Rypoši se učí mluvit od mámy, podle řeči poznají cizince

Rypoši se učí mluvit od mámy, podle řeči poznají cizince
Sdílej
 
Rypoš lysý se nepodobá žádnému jinému savci. Ale jeho hlasová komunikace má překvapivě něco společného s lidskou řečí. Hlasy z jedné kolonie obsahují několik shodných prvků, jimiž se odlišují od hlasů jedinců z jiné kolonie. Každá kolonie tedy má své vlastní nářečí a podle odlišného dialektu rypoši odhalí cizince.

 

Na první pohled je zřejmé, že jde o hlodavce – jeho mohutné hlodáky nelze přehlédnout. Vyčnívají před tlamou, která se zavírá až za nimi. To je důležité přizpůsobení: Rypoši jsou velcí sotva deset centimetrů a žijí hluboko pod zemí (až 2,5 m) v rozsáhlém systému nor, který hloubí právě svými předními zuby. Jejich nezvyklé umístění je tak chrání před vnikáním zeminy do tlamy.

Kolonie jako úl

V podzemních tunelech vytvářejí kolonie, které mohou mít až 300 členů. Ale jen jediný rypoš z celé kolonie je plodná samička schopná rozmnožování. Kolonie se tak podobá včelímu společenství – samička je větší než všichni ostatní a neplodní členové kolonie mají rozdělené funkce. Někteří jsou dělníci hloubící nory, další hledají potravu, jiní jsou vojáci, kteří kolonii brání před vetřelci.

Divný rypoš: Slepé zvíře se orientuje podle magnetického pole

Divný rypoš: Slepé zvíře se orientuje podle magnetického pole

Upovídaní rypoši

Rypoši jsou téměř slepí a vzájemně se mezi sebou dorozumívají hlasově. Ozývají se neustále, ale jak důležitá je pro ně hlasová komunikace, to zjišťovali vědci v nedávném výzkumu.

Pořídili více než 36 tisíc nahrávek hlasů rypošů ze sedmi kolonií a vytvořili z nich spektrograf - zvukové signály převedli do grafické podoby. Ukázalo se, že každý jednotlivý rypoš v kolonii má trochu jiný hlas. Dal by se označit za zvukovou vizitku, podle které se mezi sebou vzájemně poznávají.

Rypoš lysý (Heterocephalus glaber) žije v suchých oblastech východní Afriky •  Profimedia.cz

Nevítaní cizinci

Větší překvapení ale přineslo srovnání hlasových záznamů rypošů z různých kolonií. Hlasy všech rypošů z jedné kolonie obsahují několik shodných prvků, jimiž se odlišují od hlasů jedinců z jiné kolonie. Každá kolonie tedy má své vlastní nářečí a rypoš se svým hlasem nejen představuje, ale také oznamuje, že je místní.

A stejně jako lidé poznají cizince podle řeči, i rypoši ho odhalí podle odlišného dialektu. Vůči členům cizích kolonií jsou však agresivní, nevítaného návštěvníka ochranka okamžitě napadne a vyžene.

Samice rypoše rodí průměrně 11 mláďat, která celý měsíc kojí •  Profimedia.cz

Mateřská řeč

Aby vědci zjistili, jaké je tajemství odlišných dialektů v různých koloniích, umístili několik novorozených mláďat do cizí kolonie. Přidali je k samici, která právě porodila, takže byla stejně stará jako její vlastní potomci a přijala je.

A co se nestalo – adoptovaná mláďata začala „mluvit“ nářečím své nové kolonie. Z toho jasně vyplývá, že hlasový projev nemají rypoši vrozený, ale učí se ho napodobováním hlasu své matky stejně, jako se lidé učí od mámy svou rodnou řeč.

Tajemství řeči: Proč si nepopovídáme s opicí?

Tajemství řeči: Proč si nepopovídáme s opicí?

Zmatení jazyků

Ve dvou případech došlo ve studovaných koloniích k úhynu plodné samice. I to potvrdilo, jak důležitou roli v kolonii hraje. Čím déle trvalo „bezvládí“ tím víc se ztrácely charakteristické prvky společného dialektu.

Až když se vlády ujala nová samice, hlasové signály se opět sjednotily. Ale už ne v původní podobě – nová královna do nich vnesla své vlastní zvuky a pozměněný dialekt brzy ovládali všichni členové kolonie.

Na povrch země rypoši prakticky nevylézají, prozrazují je jen hromádky vyhrnuté zeminy •  Profimedia.cz

Supersavec

Vědci se o rypoše zajímají již dlouho, protože se vyznačují mnoha zvláštnostmi, které by mohly být užitečné pro lékařskou vědu. Žijí mnohem déle než většina jiných hlodavců (dožívají se až 30 let), jsou imunní vůči rakovině a prakticky nestárnou. Také necítí bolest, protože v kůži nemají receptory pro její vnímání.

V podzemních tunelech se přizpůsobili nedostatku kyslíku a naopak přebytku pro nás nebezpečného oxidu uhličitého. Nemají ani stálou tělesnou teplotu, jejich termoregulace se podobá termoregulaci plazů.

Nejzáhadnější obratlovec světa: Hatérie zapomněla vyhynout

Nejzáhadnější obratlovec světa: Hatérie zapomněla vyhynout

Duchové pralesa: Lovci hlasů objevili nový druh

Duchové pralesa: Lovci hlasů objevili nový druh

Věrnost se vyplatí: Rozvedené mirikiny mají méně dětí

Věrnost se vyplatí: Rozvedené mirikiny mají méně dětí

 

Články odjinud