvykle předchází pitva, protože vnitřní orgány jsou důležitým vodítkem. V tomto případě na ni však nedošlo – vědcům se nechtělo jediný exemplář hlubokomořské chobotnice takto zničit.

Kožní lem pláště chobotnice Grimpoteuthis imperator se napíná jen do poloviny chapadell •  © Alexander Ziegler

Ostré a trojrozměrné

Tradiční skalpel nahradila magnetická rezonance s vysokou intenzitou magnetického pole, která se využívá i při operacích mozku v lidské medicíně. Doktor Ziegler a jeho kolegové z ní získali detailní trojrozměrné skeny těla chobotnice. Jedinou částí, kterou se takto nepodařilo dobře zobrazit, byl chitinový zobák chobotnice a její struhadlovitý jazyk neboli radula. Popisu nového druhu to ale nezabránilo – s dokonalou ostrostí se chitinové struktury podařilo zachytit dalšímu přístroji, výpočetnímu mikrotomografu.

Chobotnice si vždycky ví rady

Chobotnice si vždycky ví rady

Císařská chobotnice

Chobotnice se tak stala vůbec prvním velkým živočichem, který byl popsán bez použití skalpelu. Podle místa objevu dostala jméno Grimpoteuthis imperator, tedy „Císař Dumbo“. Ulovený exemplář byl dospělý sameček. Od jiných druhů se lišil zejména kožním lemem pláště, který se napíná mezi chapadly a který u něj zasahuje jen do poloviny chapadel. U chobotnic Dumbo, které se vznášejí ve vodním sloupci, bývá mnohem delší. Vědci proto usuzují, že jejich nový druh žije u dna, kde pátrá po červech a korýších.

Digitální zvíře

Data získaná nedestruktivními metodami umožnila získat dokonalou digitální kopii živočicha. Je uložena v databázi MorphoBank, odkud si ji může kdokoliv stáhnout k vědeckým nebo výukovým účelům. Skutečná chobotnice ve formaldehydu se pak nachází ve sbírkách berlínského Muzea přírodní historie.

Blízce příbuzné chobotnicím Dumbo jsou „lívancové“ chobotnice rodu Opisthoteuthis. Stejně jako Císař Dumbo žijí u dna •  Profimedia.cz

Život v temnotách

Chobotnice Dumbo žijí v hlubinách od 1000 metrů. Dolní hranici jejich výskytu neznáme, ale loni byla jedna nafilmována v hloubce 6957 metrů. V jejich prostředí panuje chlad a tma, což je zřejmě důvod, proč na rozdíl od jiných chobotnic nemají inkoust, do jehož oblaku by se v nebezpečí mohly zahalit.

8 chytrých ramen: Proč se chobotnice nezašmodrchá

8 chytrých ramen: Proč se chobotnice nezašmodrchá

Příšery z hlubin: Záhadné krakatice

Příšery z hlubin: Záhadné krakatice

Monstra z hlubin: Nejstrašnější úlovky

Monstra z hlubin: Nejstrašnější úlovky

 

Články odjinud