Eko detektivka s tichým vrahem: Pumy v mlze ohrožuje moře

Eko detektivka s tichým vrahem: Pumy v mlze ohrožuje moře
Sdílej
 
Puma americká dokáže přežívat téměř v jakémkoli prostředí – v jejím obrovském areálu rozšíření jsou pouště a tropické pralesy, lesy i horské masivy. Odtud pramení i její přezdívka „horský lev“. V každém prostředí pumy narážejí na jiná ohrožení. Většinu z nich si dokážeme představit – potravní konkurence ze strany vlků a medvědů, farmáři s puškami, vypalování pralesů. Jen málokoho by ale napadlo, že v kalifornském pohoří Santa Cruz bude pumy ohrožovat moře.

 

Kalifornské pohoří Santa Cruz se rozkládá na pobřeží Pacifiku, nejvyšší bod dosahuje 1154 m. Má středomořské podnebí, ale ze západu jej ochlazuje mlha, která se šíří z moře. Mlha se v horách kondenzuje kolem velkých stromů, kde se udržuje vysoká vlhkost. Takové podmínky vyhovují růstu lišejníků, které doslova obalují kmeny a větve.

Lišejníky se živí jelenci ušatí (Odocoileus hemionus) – oblíbená kořist pumy americké. Potud je všechno v pořádku. Jenže do potravního řetězce hned na samém počátku vstupuje ještě jeden faktor – jedovatá rtuť.

Tichý vrah skrytý v mlze

Rtuť se dostává do prostředí jak z přírodních zdrojů, tak lidskou činností, jako je například spalování uhlí v elektrárnách. Z atmosféry se rtutí znečišťují oceány, v jejichž hlubinách ji anaerobní bakterie (anaerobní proto, že k životu nepotřebují kyslík) chemicky přeměňují na sloučeninu metylrtuť.

Mlha nad kalifornským pohořím Santa Cruz •  Profimedia.cz

Z hloubek metylrtuť stoupá do povrchových vrstev oceánu, odkud přechází do atmosféry a spolu s mlhou putuje na velké vzdálenosti. Z hladiny Pacifiku se tak metylrtuť dostává i na svahy pohoří Santa Cruz, kde se zabudovává do lišejníků. A lišejníky, jak už víme, žerou jelenci, které zase loví pumy.

Otrávené pumy

Problém je, že nejde o nějakou nárazovou otravu. Rtuť se v živých organismech hromadí – bioakumuluje. Takže i když je její koncentrace v mořské mlze nízká, v lišejnících a jelencích může být i víc než tisícinásobně vyšší.

Pumy, které jako predátoři stojí na vrcholku potravního řetězce, jsou postiženy nejhůře. Vědci z Kalifornské univerzity v Santa Cruz zjistili, že koncentrace rtuti v chlupech a vousech pum z pobřežních oblastí, kam padá mlha od moře, je třikrát vyšší než u horských lvů ze vnitrozemských oblastí pohoří Santa Cruz.

Poražená puma: Která šelma je nejsilnější?

Poražená puma: Která šelma je nejsilnější?

Ekologická detektivka

Z 94 studovaných pobřežních horských lvů měl jeden v těle takovou koncentraci rtuti, která je u jiných šelem – norků a vyder – považována za jedovatou. Další dva pak měli takovou hladinu, která se toxickému účinku blíží.

Je známo, že otrava rtutí způsobuje poškození nervové soustavy, ztrátu paměti a poruchy koordinace. Rtuť tak pumám snižuje lovecký úspěch a tím i šanci na úspěšné rozmnožování. A pokud se narodí mláďata, od počátku budou mít nižší šanci na přežití.

Puma s uloveným jelencem, kterému prokousla krk •  Profimedia.cz

Může ale rtuť horské lvy i přímo zabíjet? Tak zní hlavní otázka této ekologické detektivky. Nález těla pumy s vysokou koncentrací rtuti v těle, u které vědci neobjevili žádnou zjevnou příčinu úhynu, naznačuje, že to vůbec nemusí být vyloučené.

Puma je společenský samotář

Pumy jsou považovány za samotářské predátory, kteří se mimo období páření a občasných setkání na hranicích teritorií prakticky nestýkají. Jenže je to omyl, jak před třemi lety vědci zjistili díky sledovacím obojkům s GPS a kamerám spouštěným pohybem, které nastražili v severozápadním Wyomingu.

Záznamy ukázaly, že pumy se setkávají často a jsou k sobě víc než tolerantní. Každá sledovaná puma totiž kolem sebe měla síť spřátelených jedinců, s nimiž se dokonce ochotně dělila o ulovenou potravu. Výběr těchto přátel přitom nebyl ani náhodný, ani vyhrazený pouze příbuzným pumám. A to je něco, co bylo zatím pozorováno jen u společensky žijících zvířat.

Zlato a rtuť: Nebezpečí pro jaguáry

Zlato a rtuť: Nebezpečí pro jaguáry

Mrazáky pro rosomáky: Šelma se špatnou pověstí

Mrazáky pro rosomáky: Šelma se špatnou pověstí

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

 

Články odjinud