Vynalézavé myši: Doma u lidí jim roste inteligence

Vynalézavé myši: Doma u lidí jim roste inteligence
Sdílej
 
Soužití s lidmi přináší myším řadu výhod, ale také spoustu problémů. Aby přežily, musely se je naučit řešit. Teoreticky to znamená, že domácí myš musí být chytřejší, než její příbuzní ve volné přírodě. A nejchytřejší by měly být myši, které žijí s lidmi nejdéle.

Myš domácí (Mus musculus) není tak úplně domácí – nezdomácněli ji lidé jako třeba psy nebo krávy. Jen kdysi dávno zjistila, že v blízkosti lidí se jí žije lépe: Má v jejich domovech spoustu úkrytů i dostatek potravy. A tak se lidí drží a následuje je na všechna místa, kam se dostali.

Kopající myš: Rychlejší než mrknutí oka

Kopající myš: Rychlejší než mrknutí oka

Myší život u lidí

Soužití s lidmi nutně ovlivňuje způsob života a schopnosti zvířat. Ta skutečná domácí spíš zpohodlněla, protože se jim o bezpečí a životní potřeby starají lidé. Ale ta, která zůstala „divoká“, se musí vypořádat s mnoha problémy.

Myš musí být rychlá a tichá, aby ji nikdo nechytil. Musí se přizpůsobit prudkým změnám okolí – náhlému rozsvícení či zhasnutí světla nebo vpádu člověka do místnosti, kde zrovna hoduje. A také musí být vynalézavá, aby dokázala překonat překážky, kterými se jí lidé snaží zabránit v přístupu k potravě.

Myši jsou skvělí atleti: Umí rychle běhat, skákat do výšky i dálky, šplhat po kolmých stěnách a výborně plavou •  iStock

Chytřejší než příbuzní?

Teoreticky to znamená, že domácí myš musí být chytřejší, než její příbuzní ve volné přírodě. A nejchytřejší by měly být myši, které žijí s lidmi nejdéle. Tři poddruhy myší z různých oblastí totiž nežijí s lidmi stejně dlouho. Myš západoevropská (M. m. domesticus) se k lidem připojila před asi 13 tisíci lety, myš východoevropská (M. m. musculus) žije s lidmi asi 8 tisíc let. A myš jihoasijská (M. m. castaneus) se přestěhovala k lidem teprve před nějakými třemi tisíci lety.

Myši patří do nebe: Český animák se ukazuje

Myši patří do nebe: Český animák se ukazuje

Myší rébusy

Ověřit tuto teorii se rozhodli vědci z německého Institutu Maxe Plancka. Shromáždili 150 myší všech tří poddruhů a připravili pro ně různé úkoly, které myši musely vyřešit, aby se dostaly k lákavé pochoutce – moučnému červu. A nebyly to úkoly snadné. Aby se k potravě dostaly, musely prokázat pořádnou dávku tvůrčí fantazie. Musely např. odsunout nebo zvednout kovové víko nádoby, vytáhnout papírovou zátku z trubičky nebo otevřít dvířka domečku postaveného z lega.

Do Ameriky se myši dostali v 16. století na španělských lodích •  iStock

Díky ostrým hlodákům se myš dostane i do uzavřených prostor •  Profimedia.cz

Inteligentní soužití

Pokusy potvrdily, že nejvynalézavější jsou opravdu myši západoevropské, které žijí s lidmi nejdéle. Vědci ještě museli vyloučit možnost, že jejich úspěch není způsoben jen větší zvědavostí. A tak podrobili všechny tři skupiny ještě jednomu pokusu – vedle jejich ubikace umístili neznámý předmět (bez potravy) a čekali, které myši ho půjdou prozkoumat první. Zvědavost zvítězila u všech po stejně dlouhé době. Inteligenci myší tedy skutečně ovlivňuje pouze délka jejich soužití s lidmi. A tak možná můžeme čekat, že jednoho dne se myši naučí vytáhnout sýr z pastičky, aniž by sklapla.


Soužití zvané komenzalismus

Soužití dvou (či více) různých organismů má několik forem. K těm nejznámějším patří parazitizmus, kdy jeden organismus žije na úkor druhého. Opačný případ je mutualismus, kdy mají ze soužití prospěch oba (či všechny) organismy. Soužití myší a lidí se odborně jmenuje komenzalizmus, což je vztah výhodný pro jeden organismus (tj. myši), zatímco druhý (člověk) jím není nijak ovlivněn.

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Nečekaný vítěz: Kočka potkana neuloví

Nečekaný vítěz: Kočka potkana neuloví

Mňoukající nájezdníci: Kočky na vikinských lodích

Mňoukající nájezdníci: Kočky na vikinských lodích

 

Články odjinud