Superschopnosti zvířat: Nejtvrdohlavější ze všech superhrdinů

Superschopnosti zvířat: Nejtvrdohlavější ze všech superhrdinů
Sdílej
 
Tvrdohlavý superhrdina? Kick-Ass, který si jde pro superhrdinskou slávu navzdory všemu a všem, včetně sama sebe. Nebo, když to vezmeme doslova, Batman se svojí olovem vyztuženou netopýří helmou. A co teprve ovce tlustorohá!

 

Opravdu by nás zajímalo, jak by dopadl souboj Batmana s beranem ovce tlustorohé (Ovis canadensis). Tihle divocí kopytníci ze severoamerických hor mají k roztomilým českým ovečkám dost daleko. Jsou mohutní, silní a vytrvalí, v zimě si potravu vyhrabávají zpod sněhových závějí. Obratní, protože dokážou bezpečně skočit na skalní římsu širokou jen pět centimetrů. A bojovní – zejména pokud jde o berany.

Superschopnosti zvířat: Žáby s faktorem X

Superschopnosti zvířat: Žáby s faktorem X

Supervybavení k boji

Beran ovce tlustorohé je až 140 kilogramů těžká hromada svalů korunovaná až 14 kilogramů vážícími zatočenými rohy. (Kolik že ty vlastně vážíš, Batmane?) Berani žijí ve stádech, která nemají trvale určenou společenskou hierarchii. Když pak přijde období páření, musí samci bojovat, aby si zajistili přístup k samicím a šanci na rozmnožování.

Nejdelší zaznamenané souboje beranů trvaly údajně déle než celý den •  iStock

Souboj superhrdinů

Boj beranů ovcích tlustorohých má daleko k nějakému symbolickému potrkávání a přetlačování. Po chvíli výhružných pohledů od sebe soupeři podejdou a obrátí se čely k sobě. Vzepnou se na zadní a vyrazí proti sobě, aby se ve více než třicetikilometrové rychlosti vší silou srazili hlavami. Srážky jsou velmi silné a třesk rohů se v horách nese kilometry daleko. Obyčejné velké zvíře s obyčejnou lebkou by takový náraz knockoutoval, člověka by nejspíš rovnou zabil. Lebka ovcí tlustorohých je ale soubojům hlavou přizpůsobená. Kromě samotných rohů, které slouží jako nárazník a které u starších beranů nesou stopy opakovaného poškození, má i zesílené lebeční kosti, které vstřebají sílu nárazu a ochrání mozek.

Beran ovce tlustorohé váží až 140 kilogramů •  iStock

Tvrdohlavé a vytrvalé

Soupeření beranů ovcí tlustorohých také není nic, co by se vyřešilo během chvilky a pak se klidně pokračovalo v pastvě. Berani se srážejí hlavami klidně šest hodin v kuse, nejdelší zaznamenané souboje pak údajně trvaly déle než celý den. Končí se teprve tehdy, když jeden z beranů uzná porážku a odejde z místa souboje. A jak už víme, ovce tlustorohé jsou tvrdohlavé, takže ani jednomu ze soků se do toho moc nechce. Poznámka na okraj: Tvrdohlavé a bojovné jsou i dámy ovcí tlustorohých, i když jejich souboje jsou kratší a „něžnější“ než u beranů, také proto, že mají menší rohy. Samice obvykle bojuje ve věku jednoho až dvou let, kdy si už jako dospělá potřebuje určit své místo ve stádě.

Superschopnosti zvířat: Čím střílejí sumýši? To nechcete zažít...

Superschopnosti zvířat: Čím střílejí sumýši? To nechcete zažít...

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

Superschopnosti zvířat: Chobotnice mistrem převleků

Batman, Superman, Wonder Woman: Všichni Znovuzrozeni!

Batman, Superman, Wonder Woman: Všichni Znovuzrozeni!

 

 

Články odjinud