Nečekaný objev: Myši na sedmitisícovce překvapily vědce

Nečekaný objev: Myši na sedmitisícovce překvapily vědce
Sdílej
 
Vylezete na vrchol sedmitisícovky, kde logicky nic živého nečekáte. A zpod kamene na vás vykoukne roztomilá myš. Vědci zjistili, že extrémně nehostinné pouštní vysokohorské prostředí, kde NASA dokonce trénovala výzkum života na Marsu, možná obývá plně životaschopná populace hlodavců

Jestli se nějaké místo na Zemi prostředí blíží podmínkám, jaké panují na Marsu, jsou to vrcholky neaktivních vulkánů v jihoamerické poušti Atacama v nadmořské výšce přes 6000 metrů. Vyprahlé, mrazivé, se silnými vichry a řídkou atmosférou, která oproti atmosféře na hladině moře poskytuje jenom poloviční množství kyslíku. Prostředí, v němž podle expertů žádný savec dlouhodobě nepřežije. Jenže experti se tentokrát mýlili. 

Mumie vysušené mrazem

Z omylu je vyvedl na pohled obyčejný myšovitý hlodavec s latinským jménem Phyllotis xanthopygus rupestris. Do češtiny se rodové jméno Phyllotis překládá jako křeček, v angličtině se mu ovšem říká „mouse“ a jako myš také vypadá. Budeme tedy o těchto roztomilých zvířátkách s velkýma ušima, dlouhým ocáskem a přežívací superschopností raději hovořit jako o myších.

Jay Storz a jeho tým hledají myši na vrcholcích vysokých 6067 a 6893 metrů •  Naim Bautista

Už v 70. a 80. letech minulého století archeologové našli jejich přírodní mumie na několika andských vrcholcích. Domnívali se ale, že tyto myšky byly černými pasažéry v karavanách Inků, které čas od času vykonaly pouť na posvátná obětní místa v extrémních výškách. Jiné vysvětlení nikdo nehledal, ale ono se v roce 2020 objevilo samo.

Je tu myš! 

Profesor biologie Jay Storz z Univerzity v Nebrasce-Lincolnu se účastnil horolezecké expedice na neaktivní vulkán Llullaillaco na hranicích Argentiny a Chile. Po víc než osmi hodinách lezení, když už byli na samém vrcholku, uslyšel volání kolegy: „Jayi, tady je myš!“

Myš z nížiny pouště Atacama •  Profimedia.cz

Ve výšce přes 6700 metrů nad mořem dosud nebyl žádný savec pozorován. Přesto tam myš – které se následně dostalo přezdívky Mighty Mouse, tedy Mocná myš – skutečně byla. A na šokovaného biologa párkrát vykoukla zpod kamene, kde měla zřejmě úkryt. Ve výšinách také nepobývala sama.

Při systematickém průzkumu okolních vulkánů našel Jay Storz v nadmořské výšce přes 6000 metrů celkem třináct myších mrtvolek, které sucho a mráz vysušily do podoby dokonalých přírodních mumií

O století mladší než Inkové

Z nyní zveřejněných výsledků zkoumání hlodavčích mumií vyplývá, že tyto myši se s Inky nemohly potkat ani omylem. Většina z nich vznikla teprve před pár dekádami, pravděpodobně někdy po roce 1955.

Další myší mumie jsou starší, ale i tito jedinci uhynuli nejpozději před 350 lety. Celé století poté, co Incká říše podlehla španělským dobyvatelům Jižní Ameriky a zanikla. Myši tedy evidentně nepotřebují lidskou pomoc k tomu, aby se dostaly na vrcholky hor. V marťanských podmínkách se zřejmě vyskytují zcela přirozeně.

Vrcholek vulkánu Acotango, výška 6052 metrů nad mořem •  Naim Bautista

NASA, myši a Mars

Analýza DNA získané z myších mumií ukázala, že jde o samce i samice a že někteří jedinci jsou si blízce příbuzní – buď šlo o sourozence, nebo rodiče a potomky. Je proto docela pravděpodobné, že extrémně nehostinné pouštní vysokohorské prostředí, kde NASA dokonce trénovala výzkum života na Marsu, obývá plně životaschopná populace hlodavců. Jak tam ale „Mocné myši“ dokážou přežít a čím se živí, zatím Jay Storz říct nedokáže.  

Až na vrcholky hor:

Útěk do výšin? 

Po genetické stránce se „Mocné myši“ žijící ve výškách přes 6000 metrů nad mořem neliší od svých příbuzných z nižších poloh pouště Atacama. Myši z vrcholků, svahů vulkánů i okolních nížin jsou jedna velká rodina, nejde o jiný druh, poddruh nebo jen variantu.

Otázkou proto je, co tyto hlodavce do nehostinných výšin vlastně žene. Jednou z možností je podle vědců naprosté bezpečí. V běžném prostředí myši tráví spoustu času a energie útěkem před liškami, dravými ptáky a dokonce i pumami. Na vrcholku neaktivního vulkánu ale nikoho z nich zaručeně nepotkají. 

Hororový křeček loví škorpiony a vyje na Měsíc

Hororový křeček loví škorpiony a vyje na Měsíc

Obrněné myši mají bodliny! Pásovci už nejsou sami

Obrněné myši mají bodliny! Pásovci už nejsou sami

Ošklivý ale cool! Rypoš má super gen, prodlouží nám život?

Ošklivý ale cool! Rypoš má super gen, prodlouží nám život?

 

Články odjinud