Lososi se vracejí do Čech

Lososi se vracejí do Čech
Sdílej
 
Opětovné vysazení lososů do Labe a jeho přítoků se pomalu vyplácí. Lososi si ze Severního moře nacházejí cestu zpět a to dokonce i v létě, tedy v době, která předchází jejich tření o řadu měsíců. Na soutoku Labe s Bílinou viděli rybáři minulý týden osmdesáticentimetrový kus, o týden dříve pozorovali v Děčíně u soutoku s Ploučnicí lososa jen o něco menšího.

Již dvanáct let navracejí čeští rybáři a ochránci přírody do Labe a jeho přítoků lososa obecného. V roce 1998 vypustili prvních deset tisíc mladých ryb dovezených ze Švédska do řeky Kamenice, posledního pravostranného přítoku Labe na českém území.

Od té doby, rok co rok, nasazují přibližně 300 tisíc plůdků do Kamenice, Libočanského potoka, který je přítokem Ohře, a do povodí Ploučnice. První lososi - samice a tři samci - se jako dospělí vrátili na podzim 2002. Od té doby jich každý rok na Labi a jeho přítocích pozorují, případně uloví, několik. Odhaduje se, že zpátky do Čech doputuje ročně až pár desítek dospělých lososů. Ti často ani neplavou do Kamenice, ale třou se v hlavním proudu Labe.

Někdy se stane, že rybáři uloví tuto rybu na udici. Protože je losos přísně chráněný, musí ho opět co nejšetrněji vypustit. Aby si je "náhodou" nenechávali, dostanou úspěšní lovci pěkný bonus: pokud rybu vyfotí a zdokumentují, dostanou od rybářského svazu roční povolenku zdarma.

Dějiny lososa v Česku

Losos byl až do konce 19. století v českých zemích běžně prodávanou a hojně konzumovanou rybou. Putoval do většiny českých řek a na severní Moravě pak Odrou do jejích přítoků. Jako kuriozita se citují záznamy, že si čeleď vymiňovala dostávat lososy k jídlu pouze dvakrát do týdne.

Ještě roku 1883 bylo mezi Litoměřicemi a Kolínem chyceno přes tisíc lososů a o několik let později od března do května 1889 jich jen v Praze ulovili oficiálně 414.

Kvůli znečištění řek, stavbám přehrad a jezů začalo těchto ryb u nás dramaticky ubývat. Natrvalo ustal jejich tah roku 1935, kdy bylo nedaleko Ústí nad Labem postaveno pro ryby nepřekonatelné zdymadlo u Střekova. Nadlouho poslední český losos byl uloven v roce 1948 v Labi u Lovosic, podle jiných zpráv o šest let později u Ústí.

Lososi obecní žijí ve stovkách řek tekoucích do severního Atlantiku a přilehlých moří. V každém z těchto toků vytvářejí svébytnou populaci přizpůsobenou dokonale podmínkám "své" řeky. Protože se vracejí na místo svého zrození, je jejich vyhubení v každé řece nenahraditelná ztráta.

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
losos, kamenice
 

Články odjinud