20 nejdivnějších zvířat, které fakt existují

20 nejdivnějších zvířat, které fakt existují
Sdílej
 
Některá zvířata se nám zdají hezká nebo roztomilá, jiná podle nás moc půvabu nepobrala. A další jsou prostě a jednoduše divná. Hodně divná! odívejte se na nejdivnější zvířata světa, která opravdu existují!

 

Příroda s nimi „pohrála“. Některá zvířata vypadají divně jako z jiného světa. Taková mihule by si klidně mohla zahrát Vetřelce - ve skutečnosti jde o bezčelistnatého rybovitého obratlovce. Paku má zase zuby, které vypadají jako ty lidské a kabar pižmový je sice šavlozubý asijský jelen, ale vypadá jako upír a kudlanku orchidejovou byste si klidně spletli s rostlinou. A to není rozhodně vše:

Prohlédněte si všech 20 nejdivnějších zvířat v galerii:

Žralok šotek

Vzácný hlubokomořský druh žraloka a živá fosilie - vypadá dnes úplně stejně jako vypadal před desítkami milionů let. Žije v až ve 1300 metrové hloubce a je pomalý plavec, který přepadá kořist ze zálohy.

Frček

Vyhlíží jako maličký a hodně hubený klokánek, ale je to hlodavec. Žije ve stepích a pouštích Mongolska a Číny, ve dne spí v norách a v noci vychází za potravou – hmyzem a různými semeny. V klidu hopkuje, v nebezpečí uhání dlouhými skoky.

FRČEK. Vyhlíží jako maličký a hodně hubený klokánek, ale je to hlodavec. Žije ve stepích a pouštích Mongolska a Číny, ve dne spí v norách a v noci vychází za potravou – hmyzem a různými semeny. V klidu hopkuje, v nebezpečí uhání dlouhými skoky. •  iStock

Paku

Jihoamerická ryba příbuzná piraním. Je býložravá až všežravá a má zuby, které vypadají jako ty lidské! Jsou také větší než piraně, mohou měřit přes metr a vážit až 40 kg.

Divný rypoš: Slepé zvíře se orientuje podle magnetického pole

Divný rypoš: Slepé zvíře se orientuje podle magnetického pole

Rypoš lysý

Lysý savec, který žije jako sociální hmyz. Kolonii rypošů tvoří plodná královna a dělníci, kteří se nemohou rozmnožovat. Dlouhověký podzemní hlodavec z Afriky, který zřejmě nikdy nedostane rakovinu.

RYPOŠ LYSÝ. Lysý savec, který žije jako sociální hmyz. Kolonii tvoří plodná královna a dělníci, kteří se nemohou rozmnožovat. Dlouhověký podzemní hlodavec z Afriky, který zřejmě nikdy nedostane rakovinu. •  iStock

Mihule

Vypadá jako Vetřelec, ve skutečnosti jde o bezčelistnatého rybovitého obratlovce. Jsou sladkovodní i mořské, většinou parazitické. Svou přísavkou se zavrtají do kůže ryb a sají jim tělesné tekutiny.

Batynomus velký

Hlubokomořský korýš z řádu stejnonožců, který dosahuje délky přes půl metru. Zdržuje se v Atlantiku v hloubkách přes tisíc metrů pod hladinou a protože žije ve tmě, je úplně bezbarvý. Považuje se za jeden z příkladů hlubinného gigantismu, protože jiní stejnonožci jsou daleko menší.

BATYNOMUS VELKÝ. Hlubokomořský korýš z řádu stejnonožců, který dosahuje délky přes půl metru. Zdržuje se v Atlantiku v hloubkách přes tisíc metrů pod hladinou a protože žije ve tmě, je úplně bezbarvý. Považuje se za jeden z příkladů hlubinného gigantismu, protože jiní stejnonožci jsou daleko menší. •  wikipedia

Antilopa žirafí - generuk

Velká africká antilopa ze savan, která se zhlédla v žirafím způsobu obživy. Nemá ale tak dlouhý krk, a proto se musí za listím v korunách stromů pořádně natáhnout a postavit na zadní.

Dlouhozobka svízelová

Vznáší se před květy jako kolibřík a dlouhým sosáčkem, který připomíná zobáček saje nektar. Jenže to není pták, ale motýl z čeledi lišajů. Létá přes den a můžete ji vidět i u nás.

Pátrání po vakovlkovi: Vyhynul nebo nevyhynul?

Pátrání po vakovlkovi: Vyhynul nebo nevyhynul?
Vlk hřivnatý

Nohatá psovitá šelma z Jižní Ameriky, které indiáni říkají „vysoká liška“. Mimochodník, kterému dlouhé nohy umožňují rozhled nad vysokou trávu pamp. Loví hlodavce, ryby a ptáky, ale polovinu jeho jídelníčku tvoří ovoce.

VLK HŘIVNATÝ. Nohatá psovitá šelma z Jižní Ameriky, které indiáni říkají „vysoká liška“. Mimochodník, kterému dlouhé nohy umožňují rozhled nad vysokou trávu pamp. Loví hlodavce, ryby a ptáky, ale polovinu jeho jídelníčku tvoří ovoce. •  iStock

Červorovec Eiseltův

Vypadá jako had, ale je to beznohý obojživelník z Amazonie. Je asi 80 cm dlouhý, žije v pralesní hrabance a nemá plíce – kyslík přijímá pokožkou.

