Jídlo 21. století: Řasy a sinice

Jídlo 21. století: Řasy a sinice
Sdílej
 
Počet obyvatel Země dosáhne podle studie OSN v roce 2050 deseti miliard. Je čas přemýšlet, čím je nasytit. Co bude jídlo 21. století? Řasy a sinice.

Posedět u kávy a popovídat si bývá přínosné. Právě nad šálkem kávy si Francouz Pierre Calleja, zakladatel rybích farem ve Středomoří, dohodl s kolegy vývoj vegetariánského lososa.

Tým vyšel ze skutečnosti, že dravá ryba losos požírá malé korýše nebo rybky. A tato „drobotina“ konzumuje především řasy. Odborníci zkoušeli kombinovat několik druhů mořských a sladkovodních mikrořas až tento mix dovedl vytvářet dostatečné množství omega-3 mastných kyselin a oranžového barviva.

Jedlá hmota s chutí lososa

Rostlinný „koktejl“ v nádrži krmili oxidem uhličitým, energii poskytovalo světlo speciálních lamp. Po nějaké době vyrostla hmota velmi podobná chuti a barvě lososa. Francouzská firma Odontella vyrábí s pomocí mikrořas uzeného lososa, vhodného třeba do salátů nebo na chlebíčky. Nyní vyvíjí na stejném principu tuňáka na pánev.

Farma budoucnosti? •  Odontella, Novameat, Richard Lhotský – MBÚ AVČR

„Plesnivý“ chleba

„Mikrořasy si na talíři zatím představit neumím, ale mohou se stát složkou potravin,“ říká Richard Lhotský z Centra ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni. Příkladem takového využití je bezlepkový chleba pro celiaky z jedné pekárny v Dánsku. Nejprve v ní zkoušeli vmíchávat do těsta místo mouky sušené mikrořasy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud