Ovce: Hlavou proti hlavě

Ovce: Hlavou proti hlavě
Sdílej
 
Pro zachování druhu je důležité, aby se rozmnožovali jen ti nejschopnější a nejsilnější jedinci. Souboje samců o toto právo jsou tedy jen jistým způsobem přírodního výběru.

 

Severoamerické ovce tlustorohé (Ovis canadensis) žijí v horských oblastech od Kanady až po pouštní oblasti na jihozápadě USA. V tak rozsáhlém areálu s odlišným prostředím vytvářejí tři zeměpisné poddruhy. Severní poddruh ze Skalistých hor je nejběžnější a největší.

V průběhu roku žijí berani odděleně od samic, vyhledávají je až v období říje, které začíná na konci léta a vrcholí začátkem zimy. A právě v listopadu až prosinci se odehrává divadlo, které do Skalistých hor láká turisty a fotografy z celého světa: berani bojují o právo páření.

Boj je to tvrdý, ale čestný – jen málokdy se stane, že je některý ze soupeřů zraněn. Fotografie ovšem jen těžko zachytí dynamiku a jistou eleganci souboje zdánlivě těžkopádných beranů. Proto se podívejte na následující videa, kde na zpomalených záběrech můžete obdivovat jejich krásu:

A tady už je i příčina soubojů – samice, o kterou berani bojují. Mladší z nich se pokouší o páření, ale nakonec musí uznat převahu silnějšího a zkušenějšího soupeře a ustoupí. Nezraněn!


Mléko v akci: Od krávy po jogurt

Mléko v akci: Od krávy po jogurt

Monstra z hlubin: Nejstrašnější úlovky

Monstra z hlubin: Nejstrašnější úlovky

Šestinozí dravci se šíří po Česku

Šestinozí dravci se šíří po Česku

Klíčová slova:
ovce, zvíře, příroda, páření
 

Články odjinud