Analýza DNA objevila nový poddruh tygra

Sdílej
 
Genetická studie objevila nový poddruh tygra. Vědecký tým zkoumal vzorky DNA 130 tygrů z východního Ruska, Číny, Indie a zemí jihovýchodní Asie. Výsledky ukázaly, že pod jménem tygr indočínský, jsou ve skutečnosti zahrnuty dva rozdílné druhy. Nový podruh byl pojmenován Panthera tigris jacksoni, po tygřím aktivistovi Peteru Jacksonovi.

Klasifikace tygrů znala dosud pět podruhů této velké kočky podle fyzické charakteristiky a území výskytu - tygra sibiřského (ussurijského), indočínského, indického, čínského a sumaterského. Tři poddruhy tygra byly už vyhubeny. Jde o tygra balijského, který vyhynul ve čtyřicátých letech minulého století, tygra kaspického v sedmdesátých letech a tygra jávského v letech osmdesátých. Také tygr čínský byl ve volné přírodě pravděpodobně již vyhuben a je chován pouze v několika čínských zoologických zahradách.

Foto
Vědci nyní analýzou DNA zjistili, že v rámci podruhu tygra indočínského existují jisté rozdíly a vytvořili tak poddruh nový, pojmenovaný Panthera tigris jacksoni. Analýza mitochiondriální DNA také odhalila, že všichni tygři pocházejí ze společného předka, který žil před 72 000 až 108 000 lety

Všechny druhy tygra jsou v současnosti kriticky ohrožené. Úbytek jejich přirozeného životního prostředí, pytláctví a ilegální obchod s částmi tygřích těl, které se využívají v tradiční čínské medicíně, to vše způsobilo, že jich nyní ve volné přírodě žije méně než 7 000. Pro porovnání – kolem roku 1900 byl počet divokých tygrů v Asii odhadován na 100 000.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud