Obrněné myši mají bodliny! Pásovci už nejsou sami

Obrněné myši mají bodliny! Pásovci už nejsou sami
Sdílej
 
Bodliny skryté v srsti nejsou jedinou obranou bodlinatých myší. Jak se ukázalo, chrání je i kostěné brnění, které se podobá opancéřovaným pásovcům.

Podkožními kostěnými pláty odborně nazývanými osteodermy příroda vybavila celou řadu obratlovců: chránily už těla dinosaurů, dnes je nalézáme u ryb, krokodýlů, želv a řady ještěrů. Savci se jich ale už v dávné minulosti vzdali a svou ochranu svěřili izolační vrstvě srsti. Pozměněná srst tvoří i bodliny ježků a dikobrazů nebo tuhé šupiny luskounů.

Pásovci jsou výjimeční

Až dosud existovala jediná výjimka: Osteodermy si pro svou ochranu uchovali američtí pásovci. Jejich brnění je díky střechovitému uspořádání kostních destiček pružné a umožňuje jim svinout se do pevné koule, se kterou si hned tak nějaký predátor neporadí. Po nedávném objevu floridských vědců ale pásovci o svou jedinečnost přišli.

Detail uspořádání osteodermů na ocásku myš bodlinaté •  Edward Stanley

Tmavé myší ocásky

Za některými objevy je spousta hodin, týdnů či roků práce. K některým ale vědci dojdou náhodou při úplně jiné činnosti. A právě to byl případ objevu, který sesadil z trůnu pásovce. Při přípravě digitální databáze obratlovců pro potřeby vědců, učitelů či umělců vědci skenují muzejní exponáty a ze skenů vytvářejí 3D modely. Ředitel floridského přírodovědného muzea, které program databáze řídí, si všiml, že ocasy některých myší jsou na snímcích neobvykle tmavé.

Objev pod rentgenem

Zpočátku to přičítal špatně provedené konzervaci preparátů. Když ale o několik dní později studoval rentgenové snímky těchto myší, odhalil nečekanou strukturu – ocas dospělé myši chrání obal z kostěných destiček! Jejich uspořádání se nijak neliší od uspořádání osteodermů na hřbetech pásovců. Vědci proto začali podrobněji zkoumat i další druhy myší a zjistili, že takto vybavení jsou všichni myšovití hlodavci z podčeledi bodlinatých myší (Deomyinae).

A myš bodlinatá (Acomys cahirinus) • B krysa hrubosrstá (Lophuromys flavopunctatus) C krysa hmyzožravá (Uranomys ruddi) • D myš Deomys ferruguineus E pásovec krátkouchý (Cabassous chacoensis) • F pásovec pláštník malý (Chlamyphorus truncatus) • G scink egernie Hosmerova (Egernia hosmeri) •  Edward Stanley

Zranitelná kůže

Bodlinaté myši mají řadu neobvyklých vlastností. Jednou z nich je jemnost kůže – ve srovnání s jinými druhy myší stačí k jejímu roztržení čtyřikrát menší síla. S tím souvisí i to, že se jim při napadení velmi snadno svlékne kůže z ocásku. Podle vědců má tak jeho kostěné brnění nejspíš zabránit zubům útočníka proniknout až do jeho svaloviny. Je to tedy jeden z méně obvyklých obranných mechanismů - zatímco útočník svírá v zubech cár kůže, myš stačí utéct do bezpečí.

Bodlinaté myši:

V angličtině se názvem bodlinaté myši označuje celá podčeleď zahrnující čtyři rody (Acomys, Deomys, Lophuromys a Uranomys), které se vyznačují tím, že všechny mají alespoň na některých částech těla v srsti vtroušené bodliny. Naproti tomu v češtině patří název myš bodlinatá jedinému druhu, a to myši s odborným jménem Acomys cahirinus.

Zástupci podčeledi Deomyinae však mají jen málo společného, vědci je do ní zařadili hlavně kvůli shodným genetickým změnám. Kostěný obal chránící ocásek je tak vedle bodlin jejich dalším společným znakem. Ale přestože se podobá brnění pásovců, vyvinul se nejspíš nezávisle na něm.

Vynalézavé myši: Doma u lidí jim roste inteligence

Vynalézavé myši: Doma u lidí jim roste inteligence

Pásovci míří na sever: Zábavná zvířata nebo škůdci?

Pásovci míří na sever: Zábavná zvířata nebo škůdci?

Nositelé smrti: 10 nejjedovatějších zvířat světa

Nositelé smrti: 10 nejjedovatějších zvířat světa

 

Články odjinud