První vodní kolo světa Manta5: Pro turisty i dobrodruhy

První vodní kolo světa Manta5: Pro turisty i dobrodruhy
Sdílej
 
Nový křídlový skútr Manta5 umožní jezdit po hladině rybníků, jezer a oceánů víkendovým turistům i dobrodruhům. Moderní šlapací vznášedlo využívá unikátní technologii, díky které ke Manta5 prvním vodním kolem na světě.

 

Křídlová loď je unikátní technologie, která umožňuje plavidlu vznášet se doslova nad hladinou. Před dvěma lety jsme o ní psali i v ábíčku, šlo o francouzský člun SeaBubbles (článek najdete pod tímto odstavcem). Nyní představila novozélandská dílna Manta5 křídlový skútr XE-1, který vám díky této technologii umožní na šlapacím skútru přejet vodní plochu suchou nohou.

SeaBubbles: Křídlo vrací úder

SeaBubbles: Křídlo vrací úder

Křídla a rychlost

Letadlo se dokáže vznést do vzduchu díky tomu, že má křídla, a zároveň dosáhne určité rychlosti. Přesně tak fungují i křídlové lodi. Jejich spodní část se skládá z dvojice křídel, která jsou v klidovém stavu ukrytá pod hladinou. Jakmile ale dojde k dostatečnému zrychlení, křídla se přirozeně začnou vytlačovat vzhůru. Tělo stroje se tak opticky vznese do vzduchu držené jen plochami pod vodou. Velkou výhodou takového řešení je to, že loď nemusí rozrážet hladinu celým objemem.

Podle nastavení elektromotoru se na Mantě buď pohodlně projíždíte, nebo tvrdě trénujete •  Manta

První vodní kolo na světě

Manta5 je první vodní kolo na světě. Skutečně se ovládá pouze šlapáním. Nepotřebujete tak žádný extra výcvik a vystačíte si s tím, co jste se naučili na suchozemském bicyklu. Samozřejmě přijde také vhod plavání, pokud nechcete po prvním pádu skončit na dně moře. S hmotností 30 kilogramů je Manta jen o něco těžší než klasické elektrokolo. Je navíc podobně skladné. Abyste ho mohli vzít s sebou na vodní projížďky, lze ho během pár minut složit a odvézt v kufru auta.

Manta je přenosná a neváží o moc víc než elektrokolo •  Manta

Šlapání na hladinu

Pakliže se chcete naučit šlapat na vodním kole, měli byste začít na plovoucí plošině. S trochou tréninku se během chvilky naučíte startovat z mělčiny a zkušení jezdci si dokonce troufnou nasedat a vyjíždět v hloubkách, kdy musí jezdec s perfektní rovnováhou doslova vyšlapat stroj z vody na hladinu. Skútr nabízí sedm rychlostí od manuálního pohonu až po maximální výkon, kdy už šlapete jen naoko a svištíte vodou rychlostí přes 20 km/h. Při nižších stupních zase nabízí fantastický trénink nohou. Abyste se udrželi na hladině, nezbývá vám než šlapat. Na rozdíl od kola totiž nemůžete jen tak sesednout a dát si oraz.

S Mantou si můžete doslova vyšlápnout na vodu •  Manta

Manta5 XE-1

- Vodotěsný elektromotor o výkonu 460 W

- Odnímatelná baterie

- Podvodní křídla z karbonového vlákna

- Přední kormidlo

- Palubní počítač Garmin eBike Remote

- Vrtule z oceli a vyztuženého nylonu

- Hliníková šlapka s vodním řetězem

Hmotnost: 30,5 kg

Výška: 1,4 m

Šířka: 2 m

Délka: 2,2 m

Max. rychlost: 22 km/h

Výdrž baterie: 4 hodiny

Foto:  Profimedia.cz

Vodní Formule

Fascinuje vás technologie křídlových lodí? Pak se těšte na přespříští léto. V Saúdské Arábii by měl odstartovat závod elektrických člunů poháněných právě podvodním křídlem. Tvůrci se inspirovali úspěchem elektrické Formule a nabídnou soupeření vodních strojů RaceBoat, které se vznáší 40 cm nad hladinou a dosahují rychlostí až 100 km/h. První vyrobené kusy dosednou na vodu za rok. Velkou výhodou je, že šampionáty mohou probíhat díky bezhlučnému provozu elektrických člunů v podstatě kdekoli. Dovedete si představit, že by spolu závodily bleskurychlé čluny třeba na Vltavě u Národního divadla?

Koloběžka, nebo formule? Piloti F1 chystají revoluci v motosportu

Koloběžka, nebo formule? Piloti F1 chystají revoluci v motosportu

Plně solární jachta řeší problémy moderních lodí

Plně solární jachta řeší problémy moderních lodí

Franky Zapata plní sny o létajícím skateboardu

Franky Zapata plní sny o létajícím skateboardu

 

Články odjinud