"Čistá" uhelná elektrárna

Sdílej
 
Uhelné elektrárny byly vždy považovány za jeden z nejšpinavějších zdrojů energie, který do ovzduší uvolňuje velké množství škodlivých exhalací. To však již v budoucnu nemusí platit, pokud se osvědčí nový převratný způsob filtrace vzduchu, který je nyní testován v elektrárně Big Stone ve Spojených státech.

Pětisetmegawattová elektrárna Big Stone byla postavena před 27 lety poblíž města Milbank v Jižní Dakotě. V letošním roce v ní byl nainstalovaný nový převratný hybridní systém filtrace zplodin, který by měl podle plánu zachytit 99,99% škodlivin vznikajících při spalování uhlí.

Foto
Pokud bude zařízení pracovat, jak vědci očekávají, bude elektrárna produkovat padesátkrát méně škodlivin než nařizují nejnovější normy ochrany přírody. Tato nová hybridní technologie kombinuje dva nejúčinnější způsoby filtrace zplodin. Filtry ze speciálních tkanin zachycují popílek a drobné částečky, uvolňující se při spalování uhlí. Elektrostatická síta, ležící na kovových deskách s elektrodami, zase vytvářejí elektrické pole, nabíjející částice v proudu plynů, které se pak přichytí na kovové desky a neuniknou tak do ovzduší. Zařízení je nejen vysoce účinné, ale je také mnohem menší než běžné, dosud používané filtry, a tak je lze využít i malých elektrárnách, které jsou limitovány místem.

 

Články odjinud