Kočka na Hedvábné stezce: Nečekaný objev jednoho mazlíčka

Kočka na Hedvábné stezce: Nečekaný objev jednoho mazlíčka
Sdílej
 
V jedné věci mají psi nad kočkami navrch – na archeologickém záznamu se vyskytují nesrovnatelně častěji než kočky. O to překvapivější je objev víc než 1000 let staré kostry kocoura v Kazachstánu – stepní oblasti, v níž se chov koček rozšířil až v 18. a 19. století. Tento kocour navíc s největší pravděpodobností nebyl nějaký přehlížený myšilov, ale něčí milovaný zvířecí kamarád.

 

Místem, kde kocour žil a zemřel, byl Džankent – sídliště založené v 7. století, které se koncem 9. století rozvinulo v hustě obydlené město střežené citadelou. Růst osídlení byl zřejmě dán jeho polohou.

Džankent ležel na jedné z křižovatek Hedvábné stezky – sítě nesmírně významných obchodních tras, které spojovaly východ Asie se Středomořím. Obyvateli Džankentu byli Oghuzové – pastevci s polokočovným způsobem života, který se omezoval na držení nejnutnějších věcí, a pro nějaké mazlíčky v něm logicky nebylo místo. To ovšem platilo ve stepích – ti, kteří žili ve městě a měli kontakt s cizími kulturami, to zřejmě viděli odlišně.

Hedvábná stezka: Cesta spojující národy

Hedvábná stezka: Cesta spojující národy

Kočka z Blízkého východu?

Jinak si totiž neumíme vysvětlit to, co mezinárodní tým vědců zjistil z kostry kocoura, který podle místa svého nálezu v oblasti Blízkého východu dostal přezdívku Džanik. Téměř úplná kostra pohřbená v ruinách jednoho z opuštěných domů pochází z konce 8. století.

Genetická analýza prokázala, že Džanik nebyl místní ochočenou divokou kočkou, ale kočkou domácí s předky z Blízkého východu. Vyloučeno však není ani to, že on sám pocházel z této oblasti a do Kazachstánu se dostal spolu s nějakou obchodní karavanou nebo na lodi plující po zdejší řece Syrdarja.

Kostra kocoura z města Džankent. Byl velký asi kocour dnešních domácích koček •  Ashleigh Haruda/MLU, Maike Glöckner/MLU, H. Haerke 2015, H. Haerke 2019

Domácí mazlíček

Stav Džanikovy kostry pak ukázal, že kocour byl smolař, který utrpěl několik úrazů včetně vážných zlomenin nohou. Příčinou mohl být například pád z velké výšky. S takovými zraněními by toulavá kočka neměla šanci na přežití.

Džanik však zřejmě měl páníčka, který jej ošetřil a krmil masem a rybami. Analýza izotopů z jeho kostí ukázala, že měl v potravě daleko víc bílkovin než psi, kteří žili v Džankentu ve stejné době.

Současná kočka z vesnice nedaleko Džankentu •  Ashleigh Haruda/MLU, Maike Glöckner/MLU, H. Haerke 2015, H. Haerke 2019

Navíc se zdá, že jej někdo krmil dlouhodobě – Džanik měl totiž stejné problémy se zuby a dásněmi jako dnešní kočky krmené vysoce kvalitní měkkou potravou. Však také o několik zubů přišel, což by jej v případě, že by se musel živit lovem, opět odsoudilo k předčasné záhubě.

Objev na Hedvábné stezce

Díky tomu, že byl dobře krmen, dobře ošetřován a zřejmě si vůbec užíval lidské péče, se Džanik navzdory svým úrazům dožil několika let. Proč zahynul, nevíme. Jisté však je, že se zapsal do historie jako nejstarší známá domácí kočka z oblasti severní Hedvábné stezky.

Pozůstatky města Džankentu •  Ashleigh Haruda/MLU, Maike Glöckner/MLU, H. Haerke 2015, H. Haerke 2019

Džanikův osud také naznačuje souvislost mezi urbanizací (přechodem k životu ve městech) a chovem domácích mazlíčků. To, že pastevci měli kočky, podle vědců navíc dokládá, že pod vlivem obchodních kontaktů – zřejmě především s Persií – prodělali kulturní změnu. A že tato změna přišla daleko dřív, než se v případě Střední Asie předpokládalo.

Obarvené kočky

Kočky chovali a jako vtělení bohyně Bastet uctívali staří Egypťané, oblíbené byly i v Římské říši. Mimo tento kulturní prostor je ale zpráv o jejich chovu pomálu. Výjimkou je Perská říše, kde nejstarší zmínky o chovu koček pocházejí z 6. století. Uvádějí, že kočky chovají především ženy, které je zdobí šperky, barví jim srst a nechávají je spát ve svých postelích.

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Bohyně našich domovů: Odkud přišly kočky?

Mňoukající nájezdníci: Kočky na vikinských lodích

Mňoukající nájezdníci: Kočky na vikinských lodích

Nečekaný vítěz: Kočka potkana neuloví

Nečekaný vítěz: Kočka potkana neuloví

 

Články odjinud