IluStory: Probuďte fantazii a vyzkoušejte si tvůrčí psaní

IluStory: Probuďte fantazii a vyzkoušejte si tvůrčí psaní
Sdílej
 
Už se vám někdy stalo, že jste se zadívali na nějaký obrázek, který rozproudil vaši fantazii? Třeba ve vás probudil zajímavý příběh? Pokud jste to zažili, tak určitě víte, jak skvělý je to pocit. A pokud ne, tak to určitě zkuste. Knihovna Akademie věd ČR pro vás připravila soutěž IluStory. Zadání je jednoduché: vytvořit povídku na motivy dané ilustrace.

 

Hlavní podmínkou soutěže Illustory je napsat povídku na motivy dané ilustrace. Pravidel, kterých se musí autoři držet, není mnoho – napsat povídku do 10.000 znaků a odeslat ji přes online formulář dostupný na webu ilustory.cz. Žánrové zařazení a styl vyprávění už ponechává zadavatel soutěže jen a jen na představivosti autorů. Přihlásit se mohou všichni bez ohledu na věk či předchozí spisovatelské zkušenosti.

Inspirace: vzácná rytina

My máme ilustraci – vy máte příběh. Takové je motto soutěže. Motivem pro soutěžní povídky je totiž jediná, několik set let stará mědirytina, knižní ilustrace pocházející ze sbírky starých tisků Knihovny Akademie věd ČR. Teprve po uzávěrce soutěže Knihovna Akademie věd ČR zveřejní informaci o tom, z jaké knihy ilustrace pochází, kdo je jejím autorem a jaký příběh doprovází. „Nechceme tím omezovat fantazii našich přispěvatelů. Podvědomí je zrádné. Naopak – když najdou pro obrázek úplně nový a jedinečný příběh, jako by mu tím dali nový živo,“ vysvětluje Magdaléna Vecková, ředitelka Knihovny AV ČR.

Soutěžní obrázek •  ilustory.cz

Políbeni múzou

Zejména pro začínající autory připravila knihovna na webu ilustory.cz tvůrčí studovnu, kde najdou výběr článků, videí a dalšího online obsahu o tvůrčím psaní. Web nabídne i tipy pro ty, kteří zatím netrpělivě očekávají políbení múzy a hledají inspiraci. „Někdy pomůže zkusit zapomenout na to, co vidíte na první pohled. Nepopisovat zjevné a výtvarný motiv vnímat spíš jako prostředníka pro svou vlastní obrazotvornost,“ doporučuje organizátorka soutěže Marina Krahulcová.

Tvůrčí psaní je lákavé

Pokud nemáte ještě plány na víkend, je ideální doba se pustit do psaní. Dejte šanci své fantazii. Vždyť vyprávět umí každý z nás, jen je potřeba hledat ta správná slova, příběhy. Uzávěrka soutěže je do neděle 10. října. A na co se mohou vítězové těšit? Ti nejlepší získají kurzy tvůrčího psaní a knižní poukázky do knihkupectví Academia.

Papírový pohár: Druhé kolo soutěže o nejlepší papírový model

Papírový pohár: Druhé kolo soutěže o nejlepší papírový model

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Český historický atlas: Kudy vedla železnice v roce 1850 a kde vládl Karel IV.?

Český historický atlas: Kudy vedla železnice v roce 1850 a kde vládl Karel IV.?

 

Články odjinud