Kabar pižmový

Šavlozubý asijský jelen, který vypadá jako upír. Ze zavřené tlamy mu trčí špičáky, kterými samci bojují o samice a teritorium. Dobře skáče a dokonce šplhá po křivě rostoucích stromech. Jeden z nejstarších přežvýkavců, kabaři žili už v miocénu před 5 až 25 miliony lety.

Pandí vosa

Euspinolia militaris. Samičky nemají křídla. Parazituje na jiných vosách, včelách a čmelácích. Do hnízda naklade vajíčko a když se z něj vylíhne larva, požírá potomky hostitele. Její žihadlo je údajně tak bolestivé, že omráčí i krávu.

„PANDÍ VOSA“ Euspinolia militaris. Samičky nemají křídla. Parazituje na jiných vosách, včelách a čmelácích. Do hnízda naklade vajíčko a když se z něj vylíhne larva, požírá potomky hostitele. Její žihadlo je údajně tak bolestivé, že omráčí i krávu. •  Wikipedia

Moloch ostnitý

Moloch je ještěr z australských pouští, ze kterého se do všech stran ježí trny a výběžky. Živí se mravenci, kterých na posezení údajně může spořádat až 2500. Pije vodu, která kondenzuje na jeho těle a rýhami v kůži mu stéká přímo do tlamičky.

Pohřbený za živa: Molochův klíč k přežití

Pohřbený za živa: Molochův klíč k přežití

Glaukus atlantský

Alias mořská vlaštovka nebo mořský drak. Krásný a jedovatý pěticentimetrový mořský plž, který se vznáší ve svrchních vrstvách světového oceánu a nechává se unášet větrem a mořskými proudy. Jed získává z těl žahavců, které loví.

Dugong indický

Alias mořská kráva, vodní savec z řádu sirén. Vypadá trochu jako kytovci, ale blíž má ke slonům. Váží až tunu a měří až 4 metry. Živí se chaluhami a mořskou trávou, kterou spásá pomocí zrohovatělých destiček v čelistech.

DUGONG INDICKÝ. Alias mořská kráva, vodní savec z řádu sirén. Vypadá trochu jako kytovci, ale blíž má ke slonům. Váží až tunu a měří až 4 metry. Živí se chaluhami a mořskou trávou, kterou spásá pomocí zrohovatělých destiček v čelistech. •  iStock

Člunozobec africký

Pohled na něj vás ujistí o tom, že ptáci jsou potomky dinosaurů. Obývá africké řeky, v nichž v mělké vodě loví menší krokodýly, želvy a plicnaté ryby bahníky. Na svých dlouhých nohách měří až 170 cm a u nás ho můžete vidět živého v Zoo Praha.

Ploskozubec - papouščí ryba

Velký druh z korálových útesů se živí tím, že z útesů zuby oškrabuje povlaky řas. Řasy konkurují korálům a tím, že je ploskozubci drží na uzdě, podporují růst útesu.

Ksukol ocasatý

Ksukol je noční poloopice z Madagaskaru. Má řezáky, které mu stejně jako hlodavcům neustále dorůstají a kterými se prohlodává do dřeva za larvami. Ty ale nejprve vyhledá podobně jako datel: Svým nápadně prodlouženým prstem klepe na dřevo a poslouchá, kde je dutina s larvou.

Záhadný ksukol: Primát s tváří veverky

Záhadný ksukol: Primát s tváří veverky

Kudlanka orchidejová

Dravý hmyz, který se maskuje jako květ tropické orchideje. Její čtyři kráčivé končetiny vypadají jako okvětní plátky. Hmyz, který se jimi nechá zlákat, pak stejně jako u jiných kudlanek popadnou přední uchopovací končetiny.

Tlustohlavec tasmánský - blobfish

Mezi zvířata, který patří mezi ty nejošklivější se řadí tlustohlavec tasmánský alias „blobfish“.Hlubokomořská ryba od pobřeží Austrálie, Tasmánie a Nového Zélandu. Její tělo tvoří želatinózní hmota nepatrně méně hustá než voda. Díky tomu se ryba vznáší nade dnem, aniž by musela plavat.

Jak upozorňují ochránci přírody, i zvířata, která zrovna nelahodí našemu oku, potřebují naši ochranu. Podívejte se na pětku těch nejošklivějších ohrožených zvířat podle Ugly Animal Preservation Society.

Více o nejdivnějších, nejkrásnějších ale i úplně obyčejných zvířatech najdete v časopisu ABC a na webu ábíčka v rubrice Příroda.

Monstra z hlubin: Nejstrašnější úlovky

Monstra z hlubin: Nejstrašnější úlovky

6 skutečných potvor, které vypadají jako z jiné planety

6 skutečných potvor, které vypadají jako z jiné planety

Mezi životem a smrtí: Nejodolnější tvorové světa

Mezi životem a smrtí: Nejodolnější tvorové světa

 

Články odjinud